Efectele fumatului pasiv asupra animalelor de companie / Cum afectează un astfel de mediu diferite specii

fumat, fumat pasiv, animale de companie, efecte, pisici, caini, animale exotice Sursa foto: Pexels / Emir Bozkurt

Fumatul pasiv este cunoscut pentru efectele sale nocive asupra oamenilor, însă puțini sunt conștienți de impactul la fel de periculos pe care îl are asupra animalelor de companie, transmite PetMD. Animalele de companie expuse la fumul pasiv se confruntă cu riscuri grave pentru sănătate, inclusiv probleme respiratorii, cancer și afecțiuni ale pielii. Fumul, care conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, poate afecta animalele prin inhalare, contact cu pielea și în momentul când acestea se îngrijesc.

„Fumul de mâna a doua” se referă la fumul expirat de fumători sau emis de arderea produselor din tutun, în timp ce fumul de mâna a treia implică reziduuri toxice lăsate pe suprafețe și pe blană. Ambele tipuri de fum prezintă pericole semnificative pentru animalele de companie, pisicile, câinii și chiar animalele exotice fiind foarte sensibile.

Câinii expuși la fumatul pasiv pot suferi de probleme respiratorii precum astmul și bronșita. Rasele cu nasul scurt prezintă un risc mai mare de cancer pulmonar, în timp ce rasele cu nasul lung au șanse mai mari de a dezvolta cancer nazal.

Pisicile, pe de altă parte, prezintă un risc dublu de a dezvolta limfom în casele cu fumători. Atunci când se îngrijesc, ele ingerează substanțe cancerigene care le cresc probabilitatea de a dezvolta tumori orale.

Animalele exotice, precum păsările, dihorii și porcușorii de Guineea, sunt, de asemenea, vulnerabile. Păsările, cu sistemele lor respiratorii eficiente, sunt expuse în special riscului de a dezvolta afecțiuni respiratorii cronice sau chiar de a muri din cauza expunerii la fum. Dihorii, porcușorii de Guineea și iepurii pot avea probleme respiratorii și digestive, iar porcușorii de Guineea se confruntă cu un risc crescut de infecții secundare.

Pentru a proteja animalele de companie, experții recomandă renunțarea la fumat, crearea de zone fără fum la domiciliu, fumatul în aer liber, îmbunătățirea ventilației și curățarea frecventă a zonelor în care locuiesc animalele de companie. Deși ventilația ajută, aceasta nu elimină pericolele, subliniind necesitatea unui mediu fără fum pentru a proteja sănătatea animalelor de companie.

Sursa foto: Pexels / Emir Bozkurt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *