În cât timp se reface pisica după sterilizare. Cum o îngrijești ca să treacă mai ușor peste trauma trăită

sursa foto: Pexels sursa foto: Pexels

În cât timp se reface pisica după sterilizare? Procedura poate fi o experiență înspăimântătoare atât pentru tine, cât și pentru animalul tău de companie. Dar este necesară ca să ai o felină sănătoasă și fericită. Deși intervenția medicală este, de obicei, nedureroasă, pisicile pot simți disconfort în timpul recuperării, transmite PetMD.

Îngrijirea pisicii după sterilizare: Ce trebuie să știi

Sterilizarea pisicii reprezintă o intervenție chirurgicală semnificativă, ce necesită multă atenție. Este important să-i oferi timp pentru a se recupera complet, iar rolul tău ca stăpân este să îi monitorizezi starea cu responsabilitate. De obicei, perioada de recuperare pentru o pisică sterilizată durează între 7 și 10 zile.

După sterilizare, este normal ca pisica ta să fie somnolentă sau amețită din cauza efectelor anesteziei. De asemenea, poate simți disconfort abdominal, așa că va prefera să se odihnească într-un mediu liniștit și confortabil. Fii atent la incizia chirurgicală, precum și la temperatura corpului, apetitul și nivelul de activitate al pisicii. Un alt aspect crucial este să împiedici pisica să lingă sutura, deoarece poate provoca infecții sau alte complicații medicale. Verifică periodic zona operației.

După procedura medicală, supraveghează pisica îndeaproape timp de 24 de ore. În această perioadă, felina își va relua treptat obiceiurile zilnice. Dacă urmezi câteva sfaturi utile, vei asigura o recuperare lină pentru animalul tău pufos. De obicei, pisica este dusă acasă la aproximativ două ore după intervenție.

În cele mai multe cazuri, pisica este preluată dimineața de la cabinetul veterinar, moment preferat deoarece ea nu a fost hrănită înainte de operație. Înainte de a fi sterilizată, pisica va fi examinată clinic, apoi anesteziată. Intervenția chirurgicală este simplă și se desfășoară rapid, fără complicații majore. După operație, felina rămâne sub observație până când se trezește complet din anestezie și interacționează cu personalul medical. Dacă totul este în regulă, stăpânul poate să o ia acasă. În caz contrar, va rămâne mai mult timp pentru observație.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

Strategii de îngrijire ca să treacă mai ușor peste trauma trăită

Spațiu confortabil pentru recuperare

Indiferent de sezon, pisica trebuie să fie îngrijită într-un mediu curat, cald și uscat. După operație, ea va dori să se hidrateze și va putea începe să mănânce după câteva ore. Prin urmare, asigură-i un loc călduros pentru recuperare. Chiar dacă nu locuiește permanent în casă, oferă-i un culcuș într-o baie sau cămară, însoțit de pătură sau obiecte familiare.

Apă proaspătă

Este important ca pisica să aibă acces constant la apă după intervenție. Folosește un bol sau un dozator cu apă la temperatura camerei.

Hrană la dispoziție

La câteva ore după operație, pune-i la dispoziție mâncare umedă sau uscată. Dacă își arată apetitul, este un semn bun. Alege hrană specială pentru pisici sterilizate, care conține mai puține grăsimi.

Loc amenajat pentru a-și face nevoile

Dacă pisica este de apartament, asigură-te că are un loc amenajat pentru a-și face nevoile. În cazul pisicilor de curte, oferă-i un spațiu sigur și confortabil.

Jucăria preferată

Dă-i jucăria sau obiectul care îi aduce confort. Chiar dacă nu se va juca imediat, prezența lor îi va oferi un sentiment de siguranță.

Dă dovadă de răbdare și înțelegere cu pisica ta în perioada de recuperare, Este normal ca felina să fie mai agitată sau apatică după operație. Pe măsură ce își recăpătă energia și pofta de mâncare, starea ei se va îmbunătăți.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *