Primăria din Focșani oferă 100 de lei pentru fiecare câine adus de oameni în adăpostul public / Reprezentant ONG: Să transformi pe oricine în hingher este absolut iresponsabil

un caine intr-un adapost Sursa Foto: Ilona Andrei

Primăria Focșani oferă 100 de lei pentru fiecare câine dus de oameni în adăpostul public, ca să reducă numărul cazurilor de abndon. „Așa cum prin Returo a crescut gradul de colectare, așa se poate gândi și despre această bonificație acordată cetațenilor”, este de părere primarul. ”Demersul este cel puțin imoral, din anumite puncte de vedere ilegal și este împotriva a tot ce ne chinuim noi să facem de 20 de ani încoace”, răspund ONG-urile.

Potrivit unei hotărâri din 2023 a Consiliului Local Focșani, persoanele care predau animale în adăpostul public sunt recompensate cu 100 de lei pentru fiecare câine adult și cu 50 de lei pentru pui.

„Este o hotărâre prin care am venit în întâmpinarea cetățenilor care nu vor să își mai păstreze câinii, să îi ajutăm să înțeleagă că e mai benefic să îi aducă. Noi nu ne adresăm publicului larg, să meargă și să captureze câini. Dacă am o femelă și nu mai pot să cresc puii, decât să îi abandonez, mai bine îi duc. Înregistrăm un număr mare de cetățeni care sunt speriați de câinii abandonați, iar animalele pot speria sau chiar musca bătrănii și copiii”, a declarat primarul Cristi Valentin Misăilă pentru G4Media.

Sterilizarea este obligatorie prin lege, iar abandonul animalelor se pedepsește cu amendă până la 12.000 de lei.

„Dacă am o cățea și sunt obligat de lege să o sterilizez, nu văd de unde aș avea pui. Să transformi pe oricine în hingher – în condițiile în care prinderea animalelor se face de către personal special instruit și cu mașini speciale – înseamnă să pui în pericol viața oamenilor și a animalelor și este absolut iresponsabil”, a declarat Andreea Rosetti, reprezentantul Humane Society Internațional, pentru G4Media.

Primarul din Focșani precizează că nu încurajează încălcarea legii, așa cum îl acuză societatea civilă: „Eu consider că hotărârea este perfect legală. Obligativitatea sterilizării revine proprietarilor. Și dacă ei nu sterilizează? Aceste ONG-uri cunosc realitatea din teren? Sunt multe localități unde se capturează câini, care apoi sunt lăsați la marginea orașului. Ce ar fi mai bine? Să îi lăsăm pe stradă?”

Edilul precizează că a făcut și campanii de sterillizări gratuite, însă nu au avut succesul scontat, pentru că „sumele alocate nu au fost cheltuite integral”.

Reprezentanții ONG-urilor mai trag un semnal de alarmă: oricine poate merge să predea animale, fără să facă dovada proprietății, astfel că ar putea preda chiar și animale furate. În plus, nu e clar ce se întâmplă cu animalele respective, dacă foarte mulți oameni merg să predea câini și adăpostul se umple.

Potrivit legii, câinii din adăposturile publice pot fi eutanasiați după 14 zile lucrătoare.

G4Media „Pets&Cats” a cerut puncte de vedere de la Poliția Animalelor și de la ANSVSA.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa Foto: Ilona Andrei

Comentarii

  1. Primarul din Focșani trebuie să înțeleagă că nu așa se rezolvă problema câinilor care se înmulțesc necontrolat,sterilizarea fiind unica soluție de a stopa fenomenul, și totodată că banii cu care vrea să plătească diverse persoane pt a-i duce cânii la “abator” nu sunt ai lui, sunt banii contribuabililor care l-au învestit în funcție să rezolve situația, nu să-i cheltuie nesăbuit, ca peste 10-20 ani să ne confruntăm cu aceeași problemă ! Sfatul meu este ca acest primar sa stopeze abandonurile animalelor, prin recensământ și microcipare, cine nu se conformează să fie amendat, deci să strângă și bani la bugetul primăriei, apoi să ajute comunitatea cu campanii gratuite de sterilizare! Dacă nu este în stare să rezolve situația, să plece și să lase pe altcineva capabil! Ne-am săturat de primării care doar cheltuie banii contribuabililor cu rezultate zero!!!

  2. Sa adoptam legislatia tarilor cu zero caini pe strada de exemplu Austria sau Germania. Valabil si pt pisici. Adica iesirea din necivilizatie…in gestionarea animalelor de pe domeniul public, nerezolvata de 80 ani in colonia petiferica necivilizata….cu caini in orase ce te ataca noaptea si carute prin municipii si pe DN uri in 2024.

  3. normal, cine putea sa nu fie de acord decat activistii… astia daca nu vad javre cu sutele pe strazi, nu se simt bine.

    • Normal ca o redusă mintal este de acord cu orice tâmpenie, individa didi e și analfabeta funcțională sau mincinoasă patologică din moment ce afirmă că ONG-istii vor sa vadă animala abandonate cu sutele și că nu pricepe că primăriile au obligația să respecte legea, în cazul acesta să facă un recensământ al tuturor animalelor, să oblige cetățenii la respectarea legii, adică sterilizarea, microciparea și înregistrarea animalelor de companie (eventual să asigure fonduri) să asigure serviciile acestea la preturi corecte iar cei care după toate acestea nu sterilizează și abandonează animalele să fie amendați iar sumele plătite să fie folosite pentru animalele abandonate. De altfel pe lângă amenda abandonatorii ar trebui să fie responsabili pentru plata îngrijirii acestor animălute măcar pentru o perioada de 5 ani dacă nu până la sfârșitul vieții lor.

  4. Dar cei care duc cainii in adapost stiu ca vor fi eutanasiati ? Stiu ca merg la genti si manusi ? Ca se stie ca pielea de caine e folosita in acest scop.In lagarele de exterminare din pielea oamenilor se facea abajur .Ce tie nu ti place altuia nu I face .

  5. Ce bine e sa-ti iei leafa la un ONG si principala te treaba sa fie sa bati campii (nu in cautarea cainilor abandonati).

  6. Hai mă fraților că habar nu aveți de realitate. 90% din gospodării nu știu despre legea sterilizării și nici nu le pasa chiar daca ar știi. Am adunat zeci de pui de pisica și de câini de pe marginea drumului, o parte le-am crescut, alta parte le-am donat și au fost cazuri în care chiar le-am eutanasiat. Poporul român deocamdată e prea primitiv, mai ales la sate, sa respecte legea sterilizării, iar autoritățile sunt la fel. In acest caz, trebuie soluții adaptate la nivelul de conștientizare al populației, iar banii aia 50, 100 lei resolva multe probleme. La fel cum ar fi și dacă s-ar cumpăra gunoi, ca să se stopeze abandonul deșeurilor prin păduri și râuri. Fetele ONG-iste vor binele animalelor dar fac mai mult rău. Voi știți fetelor ce povara uriașă pt ecosistem sunt câinii (mai ales ei), dar și pisicile fără stăpân? Citiți o carte despre biologie și însă vedeți câte specii de animale sunt periclitate din cauza câinilor și pisicilor. Ca ei sa fie în viața trebuie să dispară specii de păsări si mamifere mici, direct sau indirect în lanțul trofic.

  7. Pe primarul din Focsani il duce cineva la adapost? Haideti oameni buni ca primiti 100 de lei. Pun pariu ca nu are acasa nici caine nici pisica nici vreun animal de companie. In tara asta noi vom fi oameni cand vom avea grija de aceste animale de companie foarte speciale, luati exemplu Australia ca exemplu in protectia animalelor, pana atunci noi vom fi primele animale din țară. Jalnic.

  8. Sunt prea multe persoane inculte pe locuri in administratie. Este bine sa se inceapa o selectie puternica din toate punctele de vedere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *