De ce câinele tău tremură când se udă. Ce spune știința despre acest reflex

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Cercetătorii au identificat motivul pentru care câinii și alte animale cu blană tremură și se scutură imediat după ce se udă, iar explicația stă într-un receptor special din pielea lor. Potrivit unui nou studiu publicat de LiveScience, acest comportament este declanșat de receptorul C-LTMR, prezent în pielea mamiferelor, care le determină pe animalele precum câinii, pisicile și șoarecii să reacționeze la contactul cu picăturile de apă de pe ceafă.

De ce tremură câinii sunt se udă

„Este un mecanism complex”, spune Dawei Zhang, unul dintre autorii cercetării și fost student la Institutul Medical Howard Hughes din cadrul Școlii Medicale Harvard. Zhang explică faptul că, indiferent de specie, animalele au tendința de a se scutura la o frecvență constantă, cu o serie de trei mișcări de rotație, fie că vorbim de câini, pisici sau rozătoare.

Prin intermediul unor tehnici genetice avansate, echipa lui Zhang a investigat structura genetică a șoarecilor pentru a înțelege mai bine acest fenomen. Cercetătorii au modificat genetic șoarecii pentru a elimina fie receptorii mecanici, fie cei sensibili la schimbările de temperatură, observând comportamentul lor la contactul cu picături de ulei pe ceafă.

Astfel, șoarecii lipsiți de capacitatea de a simți schimbările de temperatură au continuat să se scuture la fel de energic, în timp ce șoarecii care nu aveau mecanoreceptori au încetat complet această reacție. Rezultatele au arătat că stimularea nervului responsabil, denumit C-LTMR, determină reacția de tremur caracteristică la contactul cu apa.

Importanța receptorului C-LTMR

Pentru a confirma descoperirea, cercetătorii au studiat comportamentul șoarecilor lipsiți de receptorul C-LTMR și au constatat că aceștia tremurau cu 58% mai puțin decât șoarecii normali atunci când erau udați.

„Receptorii C-LTMR au fost mult timp un mister”, afirmă Zhang, menționând că, deși aceștia erau cunoscuți pentru rolul lor în senzația de gâdilare la animale, nu se înțelegea în ce măsură contribuiau la tremur.

Rolul receptorului C-LTMR în detectarea stimulilor enervanți

Studiul sugerează că receptorii C-LTMR sunt specializați în a detecta stimuli mici și potențial enervanți, cum ar fi paraziții sau picăturile de apă, semnalizând mamiferelor să scuture acești stimuli de pe blană.

„Acest mecanism ajută animalele să se apere împotriva potențialilor iritanți”, explică Zhang.

Există o legătură între oameni și tremuratul câinilor?

Este neclar dacă oamenii, care au pielea lipsită de blană, păstrează urme ale acestui comportament: „Oamenii preferă prosopul pentru a se usca”, spune Zhang, „însă există o reacție de tresărire la atingerea ușoară a ceafei, deși nu este sigur dacă e legată de fenomenul scuturării câinilor uzi”.

Un alt aspect interesant este obiceiul câinilor de a se apropia de oameni înainte de a se scutura, ca și cum ar dori să împărtășească experiența.

„Este o enigmă mai greu de explicat”, conchide Zhang, lăsând deschisă această întrebare pentru cercetări viitoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *