Ți-ai fi dorit să știi asta până acum. Așa trebuie mângâiată pisica, fără riscul să te zgârie

sursa foto: Happycatshaven sursa foto: Happycatshaven

Crezi că știi cum să mângâi corect pisica? Un expert în comportament felin sugerează că mulți stăpâni își răsfață greșit animalele de companie. Dr. Lauren Finka, cercetător și expert în bunăstarea pisicilor la Universitatea Nottingham Trent, afirmă că mulți proprietari de pisici își mângâie animalul într-un mod care nu este deloc plăcut pentru acesta. Iată ce ar trebui să știi despre mângâierea corectă a pisicii tale.

Cum trebuie să mângâi pisica

Dr. Finka susține că multe pisici doar tolerează mângâierea, iar adesea nu o adoră așa cum credem noi. De multe ori, felina se supune acestei activități pentru că obține alte beneficii de la tine, cum ar fi mâncarea preferată sau un mediu confortabil. Totuși, este esențial ca proprietarii să înțeleagă semnele subtile care indică dacă pisica se simte bine sau nu în timp ce o răsfeți. În cazul în care vrei ca mângâierea să fie o experiență plăcută pentru amândoi, trebuie să fii atent la reacțiile pisicii tale și să nu forțezi niciodată interacțiunea, scrie BBC Science Focus.

De asemenea, ține cont de natura pisicilor: nu sunt animale foarte sociabile. Deși unele pot părea mai prietenoase, acest comportament nu înseamnă că le place întotdeauna să fie mângâiate. Fiecare pisică are propriile preferințe și limite când vine vorba de răsfăț, iar unele chiar nu vor tolera deloc această activitate.

Pisicile mușcă „din senin”?

Un alt mit frecvent întâlnit este ideea că pisicile mușcă „din senin”. Potrivit dr. Finka, când o pisică atacă, transmite deja disconfortul său prin comportamente subtile pe care adesea le ignorăm. Acordând mai multă atenție acestor semne, cum ar fi o coadă fluturată sau o schimbare în postura corpului, putem evita să o punem într-o situație în care se simte obligată să răspundă cu o mușcătură.

Semnele clare de disconfort includ mârâitul, șuieratul, mișcările bruște ale corpului sau încercările de a scăpa de contactul cu mâna noastră. De asemenea, unele semne mai subtile de disconfort includ un cap pe care pisica îl întoarce încet sau o privire rece care sugerează că vrea să se îndepărteze.

Cea mai bună metodă de a mângâia o pisică este să îi dai posibilitatea să își exprime consimțământul. Specialista sugerează să îi oferi ușor mâna pisicii pentru a observa dacă aceasta îți răspunde prin mișcări de frecare sau mirosire. Dacă felina este receptivă, poți continua interacțiunea. Este important să te oprești imediat ce observi semne de disconfort. Majoritatea pisicilor preferă să fie mângâiate în jurul urechilor, obrajilor sau sub bărbie.

Semnele la care trebuie să fim atenți

Pentru a încuraja o interacțiune plăcută, trebuie să fii atent la semnele ce indică faptul că pisica se bucură de mângâiere. Acestea includ o coadă care se mișcă ușor dintr-o parte în alta, o postură relaxată și o expresie facială calmă, iar pisica poate chiar să se frece cu capul sau corpul de tine.

Pentru o experiență plăcută atât pentru tine, cât și pentru pisica ta, acordă atenție limbajului corporal al pisicii respectă-i limitele. Dacă o faci corect, răsfățul poate deveni o activitate benefică și reconfortantă pentru amândoi.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Happycatshaven

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *