Te întrebi dacă pisica ta poate răci? Răspunsul medicilor veterinari este simplu: Da! Răceala la pisici este o infecție a căilor respiratorii superioare caracterizată prin aceleași simptome precum răceala la om, potrivit petmd.com. Dacă felina ta strănută sau îi curge nasul, este posibil să fie răcită. Iată cum se manifestă răceala pisicilor și cum trebuie tratată!
Simptomele răcelii la pisici
Îți poți da seama că pisica ta se confruntă cu o răceală, dacă are următoarele simptome:
- Tușește/ strănută;
- Îi cug ochii și nasul;
- Este apatică, obosită și îi lipsește pofta de mâncare;
- Are febră;
- Poate avea răni în gură;
- Poate avea ulcer cornean (inflamație la nivelul corneei).
Pentru multe pisici, aceste simptome vor dispărea de la sine în aproximativ o săptămână.
Pentru a-ți da seama dacă pisica ta a răcit sau are o alergie, este important să îi observi simptomele. Alergiile la pisici se manifestă adesea prin strănut, mâncărime, ochi înlăcrimați și iritații ale pielii. Pe de altă parte, o răceală prezintă, de obicei, simptome precum: strănut, congestie nazală, tuse și nas care curge.
Cauze: De ce răcește pisica?
Cele mai des întâlnite cauze ale răcelii pisicilor sunt reprezentate de infecțiile virale. Medicii estimează că circa 90% dintre răceli sunt cauzate de virusul herpetic felin și de calicivirus felin.
Virusul herpetic felin (sau virusul rinotraheitei feline) este un virus foarte contagios. Acesta este întâlnit în situațiile în care mai multe pisici conviețuiesc și iau virusul una de la alta. Pisicile infectate cu acest virus îl vor purta pentru tot restul vieții lor. Multe pisici vor trece prin perioade în care virusul nu este activ, iar felinele pot părea sănătoase, însă când sistemul lor imunitar este scăzut, simptomele de răceală își fac apariția.
Pisicile infectate cu calicivirus felin pot prezenta simptome asemănătoare cu cele ale pisicilor infectate cu virusul herpetic felin. Calicivirusul este și el foarte contagios.
Ambele infecții virale sunt specifice pisicilor și nu sunt contagioase pentru oameni. Există vaccinuri pentru amândouă. Deși este posibil ca vaccinul să nu prevină complet infecția, acesta poate contribui la reducerea simptomelor și la prevenirea bolilor grave.
Tratament: Ce trebuie să faci dacă pisica ta e răcită?
Pentru a-ți ajuta pisica să se simtă mai bine când e răcită, îi poți șterge nasul și ochii cu o cârpă curată.
Pentru a o ajuta să respire mai ușor, o poți pune în cușcă, iar în fața acesteia un bol cu apă fierbinte. Acoperă cușca cu o pătură și las-o 15 minute să-și facă efectul.
Pisica ta sa va recupera mai repede dacă se hrănește și bea apă. Dacă mâncarea e caldă și mai ușor de înghițit, felina va putea să se alimenteze, așa că fă-i un prânz special!
Asigură-te că îi este cald. Poți pune o pătură în plus în locul în care îi place cel mai mult să se cuibărească!
Hidratarea este foarte importantă în cazul pisicii răcite.
Nu-i da medicamente fără să consulți medicul veterinar!
Dacă simptomele nu se ameliorează, atunci trebuie să mergi la medicul veterinar, care va efectua o examinare amănunțită, potrivit bartonheights.com.
Este important să-i dai medicului veterinar un istoric medical complet al pisicii. Pe baza rezultatelor examinării, medicul veterinar poate recomanda teste de diagnostic de rutină pentru a verifica eventualele complicații ale unei răceli. Aceste teste pot include analize de sânge și radiografii toracice pentru a verifica dacă există pneumonie sau alte afecțiuni precum astmul sau o infecție fungică.
Ca tratament pentru răceala pisicii, medicul veterinar îți poate recomanda:
- medicamente antivirale;
- medicamente expectorante;
- picături pentru ochi;
- antibiotice;
- perfuzie;
- antiinflamatoare.
Cum poți preveni răceala pisicii
Desigur, prevenția este mai ușoară decât tratarea. Ai grijă de pisica ta și du-o la vaccin! Vaccinările regulate împotriva virusurilor contribuie la reducerea riscului de infecție. Asigură-i pisicii tale o bună igienă: dezinfectează-i bolurile în care mănâncă și bea apă, litiera, precum și spațiul în care doarme. Oferă-i o alimentație sănătoasă și echilibrată, care să-i întărească sistemul imunitar.