Care sunt cei mai comuni paraziți din acvariile cu pești?

Foto: Canva Foto: Canva

Paraziții pot avea un efect negativ și asupra acvariilor, provocând probleme de sănătate peștilor și creând un habitat subacvatic instabil, potrivit PetMojo.

Iată tot ce trebuie să știi despre posibilii paraziții de acvariu, inclusiv cum să recunoști semnele unei infestări și pașii pentru a o combate.

Hydra

Hydra este unul dintre cei mai periculoși paraziți care pot afecta acvariile de apă dulce. Acești polipi cu corp moale, asemănători meduzelor, au proprietăți care „urzică”, pe care le folosesc pentru a imobiliza și captura prada, cum ar fi peștii mici. Dacă nu sunt ținuți sub control, s-ar putea să observi că peștii și alte creaturi subacvatice dispar.

Hydra poate ajunge într-un acvariu de apă dulce prin introducerea plantelor noi în rezervor. Acești paraziți se pot „agăța” de plante și apoi se reproduc rapid odată ajunși în apă. Nu au nevoie de un partener pentru reproducere, deoarece se înmulțesc asexuat. Ele pot infesta un acvariu și sunt foarte greu de eliminat.

În această situație, ai câteva opțiuni:

  • Poți adăuga în acvariu specii de pești care se hrănesc natural cu hydra, precum molly sau peștii paradis;
  • Poți încerca să elimini parazitul printr-o curățare profundă a acvariului sau prin încălzirea apei (după ce ai scos peștii).

Protistele ciliate

Aceștia sunt cei mai comuni paraziți externi ai peștilor. Cel mai cunoscut dintre aceștia este cel adesea numit „ich” sau „boala punctelor albe”. Acest organism poate afecta toți peștii de apă dulce, iar o infestare poate duce la simptome precum:

  • Letargie;
  • Înot cu aripioarele lipite de corp;
  • Decolorare, incluzând apariția unor pete albe pe corpul peștelui.

De asemenea, peștele poate avea o rană mică acolo unde parazitul s-a strecurat. Formaldehida sau soluțiile pe bază de cupru sunt tratamente eficiente împotriva acestor paraziți și a afecțiunilor pe care le provoacă.

Dacă infestarea nu este detectată la timp, parazitul se poate răspândi rapid de la un pește la altul, punându-le sănătatea în pericol și devenind dificil de eliminat.

Limpetele

Limpetele sunt gasteropode care pot infesta atât acvariile de apă dulce, cât și cele de apă sărată. Aceste organisme sunt, în general, inofensive și nu afectează sănătatea peștilor. Totuși, pot deveni inestetice dacă numărul lor crește excesiv.

Înainte de a te grăbi să le elimini, ia în considerare faptul că limpetele se hrănesc cu resturile de mâncare neconsumată din acvariu.

Dacă totuși vrei să reduci numărul de limpete din acvariul tău, poți încerca:

  • Îndepărtarea manuală a acestora;
  • Curățarea algelor din acvariu;
  • Introducerea unor pești care se hrănesc cu paraziți și alte organisme mici.

Cum să previi paraziții în acvariu

Prevenirea infestării cu paraziți este destul de simplă. Iată câteva sfaturi utile:

  • Curăță regulat acvariul;
  • Pune peștii noi în carantină;
  • Inspectează plantele noi.

Foto: Canva

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Canva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *