Vrei o broască țestoasă ca animal de companie? Iată ce trebuie să știi

broasca testoasa, animal de companie, broasca, sfaturi, specii Sursa foto: Pexels / KATRIN BOLOVTSOVA

Alegerea unui animal de companie nu e o decizie ușoară. Ea trebuie adaptată fiecărui tip de om in parte, posibilităților lui si disponibilității. Broaștele țestoase pot fi alegerea perfecta a celor care își doresc un animal longeviv, ușor de supravegheat si silențios.

Tipuri si specii

Broaștele țestoase fac parte din categoria reptilelor si aparțin ordinului Cheloieni. Au apărut in urmă cu 200 de milioane de ani. Există multe specii de broaște țestoase, fiecare având dimensiuni și cerințe de habitat diferite. De exemplu, țestoasele de apă, precum țestoasa cu tăviță (Trachemys scripta) și țestoase de uscat, precum țestoasa grecească.

Durata de viață

Dacă luați in calcul să achiziționați o țestoasă ca animal de companie, trebuie să știți că ele pot trăi foarte mult timp, unele specii ajungând până la 50 de ani sau mai mult. Acest lucru le face un angajament pe termen lung, iar proprietarii trebuie să fie pregătiți pentru această responsabilitate.

Spațiu adecvat de trai

Țestoasele de apă au nevoie de un acvaterariu, în timp ce țestoasele de uscat necesită un habitat terestru spațios. Spațiul trebuie sa fie suficient pentru ca ele sa se deplaseze, sa înoate (în cazul celor de apă) și sa se bucure de soare. Acvaterariul trebuie să aibă o zonă de uscat pentru „basking” (scăldat la soare) și apă curată pentru înot. Acesta trebuie curățat regulat pentru a preveni acumularea de bacterii și pentru a menține țestoasa sănătoasă. Totodată, țestoasele au nevoie de o zonă de basking cu o sursă de căldură și de o temperatură a apei adecvată (în cazul celor acvatice). Acestea ajută la digestie și la menținerea metabolismului.

Hrana

Țestoasele pot fi erbivore, carnivore sau omnivore, în funcție de specie. De exemplu, țestoasele de uscat sunt în mare parte erbivore și se hrănesc cu ierburi, legume și fructe, în timp ce țestoasele de apă pot consuma și proteine animale, precum pești sau insecte. Unele țestoase pot necesita suplimente de calciu și vitamine pentru a-și menține sănătatea optimă.

Bine de știut

Animalele exotice, precum iguanele și țestoasele, necesită cunoștințe specifice despre îngrijirea lor. Acestea nu sunt potrivite pentru începători care nu sunt dispuși să învețe și să se documenteze constant. De asemenea, îngrijirea unui animal exotic poate fi costisitoare și consumatoare de timp. De la echipamente speciale până la hrana adecvată și vizitele la un veterinar specializat în animale exotice, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare.

Sursa: medic veterinar Beatrice Ilea

Citește și Cum alegi o cușcă sigură și confortabilă pentru papagal? Câteva sfaturi esențiale

Sursa foto: Pexels / KATRIN BOLOVTSOVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *