Top 10 rase de câini pe cale de dispariție

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Numărul raselor de câini este de ordinul zecilor, unele vechi de sute sau mii de ani, altele obținute prin diverse încrucișări și mult mai recente. Și dacă exemplare precum Golden Retreiver sau Ciobănesc German sunt printre cele mai populare și des întâlnite, există și rase considerate vulnerabile și pe cale de dispariție. Iată care sunt acestea, potrivit dogtime.com.

Rase de câini în pericol de dispariție

1. Scottish Deerhound

Originar din dealurile Scoției, acest câine, similar cu un câine lup irlandez, este cunoscut pentru abilitatea lui de a vâna căprioare, fiind, odinioară, tovarășii căpeteniilor scoțiene. Rasa a cunoscut un declin în secolele XVIII și XIX, iar la finalul secolului al XIX-lea, risca să dispară complet. Iubitorii acestor câini au făcut eforturi pentru conservarea ei, însă câinii din rasa Scottish Deerhound rămân rari în zilele noastre.

2. Otterhound

Crescută inițial pentru a proteja industria pescuitului de vidre din regiunea Scottish Borders, este cea mai periclitată rasă din Regatul Unit. Cu mai puțin de 1.000 de exemplare în întreaga lume, Otterhound este, oficial, mai rar decât rinocerul alb. Este un câine cu obiceiuri alimentare dezordonate și căruia îi place să se joace în noroi și devine tovarășul ideal pentru proprietarii de animale de companie cărora le place aventura.

3. Skye Terrier

Acest câine cu blana zbârlită amintește de un ciobănesc englezesc vechi și a fost crescut inițial pentru vânătoarea de dăunători, ulterior devenind companionii preferați ai nobilimii engleze și scoțiene. A intrat și în legendele britanice despre Maria, regina Scoției, despre care se spune că ar fi adus un Skye Terrier la execuția sa. Un alt exemplar ajuns celebru este Greyfriars Bobby, care a stat la mormântul stăpânului său din Edinburgh timp de 14 ani.

4. Lagotto Romagnolo

Cunoscut drept cel mai vechi retriever de apă din lume, acest câine își are originea în perioada medievală, în regiunea italiană Romagna. A jucat un rol crucial în vânătorile de rațe, iar în 1970, când s-a aflat pe cale de dispariție, iubitorii acestei rase au încercat să salveze exemplarele. Lagotto Romagnolo este acum singura rasă recunoscută oficial pentru vânătoarea de trufe.

5. Lundehund norvegian

Originară din Norvegia, această rasă a fost crescută inițial pentru vânătoarea papagalilor de mare datorită gâtului dublu articulat și a capacității de a-si închide urechile, ceea ce îi permitea să pătrundă în spații extrem de înguste. La mijlocul secolului XX, rasa a fost pe cale de dispariție și s-au derulat mai multe programe de reproducere pentru conservarea ei.

6. Mudi

Un câine vesel și activ, Mudi își are originea în Ungaria. Cunoscut pentru urechile ascuțite și blana ondulată, acest câine este rezultatul încrucișării raselor Pumi și Puli și a apărut în mod natural în anii 1800. Mudi este utilizat de obicei ca un câine de turmă.

7. Dandie Dimont Terrier

Aceasta este una dintre cele mai rare rase de Terrier. Inițial vânători de rozătoare, Dandie Dimont Terrier a devenit un animal de companie iubit de familii datorită farmecului său și a drăgălășeniei. Rasa a cunoscut un declin major în timpul celor două războaie mondiale.

8. Mastiff tibetan

Un simbol al culturii tibetane străveche prin statura sa impunătoare și blana stufoasă, acest câine provine din munții Himalaya și a fost folosit inițial pentru a păzi animale, mănăstiri și tabere nomade. Deși are o apariție de-a dreptul specială, Mastifful Tibetan s-a confruntat cu o dispariție aproape totală din cauza tulburărilor politice și culturale din Tibet.

9. Glen de Imaal Terrier

Originar din regiunea irlandeză cu același nume, acest patruped este imaginea câinelui de fermă rezistent, ferm și loial. Rasa a cunoscut un declin în perioada războaielor mondiale, iar iubitorii fac și astăzi eforturi pentru conservarea ei.

10. Cardigan Welsh Corgi

Un câine de talie mică, apărut în Țara Galilor și folosit la turme, Cardigan Welsh Corgi au jucat un rol important în viața fermierilor galezi. Numărul lor a devenit tot mai mic la mijlocul secolului al XIX-lea odată cu schimbările în practicile agricole și modernizarea echipamentelor din domeniu.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *