Câți ani are, de fapt, câinele tău? Cum îi calculezi echivalentul vârstei umane folosind o nouă formulă

Redacția 23 octombrie 1 comentarii 11596 vizualizări
caine, studiu, viata, interactiune sociala Sursa foto: PxHere

Gerontologia canină este un domeniu emergent, dedicat nu doar extinderii duratei de viață a câinilor, ci și îmbunătățirii calității timpului petrecut alături de aceștia. Proiectul Dog Aging studiază procesul pentru a „întârzia îmbătrânirea și a promova longevitatea sănătoasă”, conform American Kennel Club.

În 2019, cercetătorii de la Universitatea California San Diego au propus o metodă inovatoare de a calcula vârsta câinilor folosind epigenetica. Studiul s-a concentrat pe modificările ADN-ului care afectează activitatea genetică în timp, fără a schimba codul genetic. Făcând un studiu pe 104 de labradori cu vârste între 1 și 16 ani, echipa de cercetare a dezvoltat o formulă pentru a transforma anii câinilor în ani umani: vârsta umană = 16 înmulțit cu ln din (vârsta câinelui) + 31.

Expemplu: 16 x ln(5) +31 = 16 x 1,8 +31 = 59,8

„Ln” reprezintă logaritmul natural, adică logaritmul în baza , unde e este o constantă matematică (aproximativ 2,71828)

Deși această formulă oferă o calculare mai precisă decât vechea metodă „înmulțește cu 7”, este important de menționat că este bazată pe o singură rasă, ceea ce poate duce la rezultate diferite pentru câinii din alte rase, având în vedere că procesul de îmbătrânire variază semnificativ între acestea.

caine, varsta caini, animale de companie
Sursa foto: American Kennel Club

Știai că?

  • Se pare că oamenii compară anii umani cu cei ai câinilor de secole.
  • În 1268, meșteșugarii care creau Pavimentul Cosmati din Abația Westminster au inscripționat în podea o predicție pentru Ziua Judecății: „Dacă cititorul ia în considerare cu înțelepciune tot ce este așternut, va găsi aici sfârșitul primum mobile; un gard trăiește trei ani, adaugă câinii și caii și oamenii, cerbii și corbii, vulturii, balenele uriașe, lumea: fiecare urmează triplul anilor celui dinainte.” Conform acestui calcul, un câine trăiește nouă ani, iar un om până la 80. Dacă aceste statistici ar fi fost corecte, între 1268 și mijlocul secolului XX, câinii au avut un an tăiat din durata de viață, iar noi am pierdut aproape un deceniu. Din fericire pentru ambele specii, durata de viață a crescut.
  • Dacă ești mândrul stăpân al unui câine senior, sărbătorește dragostea pe care ți-o oferă cu jucării pentru câini seniori, tratamente pentru articulații, rampe și paturi ortopedice confortabile pentru a face anii lor de aur cei mai buni!

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *