Studiu: Dormitul alături de câini nu este cel mai odihnitor. În schimb, nopțile cu pisicile sunt mult mai liniștite / Care este explicația?

Alexandra Constantin 8 noiembrie 0 comentarii 14408 vizualizări
dormit Sursa foto: Pexels / GrumpyBeere

A avea un animal de companie este o adevărată binecuvântare. O simt pe pielea lor cei mai mulți dintre cei care au ales să-și împartă viața cu o necuvântătoare. Însă momentul de odihnă trebuie să fie unul complet, atât pentru oameni, cât și pentru animale. Iar un studiu recent publicat în Nature a scos la iveală că dormitul alături de câini nu este cel mai odihnitor. În schimb, nopțile cu pisicile sunt mult mai liniștite. Iată de ce:

Cei care dorm cu animalele de companie se odihnesc mai puțin

Studiul, realizat de Dr. Brian N. Chin, profesor în psihologie la Trinity College, a fost efectuat pe un eșantion de 1.591 de persoane cu vârste între 18 și 91 de ani. Dintre aceștia, 758 au declarat că obișnuiesc să doarmă cu animalele lor de companie. Participanților le-au fost adresate mai multe întrebări referitoare la somnul lor, durata acestuia, cât de odihniți se simt și nivelul lor de stres, în general.

Răspunsurile celor care au declarat că dorm cu animalele de companie au fost comparate cu ale celor 833 de participanți care se odihneau fără acestea. Cu toate că mai mult de 93% dintre oameni au spus că sunt de părere că nopțile alături de animale au mai degrabă un efect pozitiv, dacă nu neutru, rezultatele studiului au arătat altceva. Concret, cercetarea a scos la iveală că unii dintre cei care dorm împreună cu animalele lor au un somn mai puțin odihnitor și mai multe momente de insomnie decât ceilalți.

Somnul cu pisici, mai adânc decât cel alături de câini?

Cercetătorii au mai descoperit, atunci când și-au întrebat subiecții ce fel de animale de companie au, că există efecte negative asupra somnului celor cu câini, dar nu și asupra somnului celor cu pisici.

Somnul cu pisici este mai odihnitor decât cel cu câini datorită comportamentului discret și independent al pisicilor. Ele tind să se miște mai puțin în timpul nopții și, fiind mai silențioase, nu produc zgomote bruște care ar putea trezi stăpânul. Spre deosebire de câini, pisicile nu au nevoie de ieșiri frecvente afară și sunt mai puțin dependente de proximitatea stăpânului, preferând adesea să doarmă la distanță de stăpân. Câinii, pe de altă parte, pot fi agitați, cer atenție și uneori chiar latră sau se foiesc, ceea ce poate întrerupe somnul stăpânilor.

„Un somn bun este stâlpul sănătății și al bunăstării. Chiar dacă animalele de companie au, per total, un efect pozitiv asupra sănătății mintale, acest beneficiu poate fi redus dacă acestea cauzează o lipsă a somnului de peste noapte”, a notat Dr. Chin.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Pexels / GrumpyBeere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *