Babesioza, boala dată de căpușe care îți poate ucide animalul de companie / Deparazitarea este necesară și în sezonul rece

Babesioza este o boala dată de căpușe și poate fi fatală animalului Foto: Dreamstime

Orice posesor, iubitor de câine sau pisică știe cât de importantă este deparazitarea animalului de companie. Iar cea mai mare teamă este boala dată de căpușe, babesioza. Însă puțini știu că această operațiune nu se face doar înainte de sezonul cald, ci și în sezonul rece. Tic Angheluță, un dresor de câini și specialist în domeniul animalelor de companie, spune că cel mai mare pericol (în ce privește paraziții externi) sunt căpușele. Însă, mai arată el, acestea supraviețuiesc și iarna, mai ales dacă nu este ger, chiar dacă nu sunt atât de active ca și vara. Iar temperaturile par să fie tot mai ridicate, an de an, astfel, că pericolul căpușelor e din ce în ce mai mare și pe timpul iernii.

„Unii spun că nu deparazitează animalul, pentru că e iarnă. Nu li se pare necesar. Dar mai ales cum s-a încălzit vremea, că nu mai avem parte de ierni adevărate, căpușele nu au nicio problemă să supraviețuiască. Iar primăria nu deparazitează în perioada asta”, explică maramureșeanul care se ocupă de dresarea și creșterea câinilor.

Mușcătura de căpușă care poate fi fatală

Potrivit specialistului, mușcătura de căpușă poate provoca o boală numită babesioză, care în cele din urmă provoacă moartea animalului infectat. „Babesioza e boala pe care câinii o fac de la căpușe. Nu toate transmit boala, dar nu ai de unde să știi care transmite și care nu”, mai arată el.

Astfel, după ce câinele sau pisica a fost infectat, primele simptome apar în urină, care capătă o culoare maro închis. Apoi scade pofta de mâncare, e lipsit de energie, abdomenul începe să se umfle și gingiile devin pale. „Se poate trata veterinar, în proporție de peste 90 %. Dar rămâne în organism, ca și boala Lyme la oameni, și dacă la un moment dat are o cădere a sistemului imunitar, atunci boala reapare”, mai explică el.

Boala parazitară numită babesioză este cauzată de parazitul Babesia, care folosește căpușele ca pe un rezervor, pentru a ajunge la mamiferele gazdă. Boala, care are o perioadă de incubație de circa două săptămâni, este adesea fatală. De aceea este foarte importantă diagnosticarea ei cât mai devreme. De asemenea, simptomele pot să rămână ușoare, ceea ce va duce la diagnosticarea întârziată. Specialiștii spun că boala este acum întâlnită în toate anotimpurile, nu doar vara.

Cea mai bună opțiune pentru a evita boala dată de căpușe

El mai arată că sunt mai multe posibilități de a ne deparazita animalul de companie, însă una dintre ele este preferata lui și vine și cu argumente în acest sens. Angheluță arată că dintre antiparazitarele externe sub formă de pipetă (din care se picură soluția pe ceafa animalelor) și cele sub formă de pastile, el le preferă pe cele sub formă de pastile. „Mie personal mi se par mai avantajoase tabletele, pentru că își fac efectul din interior. La pipete, problema este că dacă i-ai pus soluția pe ceafă și plouă în următoarele 24 sau 48 de ore, riscul este să o spele și nu apucă să intre în piele”, mai explică el.

Singurul contraargument pentru pastile ar fi că acestea ar putea da o anume toxicitate la ficat. „Dar, dacă animalul e sănătos, ficatul se regenerează. Până la urmă și pipetele tot în ficat se procesează, numai că e mult mai mică concentrația. Eu la ai mei le dau tablete pentru că nu vreau bătaie de cap”, mai arată el.

Antiparazitarele ce țintesc căpușele pot avea efecte de la trei săptămâni până la trei luni, însă spre deosebire de păduchi sau purici, căpușele sunt mai periculoase, motiv pentru care e necesară mai multă atenție la alegerea produsului pe care îl folosiți. „Cele pentru purici și păduchi durează mai mult, dar acest tip de paraziți nu îți omoară animalul”, mai arată el.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *