Au nevoie pisicile să meargă afară sau își pot duce toată viața în interior? Cum este traiul lui Ronțel, un motan care a stat doar în casă

Ștefania Voiculescu 10 ianuarie 0 comentarii 14553 vizualizări
Ronțel în mai multe ipostaze Colaj Pets&Cats

Specialiștii spun că pisicile nu au neapărată nevoie să petreacă timp afară, așa că își pot trăi întreaga viață fericite și sănătoase în interior. Totuși, stăpânii care își țin pisicile doar în casă trebuie să le creeze un mediu în care felinele să aibă activități care să le stimuleze mintea, potrivit petmojo.com. 

Pisicile de interior au nevoie de spații de cățărat, jucării și interacțiune cu stăpânii. Petrecerea timpului în aer liber are beneficii, dar acestea pot fi egalate în interior cu îngrijirea potrivită. 

Cum este viața lui Ronțel, motanul de interior

Există pisici care își duc toată viața în casă și sunt sănătoase și fericite. Ronțel este un motan în vârstă de 8 ani care și-a petrecut toată viața în interior. Este un pisoi curios, adoră să urmărească păsările pe fereastră, să alerge prin casă și să ronțăie tot felul de jucării. Ronțăiala a fost activitatea lui preferată încă de pui, tocmai de aceea a primit și numele de Ronțel. 

Recent, Ronțel și stăpânii lui s-au mutat de la apartament la casă, însă nu a fost luată în calcul varianta ca motanul să fie lăsat în curte. 

Ronțel, motanul de interior

„Ronțel ar fi în pericol afară pentru că el nu este un motan obișnuit cu exteriorul. Nu s-a cățărat niciodată într-un copac, nu a mers pe stradă, dar are o viață cu multe activități. Are tabietul lui. În fiecare zi petrece timp lângă fereastră, la soare, unde i-am pus un culcuș special pentru el. Urmărește păsările de la fereastră și este foarte atent la mișcările lor.

Are pătuțuri în toată casa și mai jos, și mai la înălțime. Are unde să se cațăre când poftește. Îi aducem mereu jucării noi și ne petrecem timp jucându-ne cu el. E un motan sănătos și nu am pus vreodată problema să-l lăsăm afară. E pisoi de interior”, a povestit pentru Pets&Cats Daniela, stăpâna lui Ronțel. 

Ronțel, motanul de interior

Pisicile care au acces la exterior au parte de beneficii, dar și de riscuri

Pisicile care petrec timp în aer liber pot alerga, sări sau se pot cățăra, astfel încât să se mențină într-o formă fizică bună, să fie sănătoase și să evite riscul de obezitate. De asemenea, mediul exterior le va permite pisicilor să-și satisfacă instinctul de a pândi, ataca și vâna. Din astfel de activități ale pisicilor, stăpânii se pot alege cu „daruri” nedorite, precum șoriceii prinși de feline.

Pisicile care stau doar în interior pot duce o viață sănătoasă dacă au spații în care să se miște și să-și satisfacă instinctele de feline, iar alimentația trebuie să fie echilibrată și raportată la volumul lor de activitate. 

Pisicile sunt supuse și unor riscuri când se află afară: 

  • dacă circulă pe stradă, pot fi lovite de mașină;
  • pot fi rănite de alte animale (pot fi mușcate de câini sau să se lupte cu alte pisici);
  • se pot îmbolnăvi de la alte animale sau pot avea de-a face cu infecții cauzate de paraziți precum puricii, căpușele și viermii.

Ce nevoi au pisicile de interior

Dacă stăpânii nu-și doresc să-și lase pisica afară, trebuie să aibă grijă să-i amenajeze un mediu interesant și plăcut în casă. Iată câteva obiecte care vor face pisica să se simtă bine în interior: 

  • jucăria tip undiță îi va satisface pisicii instinctul de vânătoare;
  • un ansamblu de cățărat sau amenajarea cu pernuțe a dulapurilor înalte va satisface nevoia pisicii de a se urca la înălțime;
  • puteți amplasa o tavă specială cu mâncare pentru păsări la fereastră, ca pisica să le urmărească din interior. Acest lucru le va stimula curiozitatea și, în același timp, le va împiedica să se plictisească.
Ronțel, jucându-se cu o jucărie tip undiță

Dacă stăpânii vor totuși ca pisica să-și consume energia în mediul exterior, o variantă bună ar fi supravegherea acesteia sau controlarea felinei cu o lesă. De asemenea, îi puteți amenaja un spațiu îngrădit în curtea casei sau la bloc – o cușcă la fereastră ori pe balcon, astfel încât să stea în aer liber, dar să fie și controlată. 

Este important să înțelegeți că fiecare pisică este diferită. Unele pisici se pot dezvolta mai bine cu acces la exterior, în timp ce altele ar fi mai mult decât fericite să își petreacă toată viața în casă. 

De asemenea, trebuie să luați în considerare vârsta. Pisicile mai tinere sunt mai adaptabile și au mai multă energie pentru a explora exteriorul. Pisicile mai în vârstă, în special cele care au petrecut o viață întreagă în interior, vor fi mai mulțumite să stea în casă toată ziua.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Colaj Pets&Cats

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *