Doctor Supervet, pensiunea dedicată exclusiv pisicilor: Cu 50 lei/noapte, oaspeții sunt ca acasă. Fondatoarea dr. Labeș: „Astfel de spații reduc abandonul” | FOTO

Pisică la pensiune Sursă Foto: Arhivă dr. Mădălina Labeș

Doctor Supervet este la bază un cabinet veterinar care oferă, de asemenea, servicii de tip pensiune exclusiv pentru pisici. Localizată în Rediu, județul Iași, pensiunea poate oferi șase spații individuale pentru cazarea pisicilor care, pe durata șederii, beneficiază de toate condițiile.

„Am înființat o pensiune dedicată exclusiv pisicilor deoarece mi-am dorit ca atenția să fie pe nevoile lor specifice, cum ar fi un mediu liniștit, adaptat pentru confort și reducerea stresului. Pisicile sunt animale teritoriale și sensibile, astfel că absența altor specii, precum câinii, contribuie la bunăstarea lor. Pe piață, acest tip de afacere reprezintă o oportunitate de diferențiere, răspunzând cererii în creștere pentru astfel de servicii”, a explicat pentru PetsCats.ro medicul veterinar dr. Mădălina Labeș, fondatorul pensiunii Doctor Supervet.

Vorbim despre o pensiune  înființată în 2023 (cabinetul este deschis în 2019) cu personal specializat, format din medici veterinari. Aceștia le asigură pisicilor îngrijire personalizată, monitorizare și adaptare a dietei. Cei trei medici din cadrul pensiunii se ocupă de toată logistica: jucării, curățenie, hrana servită în funcție de preferințele „oaspeților” și apă proaspătă – totul după instrucțiunile precise ale părinților pisicilor.

 

„Rolul principal le revine, desigur, gazdelor noastre de onoare, cele două pisici-șefe, Monkey și Donut, care se asigură că toți oaspeții se simt ca acasă și, desigur, că distracția este la ordinea zilei”, punctează Mădălina Labeș.

Înțeleg românii importanța pensiunilor pentru animale?

România începe, încet, să înțeleagă importanța acestor servicii de cazare pentru animale, este de părere medicul veterinar. Totuși, încă este nevoie de mai multă educație, infrastructură și accesibilitate pentru a face aceste spații disponibile și apreciate pe scară largă.

„Mai mult, astfel de spații contribuie la reducerea abandonului, oferind o soluție practică pentru cei care trebuie să lipsească mai multe zile. În egală măsură, astfel de servicii reflectă și o creștere a empatiei față de animale, transformând societatea într-una mai conștientă de nevoile viețuitoarelor și mai grijulie față de ele”, consideră fondatoarea Doctor Supervet.

Cât de mult timp pot rămâne pisicile singure?

Există proprietari care consideră că pisicile se gestionează singure și că pot rămâne singure în locuință câteva zile. Totuși, potrivit medicului veterinar, deși felinele par independente, ele au nevoie de îngrijire zilnică. Hrana și apa proaspătă, monitorizarea stării de sănătate, prevenirea accidentelor și combaterea plictiselii sunt esențiale.

„Pisicile devin stresate dacă sunt lăsate singure prea mult timp, mai ales cele obișnuite cu interacțiune zilnică. Stresul poate cauza comportamente nedorite, cum ar fi zgârierea excesivă a mobilei sau refuzul hranei. Consider că pisicile pot fi lăsate cel mult o noapte singure, dar dacă nu există posibilitate financiară pentru a fi adusă la pensiune, ar trebui vizitată zilnic de cineva pentru curățarea litierei și înlocuirea hranei și apei”, explică dr. Labeș.

Administrarea unei pensiuni, plină de satisfacție și de provocări

Deschiderea și gestionarea unei pensiuni pentru pisici poate fi o misiune plină de satisfacții, dar implică și o serie de provocări logistice, potrivit fondatoarei.

Acestea implică:

  • Asigurarea unui spațiu sigur pentru pisici: prevenirea evadărilor și crearea unui mediu sigur pentru a evita rănirea pisicilor;
  • Separarea pisicilor: fiecare pisică are propriul spațiu individual. Ele sunt scoase la joacă pe rând sau împreună, însă doar dacă sunt sociabile și acceptă alte feline;
  • Menținerea curățeniei: un nivel ridicat de igienă este obligatoriu;
  • Gestionarea stresului pisicilor: acomodarea la un mediu nou poate fi dificilă pentru unele pisici, care pot manifesta anxietate sau comportamente de retragere;
  • Personalizarea îngrijirii: fiecare pisică are nevoi unice;
  • Volumul mare de muncă intensă: în perioadele aglomerate, cum sunt vacanțele sau sărbătorile, îngrijirea pisicilor poate fi foarte solicitantă.

Regulile de curățenie de aici sunt stricte: spațiile, litierele și castroanele de hrană și apă (apă plata cu mineralizare scăzută, pentru a evita formarea de calculi urinari) sunt curățate zilnic și dezinfectate. De asemenea, după fiecare check-out, spațiile și ansamblurile sunt dezinfectate și se pornește lampa UV.

De altfel, cei mai mulți proprietari vor să vadă spațiul înainte de aduce pisica pentru cazare. După caz, sunt solicitări speciale din partea lor pentru pacienții care necesită tratament zilnic pentru boli cronice precum diabet, boli cardiace, boli renale.

Proprietarii, ținuți la curent zi de zi

„Este normal ca proprietarii să fie reticenți în astfel de situații. Înțelegem că e un lucru absolut firesc, de aceea le trimitem poze și mesaje în fiecare zi cu pisicile lor pentru a-i asigura că sunt pe mâini bune. Le comunicăm clar de la început cerințele pensiunii, dar și că pisicile au nevoie de un timp de acomodare și că în primele zile e posibil să fie mai reticente, ceea ce este perfect normal”, mai explică dr. Mădălina Labeș.

Fiecare pisică este specială în felul ei, însă a fost un motan care a impresionat personalul pensiunii. Inițial, pisica s-a arătat reticentă față de echipă, ba chiar a fost aproape agresivă.

„Cu răbdare, am stat lângă el și i-am vorbit. Când eliminasem subiectele de discuții, citeam lângă el cărțile de medicină veterinară, cu voce tare, ca și cum îi citeam lui însuși. După trei zile de citit, a început să devină interesat și stătea la mângâiat. După o săptămână, era un motan complet schimbat care torcea și mieuna când ne vedea”, își amintește dr. Labeș.

După câteva luni, proprietarii au adus motanul pentru deparazitare, care au mulțumit că este mai iubitor decât oricând.

Care sunt cerințele pentru cazare?

  • Pisicile trebuie să fie sterilizate;
  • Vaccinul să fie administrat cu cel puțin 21 de zile înainte de cazare;
  • Deparazitare internă și externă efectuată cu maxim 48 de ore înainte de cazare;
  • Dovada în carnetul de sănătate, parafat de un medic veterinar.

Costul cazării la pensiune este de 50 lei/noapte. Dacă este necesar tratament pentru boli cronice, tariful variază între 60-90 lei/zi. Până acum, cel mai lung sejur al unei pisici a fost de 21 de zile.

Foto: Ama, arhiva dr. Mădălina Labeș

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă Foto: Arhivă dr. Mădălina Labeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *