De ce se ling câinii pe lăbuțe: Ce ar putea încerca să comunice și când este momentul să consulți un veterinar 

un caine isi linmge labuta Sursa foto: WilleeCole / Alamy / Alamy / Profimedia

V-ați întrebat vreodată ce încearcă să vă spună un câine atunci când vă linge stăpânul, propriile lăbuțe sau obiecte casnice la întâmplare? Conform experților, acest comportament are multe explicații, nu toate pozitive, scrie USA Today.

De ce își ling câinii stăpânii? 

Când câinii îți ling picioarele sau mâinile, o fac pentru că sunt curioși – încearcă să obțină mai multe informații de la tine. Deși au mai puține papile gustative decât oamenii, limbile lor sunt totuși instrumente puternice de explorare și înțelegere a mediului înconjurător. Linsul unei părți a corpului care are o mulțime de glande olfactive îi ajută să te înțeleagă, explică Dr. Rebecca Greeinstein, consilier medical veterinar pentru Rover. 

Este, de asemenea, un semn de afecțiune:„Este o parte normală a modului în care comunică și se leagă de noi”, spune Greenstein. 

Fiecare persoană are un miros specific. Acesta este influențat de mai mulți factori biologici – sănătatea, igiena personală și prezența unui animal de companie în viața unei persoane, spre exemplu.

„Toate aceste lucruri împreună dau informații unui câine”, spune Greenstein. „Unele persoane sunt extrem de fascinante pentru câini, iar alteori spun „nu, nu mă interesează”.”

Așadar, este un semn absolut normal și chiar sănătos al legăturii dintre om și patrudep. Nu există niciun motiv de îngrijorare. 

Dar dacă un câine începe să lingă în mod compulsiv alte lucruri, cum ar fi mesele, covoarele sau pe el însuși, este posibil să existe o problemă de fond. Linsul compulsiv al suprafețelor poate indica faptul că încearcă să calmeze o boală dentară sau probleme digestive și este un motiv pentru a consulta medicul veterinar. 

De ce își ling câinii lăbuțele? 

Câinii își ling regulat lăbuțele pentru a se îngriji sau pentru a îndepărta murdăria și resturile. 

Dar dacă câinele dumneavoastră își linge excesiv lăbuțele, este posibil să încerce să vă comunice că ceva nu este în regulă. Iată care sunt cele mai frecvente cauze:

Afecțiunile fizice

Dacă câinele dvs. are ceva prins în labe sau care îl irită în vreun fel, își va exprima adesea acest disconfort lingându-se pentru a vă liniști sau pentru a-și alerta stăpânul.

Ar putea fi, de asemenea, un semn de acarieni, paraziți comuni mai ales la câinii tineri, care trăiesc în și în jurul lăbuțelor. 

Greenstein recomandă examinarea amănunțită a lăbuței câinelui pentru a căuta pietriș, tăieturi, zgârieturi, zone umflate, secreții, sânge sau mirosuri neobișnuite, care ar putea fi un semn de infecție. 

Dar afecțiunile fizice nu sunt singura cauză a lingerii lăbuțelor; de fapt, nici măcar nu sunt cele mai frecvente: „În practica mea, oamenii supraestimează adesea ideea că ceva trebuie să fie fizic în lăbuță, mai degrabă decât să ia în considerare alte lucruri care s-ar putea întâmpla”, spune Greenstein. 

Alergiile

Dacă ați verificat laba câinelui și nu vedeți nicio problemă fizică, poate fi vorba de o altă cauză comună, dar surprinzătoare – alergiile subiacente. Lingerea excesivă și lingerea mai multor lăbuțe pot indica acest lucru, spune Greenstein. 

Citește și: Semne de inflamație la câini și pisici la care trebuie să fii atent / Inflamația poate duce la probleme grave de sănătate dacă devine cronică

Alergia ar putea fi de mediu, cum ar fi polenul sau praful, sau o sensibilitate alimentară.

„Nu trebuie neapărat să existe un contact fizic dintre labă și alergen pentru ca acesta să fie un semn de alergie, iar acesta este motivul pentru care majoritatea proprietarilor de animale de companie nu fac această conexiune”, explică Greenstein. 

Cauze comportamentale

Linsul lăbuțelor este, de asemenea, un comportament de autocalmare – câinele se simte bine și poate deveni un obicei sau o compulsie anxioasă. Câinii pot avea anxietate și tulburare obsesiv-compulsivă (numită tulburare compulsivă canină), iar aceasta se poate manifesta prin lingerea lăbuțelor.

Acest obicei poate fi îngrijorător dacă blana animalului începe să se deterioreze, sau i se rupe pielea. Acesta este un semn că este timpul să consultați un medic veterinar.

„Înainte de a ne certa animalele de companie pentru că se ling prea mult … în primul rând, trebuie să determinăm dacă există o bază medicală pentru acest lucru și, dacă există, încercăm să diagnosticăm și să tratăm acest lucru și, odată ce a fost tratat și rezolvat, dacă continuă să o facă, este posibil să trebuiască să folosim tratamentul preventiv”, explică Greenstein, «pentru a reduce frecvența și gravitatea autotraumelor».

Metodele comune includ infamul „con de rușine” sau botinele pentru câini, care acoperă laba. Altă soluție este să-i distragi atenția patrupedului cu o țintă mai atractivă: o jucărie sau orice altceva poate reprezenta o experiență senzorială interesantă.

Când ar trebui să mă îngrijorez dacă câinele meu își linge labele?

Este o chestiune de gravitate și frecvență, spune Dr. Greenstein. 

„Dacă observați că se linge constant, rupe pielea, are umflături, afectează toate picioarele sau are mâncărimi în altă parte sau șchiopătează, pentru a numi doar câteva exemple – atunci este timpul să mergeți la medicul veterinar de familie”.

Vizita la un veterinar poate ajuta la diagnosticare și tratament, și este important să se evite infecția, pe care câinii o vor agrava lingându-se pentru a calma durerea și mâncărimea.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: WilleeCole / Alamy / Alamy / Profimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *