Cum influențează lesa comunicarea dintre câine și stăpân la plimbare. Alegem o lesă scurtă sau retractabilă? Explicațiile unui specialist

caine care merge cu lesa Sursă foto: pexels.com

Petre Roman, specialist în comportare și psihologie canină și fondator al ONG-ului Angels With Paws Oradea, explică modul în care lesa face diferența în comportamentul câinelui la plimbare.

Folosind o lesă retractabilă, deținătorii de căței doresc să le dea libertate patrupezilor, însă de multe ori această ustensilă oferă mai degrabă stres, agitație și duce la ruptura relației dintre animal și om, spune Petre Roman, care recomandă folosirea unei lese fixe la plimbare.

De ce recomandă Petre Roman de la Angels With Paws Oradea o lesă scurtă la plimbarea câinelui

Câinii, ca și oamenii, au mai multe spații:

  • intim
  • personal
  • de colaborare
  • public.

O lesă retractabilă de peste 5 metri poate rupe relația dintre câine și stăpân la plimbare, pentru că proprietarul nu se mai află în spațiul de colaborare al cățelului, ci în cel public, susține Petre Roman. Zona de colaborare este de 1,5 metri.

Căței mergând cu lesa, alături de stăpâna lor
Sursă foto: pexels.com

„Tu îi spui cățelului tău <<Nu-i voie! Vino înapoi! Nu sări, nu mânca de pe jos>>. Te ascultă? Nu te ascultă pentru că distanța fizică dintre voi e atât de mare! Iar cățelul a ieșit din ceea ce se numește zonă de cooperare. Zona de cooperare este de 1 metru și jumătate. Când mă duc cu cățelul la plimbare în oraș eu și cățelul suntem o echipă. Noi suntem parteneri. Și atunci și distanța fizică dintre noi îl ajută pe cățel să fie atent la mine. Bineînțeles și eu sunt atent la el. Nu mă duc să stau cu ochii în telefon, sau să vorbesc cu prietenii. Sunt la plimbare cu cățelul”, spune Petre Roman pe pagina de Facebook Angels With Paws Oradea.

Specialistul explică de ce lesa retractabilă îi pune mereu presiune pe gât cățelului din cauza arcului, iar patrupedul percepe astfel acel tras al lesei ca pe o normalitate.

„Când tu ai nevoie să vină cățelul înapoi sau să meargă mai încet tu îl tragi, dar cățelul nu face diferența dintre trasul de nivel 2 pe care îl face arcul lesei retractabile, sau trasul de nivel 6 pe care îl faci tu cu mâna”.

Când este folosită la plimbare o lesă scurtă și fixă, nu cu arcuri, cățelul învață că, atunci când nu e presiune asupra gâtului său, e bine ce face. Când simte un pic de presiune, patrupedul care se plimbă cu lesa fixă știe că a făcut ceva greșit și e atent la stăpân. Așa există comunicare între om și cățel, potrivit fondatorului Angels With Paws Oradea.

Așadar, în timpul unei plimbări, mai ales pe străzi aglomerate, e recomandat să alegem o lesă fixă și scurtă, astfel încât să fim în spațiul de colaborare al cățelului și de a putea comunica cu el. Petre Roman spune că folosește la plimbare cu patrupedul o lesă de 1,20 m. „Lesa este instrumentul prin care eu dau feedback cățelului despre acțiunile lui”, mai precizează specialistul.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă foto: pexels.com

Comentarii

  1. In primul rand cainele din imagine nu este ptr oras, ptr lesa. Este foarte trist cand vezi ca din ce in ce mai multi isi cumpara aceasta rasa “e frumos” din reclame. Sa fac o comparatie…e ca si cum te-as tine in carantina, chiar devine agresiv daca iti bati joc de el, il lasi inchis mult timp in csa etc. Border Collie este cel mai inteligent caine, are nevoie de peste 10h de activitate zilinic. Gena lui..este facut sa alerge, ca sa nu zic teleghidat oi. Mai avem la aeroport ptr indepartat pasarile de pe pista. Crap, cainele salvamont. Ati putea chiar sa schimbati imaginea cu ceva mai vesel. Zici ca e maltratat cel din imagine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *