Ești în căutarea unui nou companion blănos pentru familie, dar nu știi care sunt diferențele dintre pisică și motan. Care s-ar potrivi mai bine stilului tău de viață și personalității tale? Analizând deosebirile comportamentale dintre un motan curajos și o femelă pisică afectuoasă, te poți orienta mai bine în decizia de a adopta sau cumpăra unul dintre acești prieteni cu blană, notează Hillspet. Deci, ar trebui să alegi un motan sau o pisică?
Pisică vs. motan – comportamente diferite
Cele mai evidente diferențe comportamentale între motani și pisici se observă la animalele care nu au fost sterilizate sau castrate, deoarece hormonii influențează semnificativ comportamentul. De pildă, un motan ajuns la maturitate sexuală poate deveni mai teritorial, având tendința de a marca prin stropirea cu urină și de a încerca să evadeze din casă. În schimb, pisicile femele în călduri pot manifesta un comportament mai afectuos, se freacă adesea de diverse obiecte și devin mai vocale.
Totuși, aceste caracteristici nu se aplică tuturor pisicilor, fiecare având trăsături unice – sunt motani foarte drăgăstoși, așa cum există și femele ce marchează cu urină.
Majoritatea adăposturilor de animale recomandă sterilizarea pisicilor pentru a preveni astfel de comportamente nedorite și pentru a evita o eventuală suprapopulare cu pui.
Personalitatea pisicilor: factorii care o influențează
Mulți proprietari de animale asociază personalitatea pisicii cu anumiți factori, cum ar fi rasa sau culoarea blănii. Spre exemplu, conform unui studiu realizat de Facultatea de Medicină Veterinară de la Universitatea din California (SUA), se spune că pisicile cu blană portocalie sunt mai prietenoase, în timp ce alea albe sau negre sunt percepute mai rezervate.
Cu toate acestea, medicii veterinari și stăpânii de pisici sunt de acord că personalitatea nu depinde strict de sexul sau culoarea pisicii. De obicei, mediul în care trăiește o felină și interacțiunea cu proprietarii influențează mai mult comportamentul acesteia decât trăsăturile genetice.
Aspectul și rasele de pisici
Pisicile de diferite rase pot fi mai greu de identificat decât câinii, iar pisica pe care o vei adopta poate avea trăsături mixte, o culoare distinctivă a blănii fie lungă, fie scurtă. În general, motanii tind să fie mai mari decât femelele, deși, în majoritatea cazurilor, atât motanii, cât și pisicile au greutăți cuprinse între 2,5 și 5,5 kilograme și o înălțime de aproximativ 20-25 cm. Alimentația, activitatea fizică și starea de sănătate joacă un rol important în aspectul lor fizic.
Dacă înfățișarea pisicii nu este criteriul principal în decizia de adopție, vizitează un adăpost de animale pentru a cunoaște feline din diferite rase, vârste și personalități. Multe adăposturi au pagini web unde poți vizualiza poze cu pisicile disponibile și afla informații despre trecutul lor, iar personalul adăpostului te poate ajuta să găsești animalul potrivit pentru tine. La prima întâlnire cu o pisică, este bine să o lași să se apropie de tine și să îi permiți contactul, eventual prin frecare și lovire blândă.
Alegeți cu inima, nu după sexul pisicii
Așadar, sexul pisicii nu este atât de relevant atunci când cauți un companion ideal. Deși există unele diferențe de comportament între motani și pisici odată ce ajung la maturitate, personalitatea pisicii este modelată de genetică și mediu.
Interacționează cu mai multe pisici înainte de a lua o decizie finală. Diferențele de sex între motani și pisici nu ar trebui să fie un factor determinant în alegerea unui animal de companie, ci mai degrabă conexiunea pe care o simți față de viitorul prieten blănos.
Ia motan dacă vrei sa miroasă toată casa…