10 lucruri de care au nevoie hamsterii pentru o viață lungă și fericită. Cum se îngrijesc corect, unde greșesc cei mai mulți stăpâni

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Hamsterii sunt animăluțe adorabile și perfecte pentru companie. Sunt mici, jucăuși și mereu pregătiți pentru distracție! Chiar dacă par ușor de îngrijit, acești mici prieteni energici au nevoie de o atenție specială. Iată 10 recomandări care te vor ajuta să ai un hamster fericit și sănătos.

10 sfaturi pentru îngrjirea hamsterilor

Alege cușca potrivită

Deși sunt mici, hamsterii au nevoie de mult spațiu ca să se simtă în largul lor. O cușcă ideală trebuie să fie suficient de mare pentru a le permite să se miște liber.

Cuștile din sârmă sau cele tip acvariu sunt indicate, dar trebuie să fie destul de mari (spre exemplu, 100 x 50 x 50 cm). În sălbăticie, hamsterii pot alerga până la 8 kilometri pe noapte, așa că ai grijă să le oferi un spațiu generos, scrie Petsradar.

Tipul de așternut

Alegerea unui substrat corect pentru cușcă este importantă. Evită așternuturile parfumate sau cele pe bază de cedru și pin, deoarece pot fi toxice. Optează pentru o “lenjerie” moale din hârtie, care să le permită hamsterilor să se cuibărească fără probleme.

Curățenia cuștii

Hamsterii sunt destul de curați, dar trebuie să le cureți cușca complet la fiecare două săptămâni. Eventual, igienizează des zonele mai murdare.

Roata de exerciții

Roata este foarte bună pentru hamsteri, care au nevoie de multă mișcare. Alege o roată solidă, pentru a preveni accidentările. Diametrul trebuie să fie suficient de mare pentru a le permite să alerge fără să își arcuiască spatele.

Apă proaspătă

Hamsterii au nevoie de apă curată în permanență! Ai grijă ca apa este mereu proaspătă.

Alimentație echilibrată

Pentru sănătatea lor, hamsterii au nevoie de un amestec de pelete, dar și de mici cantități de legume și fructe. De asemenea, pot consuma nuci, semințe, mei sau chiar ou fiert (surse bune de proteine). Evită alimentele umede, deoarece le pot cauza probleme de sănătate. Există alimente toxice pentru hamsteri, cum ar fi ciocolata, ceapa, usturoiul sau produsele cu mult zahăr.

Temperatura ambientală

Hamsterii se simt cel mai bine la temperaturi de 20-22°C, similar cu temperatura camerei. Evită să-i expui la cuenți reci sau valori termice extreme.

Nu-i lua din cușcă atuci când dorm

Hamsterii sunt creaturi delicate și dificile mai ales în tinerețe. Nu îi ridica în timp ce dorm, pentru a nu-i stresa. Dacă vrei să îi iei în brațe și să-i drăgălești, trebuie să fie treji și calmi.

Preferințe sociale

Majoritatea hamsterilor sunt animale solitare și nu trebuie ținuți împreună, mai ales masculii care pot deveni agresivi din cauza comportamentului lor teritorial. Dacă ai mai mulți hamsteri pitici, trebuie să dispui de spațiu suficient pentru a coexista fără conflicte.

Baie de nisip

Hamsterii nu au nevoie de băi de apă și nu ar trebui spălați decât dacă medicul veterinar recomandă acest lucru pentru o problemă specifică. Totuși, le place să se scalde în nisip! Poți pune o tavă cu nisip special pentru hamsteri (evită praful de chinchilla) în cușcă, iar majoritatea vor folosi acest spațiu pentru joacă. Nisipul le exfoliază pielea și elimină excesul de uleiuri naturale.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *