Un proprietar de pisică întreabă: Felina mea contribuie la schimbările climatice? / Răspunsul oferit de specialiștii de la Yale

o pisica incearca sa vaneze o pasare Sursa foto: Erik Karits / Alamy / Alamy / Profimedia

Un cititor a întrebat site-ul Yale Climate Connections dacă pisica lui contribuie la schimbările climatice. Pisicile domestice, deși nu contribuie în mod direct la schimbările climatice, așa cum o fac oamenii prin activități precum zborul sau condusul, au un impact indirect asupra mediului prin alimentația lor, a răspuns publicația.

Fiind carnivore obligatorii, pisicile se bazează pe carne pentru a obține nutrienți esențiali, în special taurină, care se găsește numai în proteinele animale. Această dependență de carne înseamnă că creșterea animalelor pentru producerea hranei pentru pisici contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră, în special metanul provenit de la bovine. Mai mult, pisicile au o reputație ecologică proastă deoarece ucid miliarde de păsări în întreaga lume.

Cercetările estimează că hrănirea unei pisici domestice adulte timp de un an poate genera între 390 și 941 de kilograme de gaze cu efect de seră, în funcție de metodologie și de regiune. Această cantitate este echivalentă cu emisiile rezultate din conducerea unei mașini pe o distanță de peste 1.000 de kilometri. În timp ce multe alimente pentru pisici conțin produse secundare precum organe și oase, care ajută la reducerea deșeurilor, există o tendință tot mai mare de „umanizare” a animalelor de companie, prin hrănirea lor cu carne de calitate superioară, ceea ce crește și mai mult impactul asupra mediului.

Unii cercetători explorează alternative pe bază de plante pentru pisici, cu suplimente de taurină pentru a compensa nevoile lor nutriționale. Un studiu din 2023 a susținut că pisicile hrănite cu o dietă vegană sunt mai sănătoase decât cele care consumă carne, dar a fost criticat pentru metodologia deficitară, în special pentru că este posibil ca unele dintre pisicile „vegane” să fi vânat hrană în aer liber. Experții avertizează că este nevoie de mai multe cercetări înainte de a trece pisicile la o dietă vegană, din cauza riscului de deficiențe nutritive.

În lumina acestor provocări, o alternativă controversată propusă de omul de știință Gregory Okin este să se ia în considerare adoptarea unor animale de companie mai mici, vegetariene sau omnivore, cum ar fi păsările, rozătoarele sau reptilele, care au o amprentă de carbon mai mică. Deși pisicile rămân companioni iubiți, nevoile lor alimentare le leagă de un impact ecologic mai larg.

Citește și: Deși arată ciudat, bavetele pentru pisici pot reduce semnificativ impactul acestora asupra ecosistemelor

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Erik Karits / Alamy / Alamy / Profimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *