Pisica este unul dintre cele mai populare animale de companie din lume, însă felinele au fost domesticite pentru prima dată de oameni pentru a ține șoarecii și șobolanii departe de hrana lor. Există în continuare multe gospodării, dar și companii, care țin pisicile nu doar ca animale de companie, ci și pentru a prinde dăunătorii.
În cazul întreprinderilor motivele sunt diverse: unele companii doresc să salveze felinele, iar altele le preferă deoarece oferă o soluție durabilă din punct de vedere ecologic la problemele cu rozătoarele. Spre deosebire de pesticidele chimice, pisicile nu introduc substanțe toxice în mediu, lucru important pentru companiile care activează de exemplu în sectorul bio.
Vă prezentăm câteva exemple de companii care au „angajați” feline:
- Berăria Empirical Brewery din Chicago folosește pisici pentru a prinde șoarecii din depozitul său, potrivit presei locale.
- R. Bratti Associates, un producător de piatră din Alexandria, Virginia, are un motan pe nume Rocky, care patrulează în birouri și depozit.
- True Leaf Market, o companie producătoare de semințe, folosește două pisici, pe nume Taylor și Kruger, pentru a gestiona problemele cu rozătoarele din depozitele sale.
- În România, un muzeu din județul Argeș a decis să folosească pisici pentru a ține sub control populația de rozătoare care amenința integritatea obiectelor expuse, transmite Știrile Pro TV. Aproape 50 de feline trăiesc, cu acordul conducerii, în incinta Muzeului Golești.
- Muzeul Ermitaj din Rusia este cunoscut pentru populația sa numeroasă de pisici, care continuă să servească scopului lor inițial de a păstra galeriile fără șoareci.
- Larry este o pisică faimoasă care locuiește la Downing Street Nr. 10, reședința oficială a prim-ministrului britanic. Motanul este responsabil cu controlul rozătoarelor în clădirea guvernamentală.
Există chiar și organizații care le găsesc pisicilor „business-uri adoptive”. Humane Rescue Alliance, din Washington D.C., gestionează programul Blue Collar Cats, care a plasat peste 400 de pisici la diferite companii. Totodată, Kitty Bungalow, din Los Angeles, operează un program ce oferă soluții de control al dăunătorilor, salvând în același timp pisicile din adăposturi de la eutanasiere.
deci pisicile, mai nou, “controleaza” soarecii.