Cruzimea ascunsă: Rețelele internaționale care torturează pisici și cum luptă activiștii să le oprească

Pisică speriată Sursa foto: imagine generată cu deepAI

În fiecare seară, după ce se întoarce de la serviciu, Chen își deschide laptopul și intră în lumea sa secretă de activist sub acoperire. Din camera lui din estul Chinei, petrece ore întregi urmărind scene mai groaznice decât un film horror și încearcă să se împrietenească cu persoane care, în viața reală, i-ar fi dușmani de moarte.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

- articolul continuă mai jos -

Chen — un pseudonim pentru a-i proteja identitatea — face parte dintr-o echipă de detectivi online care luptă pentru a demasca o rețea globală ascunsă ce mutilează și ucide pisici pentru profit. O investigație CNN a arătat că în ultimul an aceste grupuri s-au extins în întreaga lume și au ajuns pe platforme mainstream precum Telegram, X și YouTube.

Războiul ascuns dintre iubitorii de pisici și abuzatorii care profită din cruzime

Consumatorii acestor materiale au adesea fetișuri sexuale sadice legate de cruzimea asupra animalelor, o deviație cunoscută sub numele de „zoosadism”. „Fenomenul a devenit internațional și se întâmplă mult mai des decât ne imaginăm”, spune criminologul Jenny Edwards din Seattle.

Activiștii spun că multe dintre cazurile de tortură provin din China, unde nu există legi împotriva cruzimii față de animale, iar făptașii sunt protejați de lipsa de intervenție a autorităților. Aceștia produc videoclipuri pentru consumatori din SUA, Marea Britanie, Turcia și Japonia.

În interiorul grupurilor de tortură

Pe parcursul mai multor luni, CNN a infiltrat grupuri criptate din China care promovează tortura pisicilor. În aceste spații online, cruzimea e tratată ca un joc, iar membrii concurează în a inventa noi forme de tortură. Chen a petrecut ani de zile urmărind astfel de videoclipuri, infiltrându-se printre agresori pentru a-i putea identifica.

El face parte din organizația Feline Guardians, care speră că expunerea fenomenului va presa autoritățile să acționeze. Datele strânse de aceștia arată o creștere de 500% a numărului de videoclipuri în grupurile Telegram din China între iunie 2024 și februarie 2025 — cu un nou clip uploadat la fiecare 2 ore și jumătate.

Unele dintre aceste clipuri ajung și pe YouTube, unde CNN a descoperit un cont cu peste 800 de videoclipuri de acest gen. După ce au fost contactați, YouTube a închis canalul, spunând că „violența asupra animalelor nu are loc pe platforma noastră.”

Abuzatorii, transformați în celebrități

În Londra, Lara, activistă Feline Guardians, monitorizează răspândirea globală a acestui fenomen. „Începe din China, apoi alții copiază, iar copiii ajung expuși”, spune ea. În această lume, abuzatorii devin „vedete” printre cei care urmăresc videoclipurile, în căutarea recunoașterii.

Chen, ca parte a misiunii, pretinde că este client pentru a se infiltra și a strânge dovezi. Grupurile cer uneori filmări proprii pentru a permite accesul, iar prin această metodă, Chen a reușit să identifice peste 12 agresori în ultimii ani.

Tortură la comandă

În acest univers macabru, există chiar și posibilitatea de a comanda videoclipuri personalizate: clientul alege pisica, metoda de tortură și chiar momentul filmării. Postere de promovare cu poza, numele și „termenul de valabilitate” al pisicii sunt distribuite în aceste grupuri.

Unele înregistrări sunt atât de atroce încât devin virale printre consumatori cu fetișuri sadice. Termeni precum „T-Rex” desemnează pisici cărora li s-au amputat labele din față.

O comunitate bolnavă și periculoasă

Chen spune că majoritatea celor din aceste grupuri sunt bărbați izolați social, cu o ură latentă față de femei, pe care o transferă asupra animalelor iubite de acestea. Jenny Edwards atrage atenția că acest tip de comportament poate degenera în violență asupra oamenilor.

Există deja cazuri unde grupurile de torționari s-au intersectat cu mișcări extremiste, precum neo-naziști sau comunități misogine online.

Ce fac autoritățile?

Deși în China cenzura politică și pentru pornografie este strictă, cruzimea asupra animalelor trece aproape neobservată. În alte țări, inclusiv SUA, Canada, Turcia sau Marea Britanie, au existat arestări și dosare penale în ultimii ani.

Activiștii susțin că doar presiunea publică și legislația fermă pot opri acest fenomen. În prezent, China este singura țară industrializată fără o lege completă de protecție a animalelor.

Citește și:

Pisicuțe omorâte cu brutalitate de doi adolescenți: Poliția caută suspecții

Abuzurile asupra animalelor, pedepsite mai aspru în România? Află ce prevede noua propunere de lege

Sursa foto: imagine generată cu deepAI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *