Când vorbim despre violență domestică, rareori ne gândim la animalele de companie. Dar dincolo de ușile închise, acestea devin adesea instrumente de control folosite de agresori pentru a-și manipula partenerii și copiii.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -
În multe familii, animalele sunt membri cu drepturi depline, oferind alinare și dragoste necondiționată. Însă, în unele cazuri, aceleași animale devin victime ale abuzului domestic, iar agresorii le rănesc sau amenință să le facă rău pentru a menține controlul asupra victimelor, notează RTE.
Copiii forțați să lovească animalele: O formă crudă de pedeapsă psihologică
Siobhán Ferguson, coordonatoarea serviciilor organizației Sonas din Irlanda, povestește despre cazuri în care copiii au fost obligați să lovească sau să rănească animalele de companie, ca formă de pedeapsă impusă de agresor. În alte situații, animalele sunt bătute chiar în fața copiilor, o metodă crudă de intimidare și abuz emoțional.
Studii realizate în SUA și Marea Britanie au arătat o legătură clară între abuzul asupra animalelor și violența domestică, iar în Irlanda, deși tipare similare au fost observate, până de curând nu existau măsuri concrete dedicate salvării animalelor din astfel de situații.
Refugii pentru animale în cazuri de violență domestică — o inițiativă salvatoare
Un obstacol uriaș pentru femeile care vor să fugă dintr-o relație abuzivă este teama pentru siguranța animalelor lăsate în urmă. Multe refuză să plece dacă nu au unde să-și ducă patrupedul în siguranță.
Organizația Sonas a creat un parteneriat cu DSPCA (Dublin Society for the Prevention of Cruelty to Animals), pentru a oferi adăpost animalelor din familii aflate în refugii. DSPCA pune la dispoziție spații dedicate, un hotel pentru animale și o rețea de familii adoptive temporare.
Primele animale salvate au ajuns în siguranță la adăpost după ce o familie, aflată într-un pericol major, a părăsit în grabă locuința. „Fără un loc sigur pentru câini, familia nu ar fi fost pregătită să plece. Și asta vedem frecvent — victimele rămân în situații periculoase din iubire pentru animalele lor”, spune Siobhán Ferguson.
O inițiativă care ar trebui extinsă
Deși astfel de inițiative există în Marea Britanie, aceasta este prima de acest fel în Irlanda. David Hall, CEO Sonas, consideră că programul trebuie implementat la nivel național. „Este o barieră directă pentru victimele violenței domestice, iar noi trebuie să înlăturăm toate aceste obstacole. E esențial să oferim un loc sigur pentru animale, unde familiile le pot vizita și ști că sunt în siguranță.”
Pat Watt, CEO DSPCA, a declarat că angajații adăpostului au primit cu entuziasm această provocare: „Este o extensie minunată a ceea ce facem deja. Ne bucurăm să fim parte din această soluție.”