Multe lucruri din locuință pot fi periculoase pentru reptile, mai ales dacă le permiteți să se plimbe prin casă. Totuși, fără o monitorizare atentă, unele obiecte și zone pot face mai mult rău decât bine, potrivit PetMojo.com. Iată care sunt potențialele pericole din casă.
Pericolele ascunse în casă pentru reptilele noastre
1. Anumite produse de curățare
Menținerea curățeniei în terariul reptilei este importantă, dar nu toate produsele obișnuite de igienizare sunt sigure. Unele dintre cele mai comune dezinfectante, precum înălbitorul, eliberează vapori toxici care provoacă iritații respiratorii severe.
Reptilele nu ar trebui să fie expuse în acele zone ale casei unde sunt utilizate anumite substanțe de curățare. Acestea le pun în pericol și pot duce la urgențe veterinare.
Printre cele mai periculoase produse pentru reptile se numără:
- vopsea;
- înălbitor;
- naftalină;
- parfumuri;
- odorizante aromatice;
- produse de curățenie (soluții pentru podea, inclusiv săpun).
2. Ușile și ferestrele
În timpul sesiunilor de „plimbare liberă”, țineți ușile și ferestrele închise. Reptilele sunt maestre ale evadării, iar dacă găsesc o cale de a ieși din locuință, șansele de a le recupera sunt foarte mici.
În egală măsură, dacă aveți plase la ferestre, asigurați-vă că sunt bine fixate și verificați dacă există zone vulnerabile prin care reptilele ar putea scăpa.
3. Mobilierul și gurile de aerisire
Unele pericole casnice nu sunt evidente până când reptilele nu se rănesc sau chiar dispar. Multe iubesc să se strecoare în spații mici. Aceste spații pot fi sub pat, sub mobilă, în interiorul pantofilor (pentru cele mai mici), dulapuri și chiar gurile de aerisire.
Dacă reptilele nu sunt observate, ele pot fi călcate din greșeală, expuse la substanțe chimice periculoase sau, pur și simplu, pot dispărea. Mulți proprietari nu își dau seama că animalele lor sunt blocate într-o gură de aerisire, sub un scaun sau într-un dulap până când este prea târziu.
De exemplu, unele au evadat prin sistemele de ventilație și nu au mai fost găsite niciodată. Este recomandat să vă monitorizați reptilele atunci când sunt în afara terariilor.
4. Băile și bucătăriile
În bucătărie, reptila de companie se poate răni grav dacă nu este supravegheată. Se poate arde, tăia sau poate răspândi Salmonella pe suprafețe și alimente. Multe șopârle mici au fost victime ale înecului în chiuvetă sau în bolurile cu apă ale altor animale de companie.
De asemenea, ar trebui să evitați expunerea reptilelor la alimente pe care nu le pot digera, cum ar fi cafeaua, sarea și sucurile acidulate.
Dacă șarpele sau șopârla dumneavoastră ajunge în baie, riscul de înec este foarte mare. Alunecarea în vasul de toaletă sau în apă puțin adâncă din cadă poate fi fatală.
Mai mult, reptilele pot găsi medicamente în baie sau pot intra în contact cu produse de curățare care cauzează iritații respiratorii și ale pielii.
5. Alte animale de companie
Dacă aveți o pisică sau un câine, nu lăsați niciodată șopârla, șarpele, țestoasa sau alte reptile singure cu acestea. Chiar dacă unii câini par prietenoși și toleranți cu reptilele, majoritatea pot fi rănite dacă nu sunt supravegheate.
Câinii au dinți și gheare ascuțite care pot răni carapacea țestoaselor, pielea delicată a unei șopârle sau a unui șarpe. Deși poate părea ciudat să considerați pisica sau câinele un pericol pentru reptile, fără supraveghere, acestea pot provoca răni grave.
6. Obiectele mici rătăcite prin casă
În timp ce se plimbă prin casă, iguana sau gecko-ul ar putea observa un cercel strălucitor sau un nasture mic. Înainte să vă dați seama, l-a înghițit. În astfel de situații, pot apărea probleme grave, inclusiv sufocare și obstrucții intestinale.
De asemenea, dacă aveți perdele lungi, draperii sau covoare pufoase, fiți atenți la șopârle. Acestea tind să se încurce în fire din cauza ghearelor lungi și curbate, ceea ce poate provoca răni.
Reptilele nu sunt de tinut in casa, nu e mediul lor. Baile si bucatariile, da, sunt facute pentru a fi tinute in casa.