Câinele tău latră fără motiv în casă: 7 cauze ascunse ale comportamentului său

sursa foto: Pexels sursa foto: Pexels

Dacă petreci timp departe de casă, fie că ești la serviciu sau ai plecat pentru treburi, poate ai instalat o cameră de supraveghere conectată la telefon pentru a te asigura că patrupedul tău este bine. Probabil că, la un moment dat, ai observat câinele lătrând aparent „la nimic,” ca și cum ar simți o prezență invizibilă. Totuși, nu este cazul să te îngrijorezi, deoarece acest comportament este comun la câini și are o explicație simplă și rațională, scrie WebMD.

De ce latră câinii

Pentru câini, lătratul este o formă de comunicare complexă, cu multe semnificații. Deși poate părea la fel, lătratul variază în ton și intensitate, reflectând diferite nevoi sau emoții: dorința de atenție, stresul, bucuria de joacă sau chiar un disconfort fizic. Înțelegerea acestor diferențe ajută la interpretarea nevoilor câinelui în diverse situații.

Simțuri ascuțite

Câinii au simțuri foarte dezvoltate, în special cel olfactiv, care depășește cu mult capacitățile umane. Deși unii cred că aceștia au un „al șaselea simț”, cercetările arată că lătratul aparent „fără motiv” este adesea provocat de sunete sau mirosuri subtile, pe care oamenii nu le percep. De obicei, lătratul se oprește când câinele simte că nu mai există niciun posibil pericol în jur.

Dorința de atenție

Uneori, câinii pot lătra aparent fără motiv chiar și atunci când ești acasă. În astfel de cazuri, este posibil ca patrupedul să caute atenția ta. Frustrarea sau plictiseala îl determină să lătre, știind că acest comportament te va face să-l bagi în seamă.

Semn de disconfort sau stres

În alte situații, lătratul poate fi un semn de disconfort sau chiar de durere. Câinele ar putea avea o problemă de sănătate sau ar putea fi stresat. Câinii sunt extrem de sensibili la emoțiile stăpânilor lor, percepându-ți stările de spirit. Dacă ești stresat, anxios sau supărat, patrupedul poate prelua aceste emoții și le exprimă prin lătrat, în încercarea de a înțelege și de a se adapta dispoziției tale.

Nu te aștepta să ai un câine complet tăcut. Odată ce înțelegi ce declanșează acest comportament, vei putea să gestionezi mai bine zgomotele făcute de animalul tău de companie.

Frică sau alarmă

Unii câini reacționează la zgomote sau la obiecte necunoscute, oriunde s-ar afla, nu doar pe teritoriul lor. Semnele de frică sunt urechile date pe spate și coada între picioare.

Plictiseală sau singurătate

Fiind animale sociabile, câinii se pot plictisi sau întrista dacă sunt lăsați singuri prea mult timp și pot lătra ca un mod de a-și exprima frustrarea.

Salut sau joacă

Când câinii întâmpină oameni sau animale, lătratul poate fi un semn de entuziasm. Acesta este un lătrat prietenos, însoțit de mișcări vesele ale cozii.

Anxietatea de separare

Când câinii anxioși rămân singuri, pot lătra excesiv și prezintă și alte simptome, cum ar fi agitația, tendința de a roade obiecte sau chiar folosirea băii în casă.

Ce să faci pentru a reduce lătratul excesiv

Comportamentul mai liniștit al câinelui tău presupune timp, practică și răbdare:

Fii calm: Nu răspunde la lătrat prin țipete. Câinele poate interpreta țipetele ca un semn că i te alături. Mai bine vorbește-i pe un ton ferm, dar liniștit.

Antrenează-l pentru „liniște”: Atunci când câinele începe să latre, spune-i să tacă cu voce calmă. Când se oprește, chiar și pentru o clipă, oferă-i o recompensă.

Învață-l să „vorbească” și să se „liniștească” la comandă: Dacă îl înveți să latre la comandă, îl vei putea și dezvăța, utilizând semnale vizuale sau comenzi vocale.

Desensibilizarea: Dacă latră când pleci de acasă, începe prin a-l lăsa singur pentru perioade scurte, apoi prelungește treptat acest timp pentru a-l ajuta să devină mai relaxat.

Gestionarea lătratului în diferite situații

Lătratul teritorial: Pentru a diminua acest tip de lătrat, limitează ce poate vedea câinele tău. Dacă este în curte, folosește un gard opac; în interior, poți bloca accesul la ferestre sau uși.

Plictiseala și singurătatea: Atuncic când câinele latră mult singur, oferă-i activități. Lasă-i jucării interactive sau aranjează ca cineva să îl plimbe.

Lătratul entuziast la sosirea ta: Învață-l să își canalizeze energia în alte activități. Spre exemplu, poți să-l antrenezi să meargă într-un loc specific atunci când vin oaspeți.

Atenție la recompense: Nu răsplăti lătratul. De pildă, dacă latră pentru apă, așteaptă puțin înainte să-i umpli bolul, astfel încât să nu asocieze lătratul cu obținerea a ceea ce își dorește.

Anxietatea de separare și lătratul compulsiv

Anxietatea de separare și lătratul compulsiv necesită ajutor specializat de la un dresor profesionist, iar uneori se poate folosi și terapia medicamentoasă. Este important să îți obosești câinele prin joacă sau plimbări înainte să pleci de acasă, astfel încât să fie mai liniștit pe parcursul zilei.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *