Când ne gândim la câinii de război, ne vin în minte ciobănești germani, malinois belgieni sau alte rase impunătoare. Dar unul dintre eroii celui de-al Doilea Război Mondial a fost Smoky, un Yorkshire Terrier care cântărea mai puțin de 2 kilograme. Cățelușa a fost descoperită în 1944, într-o scorbură dintr-o junglă din Noua Guinee, relatează Military.com.
Primul ei stăpân a fost un soldat american, care a pierdut totul într-o noapte la poker, inclusiv pe Smoky. Cățelușa a fost cumpărată de caporalul William Wynne, fotograf al Forței Aeriene din SUA, pentru doar 6,50 dolari. Timp de doi ani, cățelușa a fost purtată în rucsacul lui Wynne peste tot și a luat parte la luptele din zona Pacificului de Sud. Smoky a zburat în misiuni de salvare și recunoaștere și chiar a lătrat pentru a-l avertiza pe caporalul Wynne de proiectilele care se apropiau. În total, Smoky a participat în 12 misiuni de salvare pe cale aeriană și maritimă, precum și în misiuni de recunoaștere. Pentru toată activitatea sa, Smoky a primit diverse decorații, fiind considerată o adevărată eroină.
Latura de câine de terapie și de asistare a apărut când stăpânul ei s-a îmbolnăvit de febră Dengue și a fost internat în spital. Prietenii lui Wynne au strecurat cățeaua în spital și au reușit să o aducă în salonul în care se afla caporalul pentru a-i ține companie. În timpul petrecut acolo, asistenții medicali au observat efectul pozitiv pe care Smoky îl avea nu doar asupra caporalului, ci și asupra celorlalți pacienți. Acest lucru nu se datora doar trucurilor pe care Smoky știa să le facă, ci și prezenței ei calde și prietenoase, care le-a alinat durerea soldaților răniți.
Efectul pozitiv pe care l-a avut Smoky a fost adus în cele din urmă în atenția doctorului Charles Mayo, cunoscut pentru fondarea Clinicii Mayo, care, la acea vreme, era comandantul spitalului. Acesta a emis un ordin prin care i-a permis lui Smoky să meargă cu personalul medical și, de asemenea, să doarmă cu Wynne. Acesta a fost începutul carierei de câine terapeut al lui Smoky, carieră care a continuat pentru restul celui de-al Doilea Război Mondial și după el. Fiind un Yorkshire tipic, Smoky era pricepută la învățat trucuri și a lucrat cu Serviciile Speciale pentru a distra soldații din spitalele de campanie.
În foarte scurt timp, o serie de reviste militare au început să scrie despre efectele pozitive pe care Smoky le-a avut în recuperarea veteranilor răniți, iar după ce lumea a aflat de efectele terapeutice ale câinelui, metoda s-a răspândit în mai multe părți ale lumii. Până la sfârșitul anului 1947, existau aproximativ 700 de câini donați de civili pentru a servi soldaților în acest mod.
Smoky „a ieșit la pensie” în 1955 și a murit în somn doi ani mai târziu, la vârsta de 14 ani. Eforturile ei au fost onorate prin recunoașterea lor de către Asociația Câinilor de Război din SUA, iar o statuie care o comemorează a fost ridicată în Cleveland, Ohio, lângă locul său de odihnă.
Stăpânul lui Smoky, William Wynne, a murit în 2021, la vârsta de 99 de ani. An de an veteranul de război a vizitat mormântul lui Smoky.
Sursa foto: Wikimedia Commons
Citește și: Monument dedicat celor peste 1.000 de animale de companie care au murit în Incendiul Marshall din Colorado