Dacă animalul tău de companie prezintă schimbări de comportament, este posibil să sufere de o boală cunoscută sub numele de disfuncție cognitivă canină, care este echivalentul bolii Alzheimer la câini. Aceasta poate afecta semnificativ modul în care câinele se comportă și interacționează cu lumea din jur, influențând chiar și relațiile cu stăpânii săi. Află mai multe despre acest sindrom și despre tratamentele care pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții patrupedului de la medicul veterinar Mariana Puiu.
Ce este disfuncția cognitivă canină sau boala Alzheimer la câini
„Disfuncția cognitivă canină este o boală degenerativă care afectează câinii, în special pe cei vârstnici. Având în vedere că animalele manifestă simptome foarte asemănătoare cu Alzheimer-ul uman, această afecțiune a fost denumită versiunea canină a bolii Alzheimer”, a declarat medicul veterinar Mariana Puiu pentru PetsCats.
Potrivit expertei, o altă cauză a bolii Alzheimer la câini este acumularea de proteine beta-amiloide și de leziuni neuronale în creier, ce cauzează daune serioase nervilor. Primele semne ale acestei afecțiuni pot apărea încă de la vârsta de 6 până la 8 ani.
Simptomele disfuncției cognitive canine
Obiceiuri nocturne
Poate fi un semn că ceva nu este în regulă dacă animalul de companie începe să confunde noaptea cu ziua sau își schimbă drastic rutina de somn.
„Fiți atent la diferențele extreme în obiceiurile de alimentație. Dacă patrupedul dumneavoastră își pierde complet apetitul sau nu se oprește din mâncat, acesta poate fi un semn al disfuncției cognitive canine.
Dacă începe brusc să se accidenteze prin casă, poate fi un semn al bolii. Un alt simptom este atunci când nu mai dorește sau nu mai poate să se joace ori să urmeze comenzi. Dacă devine foarte absent, cel mai bine este să mergeți la medic cu el. SDCC este doar una dintre multele tulburări neurologice posibile care pot afecta câinii”, ne-a mai spus specialista.
Pierderea memoriei
„Acesta este unul dintre cele mai comune simptome ale bolii, similar cu Alzheimer-ul uman. Dacă animalul dumneavoastră se comportă ca și cum nu vă cunoaște sau nu recunoaște pe cineva familiar, poate fi un semn al bolii”, susține dr. Mariana Puiu.
Iritabilitate și nervozitate
- ignoră regulile învățate anterior;
- întâmpină dificultăți în învățarea unor noi comenzi;
- incapabil să urmeze trasee sau rutine cunoscute;
- urinează prin casă.
Tratarea demenței
După ce câinele este diagnosticat cu disfuncție cognitivă canină, o serie de tratamente și modificări în rutina zilnică ajută la îmbunătățirea calității vieții sale. În general, activitățile care stimulează creierul sunt indicate, un exemplu fiind mișcarea, dar la recomandarea medicului veterinar, ne-a mai precizat dr. Puiu. Un aspect important al tratamentului fizic este răbdarea. Câinele nu trebuie forțat să facă o activitate p care nu o dorește.
O alimentație completă și hrănitoare ajută, de asemenea, la tratarea simptomelor. Alimentele ar trebui să fie bogate în antioxidanți și Omega-3 (bune pentru memorie).
„Câinele dumneavoastră are nevoie de iubire și îngrijire mai mult ca niciodată, chiar dacă nu vă mai recunoaște. Pe lângă tratamentele comportamentale, există și medicamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Trebuie să vorbiți cu medicul veterinar despre asta.
Studiile arată că aproximativ 28% dintre câinii cu vârste între 11 și 12 ani și 68% dintre câinii cu vârste între 15 și 16 ani prezintă unul sau mai multe simptome ale disfuncției cognitive canine”, conform expertei.
Câinii cu demență trebuie îngrijiți mereu
Câinii care suferă de demență necesită îngrijire constantă și sprijin pe tot parcursul vieții lor. Pe lângă pastile există mai multe metode prin care îți poți ajuta câinele chiar la tine acasă, notează PetMD.
Crearea unui mediu sănătos și stimulativ contribuie la încetinirea progresiei declinului cognitiv. Acest lucru implică stabilirea unei rutine zilnice care să includă exerciții fizice, jocuri și stimulare mentală. Menținerea unui program fix, în special pentru ora de culcare, ajută la diminuarea simptomelor SDCC.
De asemenea, adaptarea casei pentru a o face mai accesibilă și sigură pentru câinele senior este necesară:
- instalarea unor lumini nocturne ajută câinele să se deplaseze în siguranță prin casă noaptea;
- o oală lângă ușă unde câinele să-și facă nevoile, dacă nu reușește să ajungă afară până când te întorci acasă sau te trezești;
- paturile ortopedice din spumă, cu huse lavabile, pot contribui la un somn odihnitor și confortabil.