Dacă ai o pisică, probabil că ai și o rutină matinală care începe mult mai devreme decât ți-ai dori. Uneori, pisicile sunt subtile, cu un mieunat blând sau o atingere delicată. Dar, dacă nu te ridici, pot începe să te lovească pe față, să se cațăre pe capul tău și să miaune ca și cum ar fi sfârșitul lumii. Însă nu trebuie să fie așa, potrivit PreventiveVet.
Totul ține de a înțelege de ce te trezește pisica. Ea nu o face din răutate sau pentru că nu te respectă. Concret, pisicile au nevoi instinctuale, iar atunci când înțelegi care este nevoia care provoacă acest comportament, doar atunci poți să o satisfaci într-un mod care funcționează.
De ce se trezesc pisicile atât de devreme?
Contrar a ceea ce cred mulți dintre noi, pisicile nu sunt nocturne. Ele sunt crepusculare, adică mai active la amurg și în zori. Chiar dacă pisica trăiește strict în interior, este programată genetic să fie activă și când prada sa este activă.
Există și alte motive pentru care pisicile ne trezesc devreme:
- Foamea – Pisicile au stomacuri foarte mici (aproximativ de mărimea unei mingi de ping-pong). Ea va începe să simtă foamea la aproximativ 5 ore după masă. Dacă trec mai mult de 8 ore între mese, ceea ce se întâmplă deseori când sunt hrănite seara și apoi dimineața, pisica ta va fi flămândă dimineața. Știe că nu va fi hrănită până când te trezești…
- Somnul pe tot parcursul zilei – Dacă pisica nu primește suficientă joacă și stimulare în timpul zilei, bineînțeles că va fi activă în alte momente. Ele nu sunt proiectate să doarmă atât de mult pe cât ne-ar plăcea să credem. O fac pentru că se plictisesc.
- Vârsta – Pisicile mai în vârstă care se confruntă cu dureri musculare sau articulare pot avea un somn mai incomod. Și pisicile mai bătrâne care încep să simtă efectele demenței se trezesc adesea la ore nepotrivite.
- Temperatura – Pisicilor le place să fie destul de cald. Zona lor de confort este între 30 și 36 °C. Dacă le este frig, este posibil să nu doarmă bine sau atât de mult.
Cum să înveți pisica să nu te trezească dimineața
Primul pas pentru a opri trezirea matinală a pisicii este să îi satisfaci nevoia care o face să se trezească atât de devreme. Gândește-te la lista de mai sus și la ce face pisica ta când se trezește. Cerșește mâncare, încearcă să se joace, aleargă prin casă, se ceartă pentru locul însorit de la fereastră? Nu poți elimina acea nevoie.
Nicio cantitate de „Dorm! Lasă-mă-n pace!” nu va schimba mii de ani de instinct. Dar poți satisface acea nevoie într-un mod care nu îți distruge somnul și încurajează pisica să doarmă până mai târziu.
Aceste sugestii se bazează pe diferitele motive pentru care pisicile ne trezesc:
- Foamea
- Încearcă să nu treacă mai mult de 8 ore între mesele pisicii tale. Hrănește pisica cu o masă sau o gustare chiar înainte de culcare.
- Încearcă un dispozitiv de hrănire automată. Inițial, setează-l să se activeze cu aproximativ 20 de minute înainte de ora normală la care te trezește pisica. Dacă nu vrei ca pisica să mănânce atât de devreme, petrece câteva luni mutând treptat ora dispozitivului, astfel încât să mănânce puțin mai târziu în fiecare săptămână.
- Plictiseala
- Oferă-i pisicii multă joacă și stimulare în timpul zilei, astfel încât să fie pregătită să doarmă noaptea.
- Sesiunile de joacă care imită comportamentul prăzii, chiar înainte de culcare, funcționează grozav. Poți urma sesiunea de joacă cu masa de seară sau o gustare.
- Confortul
-
- Un loc de dormit foarte confortabil poate face minuni pentru a determina pisica să stea în pat mai mult în fiecare dimineață.
- Căutarea atenției
- Oricât de greu ar fi, ignorarea acestui comportament este cheia.
Dacă metodele tale nu funcționează, ia în considerare consultarea unui specialist în comportamentul pisicilor sau un control medical pentru a exclude problemele de sănătate.
Foto: Canva