Esofagita la câini poate fi acută sau cronică. Poate fi cauzată de multe lucruri, dar în toate cazurile necesită asistență veterinară pentru a se asigura că animalul primește tratamentul potrivit cât mai curând posibil. Ca proprietar, puteți recunoaște boala după următoarele simptome, relatează index.hu
Cauzele esofagitei
După cum am menționat mai sus, esofagita poate fi împărțită în două categorii, acută și cronică. Afecțiunea acută poate fi declanșată, printre altele, de înghițirea unui obiect străin. Afecțiunea cronică este rezultatul unui proces de mai lungă durată. Un exemplu este refluxul, care poate apărea atât la câini, cât și la oameni.
Esofagul poate fi deteriorat în trei moduri. Primul este deteriorarea chimică, care poate fi cauzată de diverse medicamente. Al doilea este termic, în care alimentele la temperaturi ridicate pot cauza problema. Daunele mecanice pot deteriora, de asemenea, celulele mucoase care căptușesc esofagul. Înghițirea a ceva ascuțit sau dur, cum ar fi un băț.
Simptomele esofagitei
În multe cazuri este destul de dificil de recunoscut boala, deoarece majoritatea simptomelor sunt destul de generale. Acestea pot include:
- regurgitare (întoarcerea alimentelor din esofag sau stomac prin gură. În multe cazuri, refluxul este cauza acestui proces);
- durere la înghițire (vă puteți da seama de acest lucru prin refuzul alimentelor)
- dificultăți la înghițire;
- câinele poate plânge în timp ce înghite mâncarea;
- incapacitatea de a înghiți mâncarea;
- reducerea apetitului sau refuzul mâncării;
- pierderea în greutate;
- tuse;
- febră.
Dacă observați oricare dintre aceste simptome la câinele dumneavoastră, duceți-l la medicul veterinar cât mai curând posibil, astfel încât cauza problemei să poată fi identificată și tratamentul să poată începe cât mai curând posibil.
Tratamentul esofagitei
Atunci când vă duceți câinele la veterinar, este o idee bună să vă gândiți la următoarele întrebări și să împărtășiți totul medicului pentru a ajuta la diagnosticarea problemei.
- Animalul a suferit recent o anestezie generală?
- Ce medicamente ia animalul?
- Cât de mult a vomitat animalul dvs. în ultima perioadă?
- Câinele dvs. a înghițit obiecte străine?
- A existat vreun salivat excesiv la câinele dumneavoastră?
Medicul poate efectua unele teste de laborator de rutină, cum ar fi o hemogramă completă, un profil biochimic și o analiză de urină. Endoscopia este, de asemenea, o modalitate bună de diagnosticare a bolii.
Endoscopie: endoscopia este examinarea sau tratamentul chirurgical al organelor interne goale, al cavităților corpului (de exemplu, vezica urinară, prostata, cavitatea abdominală, cavitatea toracică, creierul, articulațiile, intestinele, stomacul) printr-o mică penetrare sau orificiu al corpului, folosind un instrument optic, un endoscop, în care imaginea care vine prin instrumentul optic este proiectată pe un monitor.
Această metodă permite medicului să intre direct în esofag și să îl inspecteze vizual. Se pot realiza imagini și se poate lua o probă de biopsie. Endoscopia poate fi utilizată și pentru a îndepărta un corp străin, dacă este necesar.
Refluxul
Dacă refluxul este cauza de bază a esofagitei, medicul va trata atât simptomele, cât și cauza, pentru a reduce la minimum suferința prin care trece animalul.
Dacă esofagita nu este severă, animalul nu are nevoie să fie spitalizat, dar dacă este combinată cu pneumonie sau deshidratare, observarea este esențială.
Pentru a rezuma, esofagita la câini poate fi cauzată de o varietate de motive. Cheia prevenirii este să vă supravegheați animalul de companie pentru a vă asigura că nu ia nimic în gură care ar putea cauza o problemă. Iar prin hrănirea câinelui dumneavoastră cu alimentele potrivite, puteți reduce riscul de reflux.
Sursa: index.hu