Unde dispar pisicile când pleacă de acasă? Când să ne îngrijorăm dacă nu se întorc?

Alexandra Constantin 26 septembrie 5 comentarii 1367 vizualizări
o pisica plecata in aventura Sursa foto: Pexels / süleyman söğütdelen

Majoritatea pisicilor, cele care nu sunt crescute exclusiv în apartament, nu ezită să plece de acasă, să iasă, să exploreze, să lipsească mai multe ore sau chiar câteva zile. Extrem de independente, felinele obișnuiesc să părăsească teritoriul lor, iar acest lucru nu este deloc ieșit din comun. Totuși, sunt si situații care reprezintă semnale de alarmă, potrivit publicației Le Figaro.

De ce dispar pisicile mai multe zile?

Pisicile nu se limitează niciodată în spațiul care le este acordat. Indiferent cât de mare ar fi curtea în care locuiți, acestea vor pleca întotdeauna să exploreze si să marcheze noi teritorii. Fiind dornice de aventură, le place să rătăcească ore în șir, să cunoască alte feline din cartier și chiar să iasă la vânătoare. De aceea, nu puține vor fi situațiile în care pisica dumneavoastră se va întoarce acasă triumfătoare cu… un trofeu! Pisicile sunt capabile să parcurgă mai mulți kilometri în fiecare zi. Iar dacă nu sunt sterilizate, limitele lor vor fi și mai extinse, pentru că vor avea tendința să urmărească alte pisici care sunt în călduri, fără să își dea seama că se îndepărtează de casă, fiind dominate de instinct.

Unde se duc pisicile?

O felină care se plimbă poate să exploreze mai multe teritorii. Pentru început, va merge în recunoaștere la vecini, fie în curtea lor, fie în garaj. Apoi, va traversa drumuri pentru a ajunge în spații verzi precum parcurile sau câmpurile din jurul casei. Acolo își va marca teritoriul si va vâna.

Cum să știm unde merge pisica?

Atunci când trăiește doar în apartament, pisica este ușor de monitorizat. Dar, dacă stă la curte, va fi complicat să îi urmăriți pașii. Așa că cel mai simplu este să îi montați un sistem de urmărire sau măcar un microcip. În cazul din urmă, dacă va fi găsită de altcineva, va putea fi identificată cu ușurință. Este important de știut că pisicile se orientează după urmele olfactive pe care le lasă în urmă. Iar o felină care se pierde a fost fie speriată de un zgomot, fie de un alt animal, fie de o mașină și astfel este dezorientată și își pierde reperele.

Când să ne îngrijorăm că pisica nu s-a întors?

În general, pisicile se plimbă timp de mai multe ore ziua și se întorc acasă seara. Mai sunt și unele care preferă să doarmă ziua și să iasă noaptea la vânătoare. Și atunci, e important să-i cunoaștem rutina. Dacă obișnuiește să se întoarcă seară de seară sau dimineață de dimineață, evident că dacă lipsește mai mult de o zi de acasă este un semnal de alarmă. În prima fază ar trebui să întrebați vecinii din cartier dacă au văzut-o și să încercați să o căutați pe străzile apropiate. Dacă nu aveți succes, puteți apela la rețelele sociale si să puneți afișe în cartier cu poza pisicii.

Citește și: Un clujean, care nu mai vrea ca pisicile să-i fie călcate de mașini, s-a oferit să plătească din propriul buzunar un limitator de viteză: „Nu vreau să povestesc aici cât de atașat am fost de ele”

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Pexels / süleyman söğütdelen

Comentarii

  1. Din pacate, in Romania nu exista posibilitatea micociparii pisicilor. Nu este un sistem national cum e REX pt caini. Degeaba ii pui cip ca nu se poate gasi intr-o baza de date.

      • Tii pisica numai in casă ,amenajezi eventual o voliera in prelungirea unei ferestre ,sa poata sta si la aer.ii oferi jucării ,ansamblu de joacă si multa dragoste.
        Si va fi in siguranță ,va trai mult si bine.

  2. Nouă , pisicutii/pisicii, ne-au dispărut asa:
    – călcat de mașină în sosea, un pisic;
    – călcat de tren, un pisicut….bijuterie ;
    – rupti/mancati de câinii (haita de patru !!!! ) vecinilor, lăsați liberi la “întâmplare ?”, trei.
    ….Asta este ….

  3. Pisica mea de oraș, birmaneza April, acum in vârstă de 12 ani, împreună doar de 10, pe timpul unei vacanțe la rude, la sat, acum 4 ani a disparut ore in șir “la vedere”:
    – s-a urcat pe acoperișul casei vecine si patrula nepăsătoare la chemările noastre,
    – in nucul bătrân, cu mulți metri până in vârf,
    – și chiar sub podul peste șanțul de lângă stradă, unde se certa “amiabil” cu o broască prea vocală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *