Cele mai frecvente boli cu care se confruntă iepurii. Ce trebuie să știe stăpânii acestor animale de companie

Fetiță cu iepuraș alb în brațe Sursă Foto: Pexels.com

Iepurii sunt animale de companie adorabile și pot trăi 12 ani sau chiar mai mult atunci când sunt îngrijiți corespunzător. Totuși, iepurii dezvoltă frecvent câteva boli pe care toți cei care dețin un astfel de animal de companie ar trebui să le cunoască, astfel încât să poată încerca să le prevină sau, cel puțin, să recunoască simptomele, pentru a putea solicita îngrijiri specializate, notează petmd.com. 

Cele mai frecvente cinci boli ale iepurilor

Cele mai frecvente cinci boli ale iepurilor sunt:

Stază gastrointestinală 

Staza gastrointestinală este o problemă digestivă. Iepurii cu această afecțiune nu mănâncă, nu au scaun și sunt balonați. 

În mod normal, iepurii au ceva păr în tractul gastrointestinal ca urmare a îngrijirii. În cazul stazei gastrointestinale, problema nu constă în acumularea de păr în stomac, ci în diminuarea mișcării alimentelor prin tractul gastrointestinal. 

Acest lucru se petrece când, din diverse motive, iepurele nu mănâncă, este deshidratat și se produc modificări ale populației de bacterii gastrointestinale care, în mod normal, fermentează alimentele din tractul gastrointestinal al unui iepure sănătos.

Staza gastrointestinală poate pune în pericol viața iepurilor dacă aceștia nu sunt tratați imediat ce apar simptomele. Afecțiunea apare de obicei atunci când iepurii nu mai mănâncă din diverse motive, inclusiv probleme dentare, infecții ale tractului respirator sau chiar stres. 

Indiferent de cauza pentru care nu mănâncă, iepurii care prezintă semne de stază gastrointestinală ar trebui examinați imediat de un medic veterinar și tratați cu lichide subcutanate (sau intravenoase, dacă sunt foarte deshidratați), medicamente care sporesc motilitatea gastrointestinală și hrănire cu seringa. De asemenea, medicii veterinari trebuie să diagnosticheze și să trateze cauza principală a apetitului scăzut al iepurelui. Atunci când sunt tratați la timp, iepurii se pot recupera complet chiar și în caz de stază gastrointestinală severă.

Sursă Foto: Pexels.com

Bolile dentare

Problemele dentare la iepuri sunt adesea legate de alimentația necorespunzătoare.

Dinții iepurilor (incisivii din față și molarii din spate) au rădăcini deschise și cresc continuu, până la 4-5 centimetri pe an. 

Dinții iepurilor cresc adesea prea mult atunci când aceștia consumă cantități excesive de pelete moi și sfărâmicioase și nu își macină dinții mestecând suficient fân grosier, așa cum ar face în sălbăticie.

Odată ce au crescut prea mult, molarii pot face abces la rădăcină sau pot forma puncte ascuțite pe suprafața lor din cauza uzurii anormale. Marginile ascuțite pot tăia limba, gingiile și obrajii. Atunci când dinții de sus și de jos nu se întâlnesc corect în timpul mestecării pentru a se uza suficient, se spune că iepurele suferă de malocluzie dentară. 

Dinții din față pot crește în exces până în punctul în care ies în afară gurii, se încovoaie în gură, se încovoaie lateral sau iau alte poziții problematice.

Iepurii cu afecțiuni dentare salivează adesea, nu mai mănâncă, nu mai elimină scaunul și dezvoltă stază gastrointestinală. 

Iepurii care prezintă aceste semne trebuie examinați imediat de un medic veterinar care poate tăia dinții pentru a încerca să restabilească ocluzia normală a dinților de sus și de jos, precum și pentru a trata semnele de stază gastrointestinală, dacă acestea sunt prezente. 

Abcesele la rădăcina dinților pot necesita extracția dinților sub anestezie, precum și administrarea de antibiotice și analgezice.

Cancer uterin

Statisticile arată că până la 70% dintre iepuroaicele nesterilizate cu vârsta de peste 4 ani dezvoltă cancer uterin. Din acest motiv, toate iepuroaicele trebuie să fie sterilizate cât mai curând posibil după vârsta de 5-6 luni.

Torticolis

Înclinarea capului într-o parte – denumită torticolis – este un semn comun la iepuri care poate avea cauze diferite. Cele mai frecvente două cauze ale torticolisului la iepuri sunt infecția urechii interne cu bacterii și infecția creierului cu un parazit numit Encephalitozoon cuniculi (sau E. cuniculi).

Infecția bacteriană a urechii interne este frecventă în special la iepurii cu urechi „blegi”, îndreptate în jos, care pot capta mai ușor umezeala și dezvolta bacterii în canalele urechii. Este posibil ca acești iepuri să mănânce și să fie activi și pur și simplu să aibă capul înclinat spre urechea infectată sau să fie letargici, să nu mănânce, să aibă mișcări involuntare ale ochilor înainte și înapoi și să aibă vertij până la punctul în care se rostogolesc pe o parte și pe alta în direcția înclinării capului. Puroiul poate sau nu poate fi vizibil în canalul urechii atunci când medicul veterinar se uită în el cu un spectru luminos.

Sursă Foto: Pexels.com

Tratamentul implică administrarea pe termen lung de antibiotice și medicamente antiinflamatoare, precum și îngrijiri cum ar fi hrănirea cu seringa.

E. cuniculi este un parazit microscopic care infectează creierul și măduva spinării (sistemul nervos central), cauzând diverse semne neurologice anormale, inclusiv înclinarea capului, rotirea în cerc sau într-o parte, convulsii, întinderea repetată a membrelor și mișcări anormale ale ochilor. Unii iepuri sunt purtători ai acestui parazit fără a prezenta niciun semn și îl transmit altor iepuri prin urină.

Iepurii diagnosticați cu E. cuniculi sunt tratați pe termen lung cu medicamente antiparazitare și antiinflamatoare și îngrijiri de susținere, cum ar fi hrănirea asistată, după caz. Înclinarea capului se rezolvă adesea la acești iepuri, dar la unii persistă, iar aceștia învață să se adapteze la această condiție, în ciuda înclinării.

Infecțiile tractului respirator

Iepurii suferă frecvent de infecții ale tractului respirator care le pot afecta nasul, traheea, dar și plămânii. 

Iepurii cu mucus și secreții care le blochează căile nazale pot strănuta în mod repetat și pot avea dificultăți de respirație. 

Iepurii cu pneumonie pot avea probleme de respirație și pot respira șuierător și strănuta.

Iepurii cu infecții ale tractului respirator pot prezenta apetit scăzut, secreții oculare, scaune reduse și pierdere în greutate. Ei pot dezvolta stază gastrointestinală secundară infecției tractului respirator.

Infecțiile tractului respirator la iepuri sunt cel mai frecvent cauzate de bacterii, în special de bacteriile numite Pasteurella. Bacteriile Pasteurella sunt adesea purtate de rozătoare, cum ar fi porcușorii de Guineea. Așadar, iepurii nu ar trebui să conviețuiească cu rozătoarele. 

Iepurii cu infecții ale tractului respirator, în special cei care au probleme de respirație, ar trebui să fie verificați de un medic veterinar cât mai curând posibil. Adesea sunt necesare radiografii pentru a evalua plămânii iepurelui. Este posibil ca iepurii grav afectați să aibă nevoie de oxigen, antibiotice și medicamente antiinflamatoare, precum și fluide pe cale subcutanată sau intravenoasă și să fie hrăniți cu seringa. Iepurii cu căile nazale blocate pot avea nevoie să li se curețe nările pentru a putea respira.

Lăsați netratați, iepurii cu infecții respiratorii pot muri. Cu toate acestea, cu tratament medical pe termen lung și îngrijire, chiar și iepurii cu pneumonie se pot recupera complet.  

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *