Ce înseamnă când pisica miaună noaptea: 6 cauze și soluții eficiente ca să te lase să dormi

Camelia Petrescu 25 octombrie 0 comentarii 9633 vizualizări
sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Să auzi o pisică mieunând noaptea nu este ceva neobișnuit, dar dacă felina ta face zgomot frecvent, devine o adevărată problemă!  Comportamentul animalului tău de companie poate indica fie un disconfort, fie pur și simplu dorința de atenție, afectându-ți astfel odihna, notează Purina. Ce poți să faci în astfel de situații?

De ce miaună pisica noaptea?

Pisicile sunt, în mod natural, mai active noaptea, ceea ce poate duce la mieunat excesiv. Pe lângă acest comportament, există și alte motive care ar putea sta la baza miorlăitului nocturn, cum ar fi plictiseala, problemele de sănătate sau dorința de a ieși afară. În unele cazuri, pisica vrea pur și simplu să îți atragă atenția.

Dacă pisica te ține treaz noaptea, există șase cauze posibile și soluții pe care să le aplici:

Activitate nocturnă naturală

Pisicile sunt crepusculare, adică sunt cele mai active în zori și la apus. Această tendință înnăscută le face să fie mai energice atunci când toată lumea doarme. Însă, pe măsură ce pisica ta se maturizează, este posibil să se adapteze ritmului tău de viață.

Plictiseală și lipsă de stimulare

Pisicile care nu își consumă energia în timpul zilei pot deveni agitate noaptea. Joaca înainte de culcare le obosește, iar stimularea mentală din timpul zilei reduce mieunatul nocturn. Dacă ai un animal de apartament, oferă-i suficientă distracție ca să nu devină agitat noaptea.

Probleme de sănătate

Vocalizarea excesivă poate fi un semn al unor afecțiuni medicale, cum ar fi hipertiroidismul sau problemele renale. Dacă miaunatul nocturn devine constant, o vizită la veterinar este primordială.

Îmbătrânire și dezorientare

Pe măsură ce pisicile îmbătrânesc, devin dezorientate din cauza declinului cognitiv. Acest lucru poate provoca mieunat excesiv, în special noaptea. Sindromul de disfuncție cognitivă afectează modul în care pisica ta percepe lumea din jur, cauzând confuzie și plânsete.

Sentiment de captivitate

Atunci când pisica ta stă mult afară în timpul zilei, dar este ținută în casă noaptea, nu este exclus să se simtă captivă și va miauna pentru a fi lăsată în curte. Instalarea unei ușițe pentru pisici este o soluție să scapi de urletul felinei.

Împerechere

Un alt motiv frecvent este împerecherea. Miorlăitul poate fi rezolvat prin sterilizarea pisicilor, decizie care va reduce atât comportamentul obraznic al animalelor, cât și numărul de miaunături nocturne.

6 soluții simple prin care reduci mieunatul pisicii tale noaptea

Joacă activă înainte de culcare

Oferă-i pisicii tale o sesiune de joacă intensă înainte de culcare, pentru a-i consuma energia și a o ajuta să doarmă mai bine.

Dă-i mâncare și apă

Unele pisici miaună deoarece le este foame sau sete. Lasă-i la îndemână mâncare și apă proaspătă.

Curăță-i litiera

O litieră murdară poate provoca nemulțumiri, iar pisica va miauna ca să-ți atragă atenția. Asigură-te că este curată înainte de culcare.

Oferă-i afecțiune

Pisicile miaună și după iubirea ta. Acordă-i timp și afecțiune înainte de culcare ca să o liniștești.

Ignoră mieunatul pentru atenție

Dacă miaună ca să-și atragă atenția, încearcă să nu răspunzi imediat. În caz contrar, acest comportament ar putea deveni un obicei.

Verifică eventualele surse de stres

Unele pisici sunt deranjate de lumini sau zgomote. Asigură-te că mediul lor de somn este liniștit și întunecat.

Indiferent de cauză, mieunatul nocturn al pisicii tale este o modalitate prin care încearcă să comunice cu tine. Învață să înțelegi acest comportament și adoptă soluții potrivite, pentru a-i asigura o noapte liniștită motanului tău.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *