Pisicile își pot îndoi coloana vertebrală, spre deosebire de alte animal. Probabil că ți-ai observat pisica într-o poziție arcuită în timp ce se scarpină sau se întinde, dar știai că își poate curba coloana și atunci când este fericită, furioasă, stresată, speriată sau are dureri?
O pisică își poate arcui spatele din mai multe motive comportamentale și fiziologice, potrivit cats.com.
Iată câteva dintre motivele care o fac pe felină să își arcuiască spatele!
-
Pisica își arcuiește spatele când se întinde
Pisicile au corpuri elegante și coloane vertebrale alungite, pe care trebuie să le flexeze și să le întindă pentru a-și menține tendoanele și mușchii în cea mai bună formă. Întinderea este o activitate normală a pisicii care are loc în mod regulat atunci când felina se trezește. Întinderea este de obicei însoțită de căscat.
Pisicile se pot întinde fie din poziția în picioare, întinzându-și membrele anterioare înainte și trăgându-și corpul spre picioarele din spate, fie întinzându-și toate cele patru membre în poziție verticală și arcuindu-și spatele.
La fel ca la om, întinderea constă în extensia membrelor, a spatelui și a gâtului. Întinderile îmbunătățesc flexibilitatea, sporesc circulația și fluxul sanguin, elimină toxinele din organism și pregătesc pisica pentru atac după o inactivitate moderată.
-
Pisica își arcuiește spatele când simte pericolul
Pisicile pot simți pericolul de la distanță, fiind pregătite în permanență să intre într-o stare de alertă ca răspuns la situațiile surprinzătoare. De exemplu, atunci când sunt deplasate de acasă sau când percep o amenințare, acestea pot simți frică și adoptă poziția arcuită. Când în preajma unui factor care i-ar putea crea frică pisica se arcuiește, are pupilele dilatate și părul ridicat, ar fi bine să nu încerci să pui mâna pe ea, pentru că îi vei spori gradul de anxietate!
-
Pisica își arcuiește spatele când e fericită sau entuziasmată
Unul dintre cele mai drăguțe motive pentru care pisicile își arcuiesc spatele este atunci când sunt emoționate sau fericite.
Cum îți dai seama că pisica își arcuiește spatele de fericire? Se va comporta într-un mod extrem de relaxat, va toarce, se va freca de tine, te va lovi cu capul și te va urma sau se va așeza lângă tine.
-
Pisica își arcuiește spatele când avertizează alte animale să se ferească
Pisica poate afișa semnale de dorință de mărire a distanței atunci când pisicile sau câinii vecini sunt în apropiere. Poziționarea lor transmite mesajul: „Nu vă apropiați”. De obicei, acest comportament apare atunci când pisica simte că ea, teritoriul sau resursele sale sunt în pericol.
De obicei, atunci când o pisică se simte amenințată și avertizează un intrus, va încerca să pară cât mai mare posibil, va avea părul ridicat de-a lungul coloanei vertebrale și pe coadă, stând dreaptă cu picioarele drepte pe vârfuri și arcuindu-și spatele. Acesta este un răspuns obișnuit la un invadator de teritoriu, pe care îl poți vedea dacă există alte animale în preajmă.
-
Pisicile se arcuiesc când sunt gata să se joace
Comportamentul de joacă este comun în rândul pisicilor și vei ști cu siguranță că pisica ta este fericită atunci când prezintă unele dintre următoarele comportamente de joacă:
- Pas lateral: Pisica care solicită joaca se va îndrepta spre o altă pisică lateral, cu corpul arcuit și coada încolăcită în sus. De asemenea, se poate învârti în jurul celeilalte pisici și se poate apropia lateral de posibilul partener de joacă;
- Saltul orizontal: Denumită mai frecvent „mersul crabului” și observată de obicei la pisoi, o pisică va demonstra postura asociată jocului cu pasul lateral, dar va sări brusc de la sol cu spatele arcuit. Jocul poate fi social sau orientat către o jucărie preferată, un frate, un câine sau un îngrijitor.
-
Pisicile se arcuiesc când manifestă agresivitate
Un alt motiv pentru care pisica își poate arcui coloana vertebrală este că prezintă semne de agresivitate. Pozițiile ostile includ înfruntarea sau deplasarea spre un adversar, părul ridicat, pupilele dilatate, urechile și mustățile înainte, privirea fixă și șuieratul, mârâitul sau urletul la inamic. Acest lucru poate apărea atunci când se simt frustrate sau furioase față de persoane cunoscute sau necunoscute, când sunt bolnave sau când există un conflict sau o dispută teritorială cu o altă felină.
-
Pisicile se arcuiesc când au dureri abdominale, articulare sau de spate
Pisicile simt durerea și se îmbolnăvesc la fel ca oamenii. O pisică care prezintă modificări de comportament, de poziție sau de mișcare ar putea, de asemenea, să se confrunte cu un disconfort și cu o afecțiune medicală.
Fiți atenți la modificările comportamentale, cum ar fi reticența în a fi atinsă, semnele de agresivitate, letargia, inapetența, îngrijirea excesivă și mieunatul în exces.
O durere localizată în piept și în stomac poate determina o pisică să pară cocoșată sau ghemuită. Atunci când o pisică are dureri de spate sau abdominale, adesea stă sau se întinde pe o parte, cu spatele arcuit, sau merge rigid. În plus, o pisică care nu vrea să urce sau să coboare scările, care merge cu spatele arcuit, care are dificultăți în a se da jos din pat sau care șchiopătează poate suferi de osteoartrită.
Dacă pisica ta se confruntă cu mai multe dintre simptomele de mai sus, consultă medicul veterinar fără întârziere.
Pisicile sunt extrem de flexibile, iar arcuirea spatelui este un comportament normal. Aceasta poate indica multe lucruri, de la fericire și chef de joacă până la frică și agresivitate. Urmărește schimbările subtile de comportament și de limbaj corporal pentru a descifra starea de spirit a pisicii înainte de a întinde mâna pentru a o mângâia.