Piața alimentelor pe bază de insecte, odată prezentată ca o soluție durabilă pentru cererea globală de proteine, se confruntă cu o încetinire, ceea ce generează apeluri pentru modificarea reglementărilor, transmite Euractiv. Inițial întâmpinat cu entuziasm, sectorul a obținut aprobarea UE pentru primul său produs alimentar pe bază de insecte în 2021. În același an, compania franceză Ynsect a început construcția celei mai mari fabrici de proteine din insecte și îngrășăminte din lume. Cu toate acestea, dificultățile financiare au forțat-o să caute cumpărători sau investitori și să inițieze procedura de salvgardare (mecanism juridic destinat companiilor aflate în dificultate financiară, dar care încă au șanse de redresare) în 2023.
Alți actori din industrie se confruntă cu provocări similare. Agronutris, al doilea mare producător de proteine din insecte din Franța, a intrat, de asemenea, în procedură de salvgardare, în timp ce compania irlandeză Hexafly a fost achiziționată anul trecut, după dificultăți financiare. Organizația International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) menționează mai multe motive pentru această încetinire: „costurile ridicate de producție, climatul economic general și evoluția reglementărilor europene”.
Creșterea insectelor la scară industrială necesită o cantitate semnificativă de energie pentru controlul temperaturii și iluminat, și presupune costuri ridicate pentru furaje, care pot constitui până la 90% din cheltuielile de producție. În plus, cererea consumatorilor rămâne scăzută, în special pentru hrana umană. În timp ce alimentele pentru animale de companie pe bază de insecte au început să fie acceptate, IPIFF remarcă faptul că „consumul uman rămâne o provocare în Europa”.
Ynsect, care își propunea inițial să producă anual 200.000 de tone de făină de viermi pentru consum uman, s-a reorientat către hrana pentru animale de companie în 2023, dar a raportat totuși pierderi de 80 de milioane de euro. Liderii industriei susțin că ajustările de reglementare ar putea stimula sectorul, inclusiv prin permiterea vânzării reziduurilor de insecte ca îngrășământ sau pentru biogaz. De asemenea, jucătorii din domeniu cer permisiunea să ofere ca hrană insectelor deșeuri alimentare din supermarketuri care conțin carne și pește.
În ciuda dificultăților, investițiile continuă. Firma spaniolă de biotehnologie Tebrio dezvoltă o fermă masivă de insecte în Salamanca, vizând o producție anuală de peste 100.000 de tone de proteine și lipide. IPIFF îndeamnă firmele să descentralizeze producția, să colaboreze cu crescătorii de animale și să refolosească coprodusele agricole.