Mulți dintre noi învățăm încă de mici că atunci când pisicile torc, ele ne transmit că sunt fericite. Deși se consideră că torsul este parțial voluntar și parțial instinctiv, cercetările sugerează că pisicile pot toarce din diverse motive, folosind sunetul blând ca o formă de comunicare, dar și ca un mod de autoliniștire sau chiar de vindecare. De aceea, pisicile torc adesea atunci când sunt rănite sau după un eveniment stresant, notează newscientist.com.
Torsul puilor de pisică și rolul lor în comunicare
Puii de pisică se nasc orbi și surzi și rămân în așa până la vârsta de aproximativ două săptămâni. Totuși, încep să toarcă după doar câteva zile, în principal pentru a le semnala mamelor lor unde se află și pentru a le atrage atenția la momentul hrănirii. Acest comportament continuă și în perioada adultă și va fi familiar pentru proprietarii de pisici care sunt răsfățați cu o demonstrație insistentă de tors la ora cinei. Însă acesta este doar unul dintre numeroasele moduri în care pisicile își folosesc torsul.
Pisicile torc adesea atunci când oamenii le mângâie, ceea ce duce la asocierea dintre tors și plăcere. Comportamentul observat sugerează că ele pot încerca și să încurajeze o interacțiune continuă, ca și cum ar spune „te rog, continuă să mă mângâi”.
Cum își adaptează pisicile sunetele pentru a comunica
Un studiu a constatat că pisicile pot ascunde un țipăt în tors care declanșează un instinct protector în stăpânii lor, similar cu țipetele unui bebeluș uman. Studiul a observat că atunci când pisicile torc pentru a cere hrană, sunetul pe care îl emit este „mai urgent și mai puțin plăcut”, sugerând că pisicile își pot manipula torsul pentru a comunica lucruri diferite.
Conform cititorilor revistei New Scientist, pisicile își vor adapta și zgomotele, cum ar fi mieunatul, pentru a obține un răspuns de la stăpânii lor. Aceasta înseamnă că, dacă o pisică ar avea un stăpân surd, este probabil ca ea să miaune mai puțin, odată ce învață că nu va obține un răspuns. Totuși, aceeași pisică ar continua probabil să toarcă, fără a schimba frecvența sunetului.
Cercetările asupra comportamentului pisicilor au rămas în urma celor despre câini, însă un studiu din 1991 a concluzionat că torsul provine de la laringele pisicii. Când pisicile respiră, ele dilată și contractă glota, zona din jurul corzilor vocale, într-un mod rapid și ritmic. Pe măsură ce aerul vibrează deasupra mușchilor laringelui, se produce sunetul de tors.
Dar de ce torc pisicile după un eveniment stresant? Un studiu publicat în The Journal of the Acoustical Society of America a arătat că pisicile domestice și unele specii de pisici mari, inclusiv pumele și gheparzii, pot toarce la frecvențe optime pentru ameliorarea durerii și chiar pentru repararea oaselor.
Așadar, cum poți să îți dai seama de ce toarce pisica ta? Cea mai bună șansă de a o înțelege este să analizezi limbajul corporal al acesteia și contextul. Dacă toarce dimineața devreme, probabil cere să fie hrănită. Dacă tocmai te-ai întors de la muncă, poate îți spune „bună ziua”, iar dacă se așează pe genunchii tăi, torcând mulțumită, probabil că își semnalizează aprobarea.