10 lucruri pe care poate nu le știai despre porcușorul tău de Guineea: își produce propriul șampon și sare ca „popcornul” când e fericit

Foto: Canva Foto: Canva

Porcușorii de Guineea sunt adesea comparați cu alte rozătoare obișnuite în locuințele noastre, cum ar fi hamsterii. Însă, vorbim despre animale de companie unice. Fie că sunteți un proprietar începător sau unul experimentat, cu siguranță sunteți de acord că porcușorii de Guineea sunt plini de surprize, potrivit PetMojo.com. Totuși, sunt mari șanse să nu știți totul despre membrul pitic al familiei, așa că iată zece lucruri interesante despre aceste animăluțe.

10 curiozități despre porcușorii de Guineea

1. Porcușorii de Guineea nu sunt porci

Primul – și cel mai evident – aspect este cel care vizează numele lor. Deși numele poate sugera alt animal, porcușorii de Guineea sunt, de fapt, rozătoare asemănătoare cu chinchilla. Există multe explicații în spatele numelui, însă cea mai importantă vine de la zgomotele aparte pe care ei le emit. Sunetul distinct al lor seamănă mult cu chițăiturile care pot fi auzite și la purceluși.

2. Porcușorii de Guineea au doar 3 degete la picioarele din spate

Porcușorii de Guineea se remarcă prin multe trăsături speciale. Pe lângă faptul că nu au coadă – un aspect neobișnuit pentru multe alte animale mici – au și un deget în minus. Picioarele din față ale acestora au patru degete, în timp ce picioarele din spate au doar trei.

3. Porcușorii de Guineea sunt experți în somn

Pentru a rămâne sănătos, un porc de Guineea are nevoie de aproximativ patru până la șase ore de somn pe zi. Până aici, nu pare nimic nou sub soare. Totuși, interesant este faptul că somnul urmează anumite tipare. În loc să doarmă perioade îndelungate, ei își împart cele patru – șase ore în sieste scurte, care durează între câteva minute și o jumătate de oră.

Aceste tipare de somn au la bază teama față de animale de pradă. Porcușorii au evoluat în acest mod pentru a rămâne atenți în orice moment perfecționând, astfel, somnul. De asemenea, ei nu sunt nici strict nocturni, nici diurni. În timp ce unii porcușori se pot adapta ușor la nivelurile de activitate și la obiceiurile din gospodăria lor, majoritatea vor fi activi pe tot parcursul zilei și al nopții.

4. Porcușorii de Guineea au ajutat la salvarea oamenilor

Ați auzit vreodată termenul „cobai” folosit pentru a descrie o persoană care testează ceva? Acest lucru se datorează faptului că porcușorii de Guineea au fost, din punct de vedere istoric, o alegere populară pentru testele pe animale. De fapt, aceștia au jucat un rol esențial în dezvoltarea vaccinurilor împotriva tuberculozei.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

5. Mâncatul excrementelor, important pentru sănătate

Deși poate fi deranjant să observați că porcușorul de Guineea își mănâncă excrementele, acesta este un comportament sănătos. Coprofagia ajută porcușorii de Guineea să obțină nutrienți esențiali din alimentele pe care le mănâncă. Acest lucru este comun la erbivore și poate fi observat și la iepuri.

6. Dinții porcului de Guineea cresc continuu

La fel ca oamenii, este obișnuit ca animalele de companie să aibă nevoie de manichiură sau de o tunsoare. Totuși, porcușorii de Guineea se deosebesc de majoritatea celorlalte animale mici prin faptul că dinții lor cresc continuu. În loc să aibă mai multe seturi de dinți (de lapte și de adult), ai lor cresc constant pe tot parcursul vieții. Din acest motiv, o dietă sănătoasă și o amenajare adecvată a cuștii sunt esențiale pentru bunăstarea lor.

Aceste rozătoare au nevoie de acces nelimitat la fân și la alte mijloace de întreținere a dinților. Lucruri precum mestecatul lemnului și fânul le uzează dinții, menținându-i la o dimensiune sănătoasă. Fără acces la aceste surse, dinții lor pot crește prea mult și trebuie tăiați de medicul veterinar.

7. Sunt bine dezvoltați încă de la naștere

Porcușorii de Guineea se nasc foarte dezvoltați și gata de acțiune. Nou-născuții au blană și dinți și pot vedea imediat după naștere. De asemenea, ei pot alerga și merge în câteva minute și devin capabili să mănânce o dietă de adult în aproximativ o zi. Aceste caracteristici și comportamente au contribuit, inițial, la creșterea șanselor lor de supraviețuire în sălbăticie.

8. Își produc propriul șampon

Dacă ați observat vreodată o substanță albă care iese din ochii rozătoarelor, nu vă alarmați. Această substanță lăptoasă este un lichid de curățare pe care porcușorul îl va folosi pentru a-și întreține blana. Este posibil să observați că își freacă ochii și corpul după producerea acestei substanțe. Cu alte cuvinte, este doar un semn că se spală și, prin urmare, că este un purceluș sănătos.

9. Porcușorii fericiți sar ca „popcornul”

„Popcorning” este un comportament pe care porcușorii de Guineea îl manifestă atunci când sunt fericiți. Concret, acesta apare atunci când el  face salturi mici și rapide, ca niște boabe de popcorn care pocnesc. Obiceiul apare cel mai frecvent atunci când porcușorii sunt lăsați pe podea, când văd o cușcă curată sau când primesc alimentele lor preferate.

10. Sunt înrudiți cu Capybara

Porcușorii de Guineea sunt membri ai familiei Caviidae, rozătoare originare din America de Sud. S-ar putea să puteți observa asemănarea, mai ales pentru că alți membri ai acestei familii de rozătoare includ Capibara (porcul de apă).

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *