Animalele au drepturi, ca și oamenii, iar încălcarea lor se sancționează. Convenția Europeană reglementează situația animalelor de companie, definite drept „orice animale deținut sau destinat a fi deținut de către om, în special pe lângă casă, pentru agrement sau companie”. Legislația națională vizează toate animalele, nu doar pe cele de companie.
Potrivit legii, deținătorii de animale au obligația de a avea un comportament lipsit de brutalitate față de acestea, de a asigura condițiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute și obligația de a nu le abandona. Abandonul înseamnă lăsarea unui animal aflat în proprietatea și îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost și tratament medical.
Deținătorii de animale au obligația să le asigure acestora adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, asistență medicală.
Articolul 6, alineatul 2 al legii privind protecția animalelor enumeră ce se înțelege prin cruzime. La acest capitol intră, pe lângă dopaj, maltratare, ucidere, zoofilie și despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață. Aceasta se pedepsește cu închisoare între 6 luni și 3 ani sau cu amendă. Aceeași sancțiune o primesc și cei care taie urechile sau coada câinilor sau care îndepărtează chirurgical ghearele animalelor.
Legea prevede și că folosirea animalelor sălbatice în circuri este infracțiune și se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare sau cu amendă.
Organizarea de lupte sau uciderea animalelor cu intenție se sancționează cu 2-7 ani de închisoare.
Instanța poate dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a deține animale pentru o perioadă de la un an până la cinci ani.
Nerespectarea drepturilor animalelor este de competența poliției, care are în toate județele structuri de protecția animalelor. Sesizările pot fi făcute fie la telefon, fie online.