Cum comunică pisicile între ele, de fapt. Patru detalii fascinante care te vor face să iubești animalele și mai mult

Camelia Petrescu 30 martie 1 comentarii 4667 vizualizări
sursa foto: Unsplash sursa foto: Unsplash

Comunicarea între pisici este un proces mult mai complicat decât am putea crede la prima vedere. Chiar dacă pisicile sunt adesea privite ca animale independente, capabile să supraviețuiască singure, de fapt, sunt extrem de sociale și dezvoltă relații strânse cu specia lor. Înțelegerea limbajului lor subtil poate dezvălui mai multe despre comportamentele lor.

Cum se salută pisicile

Când două pisici se întâlnesc, nu își ridică labele și nu se salută așa cum o fac oamenii. În schimb, folosesc un comportament specific pentru a-și exprima încrederea și intențiile. De obicei, pisicile își ating nasul pentru a se saluta, urmat de frecarea ușoară a capetelor și de o analiză fizică. Aceste gesturi sunt o modalitate prin care fac schimb de informații prin intermediul mirosului, adesea folosind feromoni. Prin atingerea nasului, felinele își identifică reciproc mirosurile, iar frecarea capetelor ajută la transmiterea semnalelor chimice între ele.

În anumite cazuri, o pisică poate emite un mieunat sau un ciripit când întâlnește o altă felină, însă acest comportament este destul de rar și specific contextului. Dacă întâlnirea nu este prietenoasă, pisica va afișa semne clare de tensiune prin poziția urechilor și a cozii, situație în care nu va mai exista un schimb de feromoni, notează Petmojo.

Semne de afecțiune între pisici

Pisicile își arată adesea afecțiunea prin gesturi subtile. De exemplu, când două pisici își împletesc cozile, acesta este un semn clar că au încredere una în cealaltă și că se plac. În plus, felinele care se îngrijesc reciproc demosntrează legături puternice și încredere reciprocă. Interacțiunile afectuoase sunt importante în viața socială a pisicilor.

De asemenea, pisoii abia fătați sunt complet orbi și surzi, dar încep să dezvolte legături cu mama lor prin intermediul simțurilor tactil și olfactiv. Mirosul este un mod esențial prin care pisoii își recunosc mama și frații, iar acest comportament de identificare prin miros persistă și în viața adultă a pisicii.

Marcarea teritoriului cu mirosuri

Mirosul joacă un rol crucial în viața pisicilor. Acestea au un sistem olfactiv foarte bine dezvoltat, iar un organ suplimentar, numit vomeronazal, le permite să detecteze feromoni specifici. Acest organ se află în interiorul gurii și este activat atunci când pisicile simt mirosuri puternice, cum ar fi urina altor feline. Atunci când o pisică adulmecă un miros, cum ar fi urina, își deschide gura pentru a „citi” mesajele chimice lăsate de o altă pisică.

Pisicile au glande mirositoare pe față, lângă gât și pe coadă, pe care le folosesc pentru a marca obiecte și teritorii. Fiecare pisică are o semnătură unică de miros, prin intermediul căreia o pot identifica alte pisici.

Comunicarea vocală

Deși se spune că pisicile miaună pentru a comunica cu oamenii, ele nu folosesc miaunatul în același scop cu alte pisici, în special atunci când ajung la maturitate. În schimb, folosesc o gamă largă de sunete și gesturi corporale ca să transmită mesaje. De exemplu, dacă pisica șuieră, are spatele curbat, iar coada o ține într-o poziție amenințătoare, semnalează o stare de agresivitate față de o altă pisică.

Pe de altă parte, când pisicile torc, este un semn clar de fericire și afecțiune. În momentul în care pisica este mulțumită, poate toarce și chiar să își frământe lăbuțele ca un semn al confortului. Totuși, uneori, felinele torc și când suferă, iar pentru a înțelege semnificația acestui sunet, trebuie să iei în considerare contextul și limbajul corporal al pisicii.

Comunicarea pisicilor este o combinație complexă de semnale vizuale, olfactive și sonore, care le permit să își exprime intențiile și emoțiile față de alte feline. De la saluturi și gesturi de afecțiune până la marcarea teritoriilor și semnalarea agresivității, pisica folosește o serie de metode pentru a interacționa cu animalele.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Unsplash

Comentarii

  1. Articolul este frumos.
    Puteți sa publicați și un articol despre cum îmblânzim o pisicuta relativ mică?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *