Dacă plănuiești să faci o călătorie cu trenul și să-ți iei și animalul de companie cu tine, trebuie să știi că CFR are un regulament clar pentru prietenii necuvântători. Principalele trei reguli sunt:
- Pentru câinii de talie medie și mare se plătește bilet;
- Câinii de talie medie și mare stau pe podea cu lesă și botniță;
- Deținătorul de animal trebuie să aibă materiale pentru igienizare și să păstreze curățenia.
O casieră CFR a explicat pentru Pets&Cats.ro cum se desfășoară călătoria cu un animal de companie.
Dacă ai un câine de talie mică, o pisică sau un alt animal mic, atunci îți vei ține prietenul necuvântător în brațe și nu vei plăti bani în plus pentru companion. Dacă ai, de asemenea, un papagal, atunci îl vei ține în colivie. Situația se schimbă, însă, în cazul câinilor de talie medie și mare.
Cât costă biletul de tren pentru un câine de talie medie sau mare
Dacă vrei să călătorești cu cățelul tău de talie medie sau mare cu trenul, atunci va trebui să-i cumperi și lui bilet.
„Câinii mici sunt ținuți în brațe de stăpânii lor și se transportă fără plată numai în vagoanele de clasa a 2-a, dacă nu există vreun alt călător care să protesteze. Pentru câinii medii și mari, tariful e de 50% din valoarea tarifului unui adult la rang de Regio clasa a 2-a, indiferent de rangul trenului. De exemplu, în prezent, pe ruta București-Brașov, prețul biletului pentru câine este de 17,75 lei”, a explicat angajata CFR.
Chiar dacă îi cumperi bilet cățelului tău de talie medie sau mare, acesta nu va avea loc pe scaun, ci va trebui să stea pe podea.
„Recent, un stăpân de câine a vrut să cumpere bilete de clasa 1 pentru el și animal și i-am explicat că nu se poate. Conform regulamentului, câinii însoțiți vor fi primiți în tren numai în vagonul de clasa a 2-a, numai cu bilet de câine, cu botniță, și trebuie ținuți pe podeaua vagonului, dacă nu există un alt călător care să protesteze”, a mai spus casiera CFR.
Pe lângă obligațiile de a cumpăra bilet pentru cățel, de a avea botniță și lesă, este necesar ca deținătorul animalului să aibă la el materiale de igienizare și să păstreze curățenia.
Întrebată ce se întâmplă dacă totuși cineva din vagon are obiecții referitoare la prezența patrupedului, angajata CFR a explicat că personalul de tren este obligat să intervină și să îndrume deținătorul de animal într-un alt compartiment sau la capătul coridorului.
Dacă nu-i cumperi bilet cățelului tău, atunci controlorul va elibera unul la tarif integral de taxare în tren.
Ce rase de câini sunt interzise în tren
Pe site-ul CFR Călători este precizat faptul că este interzis accesul câinilor periculoşi în trenurile de călători (câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor).
Accesul în trenurile de călători al câinilor din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor este permis numai dacă poartă botniţă, au carnet de sănătate şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu și să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.
“Întrebată ce se întâmplă dacă totuși cineva din vagon are obiecții referitoare la prezența patrupedului, angajata CFR a explicat că personalul de tren este obligat să intervină și să îndrume deținătorul de animal într-un alt compartiment sau la capătul coridorului.”
Daca are obiectii, sa se mute el/ ea, oricum de obicei animalele de companie care stau in casa sunt mai curate si civilizate decat multi oameni care calatoresc cu tren. Daca cineva mananca seminte si scuipa cojile pe jos sau isi lasa gunoiul in tren, pot sesiza personalul de tren sa mute jegosul/ jegoasa in alt compartiment?