Perioada în care pisica se pregătește să aducă pe lume pui este una în care are nevoie de atenție și îngrijiri speciale. Iată mai multe informații despre perioada de gestație a pisicii!
Etapele sarcinii la pisici
Ciclul de sarcină al pisicilor ar trebui să dureze între 63-65 de zile. Timpul de sarcină al unei pisici este împărțit în trei trimestre, care durează aproximativ 20 de zile fiecare, potrivit.petmd.com. Iată cum se schimbă aspectul și comportamentul pisicii de la un tripestru la altul:
Primul trimestru
În primul trimestru (de la prima la a 21-a zi), există puține sau nicio schimbare observată de majoritatea stăpânilor de animale. Uneori există o creștere subtilă a apetitului și mameloanele pot începe să se schimbe.
Al doilea trimestru
În al doilea trimestru (ziua 21-42), încep să apară mai multe semne fizice. Acestea includ dezvoltarea unei burtici mai mari a pisicii și schimbări comportamentale notabile, cum ar fi să devină mai calmă și mai drăgălașă.
Al treilea trimestru
În ultimul trimestru (ziua 42-63), modificările sarcinii sunt mai semnificative. Burta pisicii va crește. Începe să vrea să mănânce din ce în ce mai mult și începe să își lingă burta des. Pisica va începe să facă cuiburi pentru a pregăti un loc pentru puii ei, adesea ascuns departe de orice perturbări.
Îngrijirea unei pisici gestante
Pisicile gestante au câteva cerințe speciale când vine vorba de îngrijirea generală a sănătății, potrivit heartandpaw.com. Ele trebuie să aibă un loc liniștit și confortabil în sarcină, pentru a avea o sarcină și o naștere reușite.
- Asigurați o nutriție bună;
Pisica gestantă are nevoie de nutrienți diferiți în alimentația sa decât avea înainte de sarcină. Ea trebuie hrănită cu un amestec de hrană de înaltă calitate conceput special pentru pisicile gestante și pentru creșterea sănătoasă a pisoilor. De multe ori, aceste amestecuri de hrană sunt aceleași cu hrana pentru pisoi. Este în regulă să îi dați pisicii recompense în timpul sarcinii, dar aveți grijă să nu îi dați prea multe.
- Creați un spațiu sigur;
Când pisica ta rămâne însărcinată pentru prima dată, este posibil să nu fie încă îngrijorată de găsirea unui spațiu sigur în casa ta pentru a-și naște puii. Cu toate acestea, în momentul în care sarcina ei este aproape de final, ea va dori să se ascundă într-un loc sigur și securizat. Este important să îi pregătiți acest spațiu cu mult timp înainte de nașterea pisoilor.
- Nu hrăniți prea mult pisica;
Pe măsură ce sarcina pisicii progresează, burta ei se va mări ca urmare a creșterii pisoiașilor. Când se întâmplă acest lucru, ea poate simți mai multă presiune pe stomac decât înainte și poate fi incapabilă să mănânce foarte mult. Încercați să nu o hrăniți excesiv pentru a preveni îmbolnăvirea ei.
- Aveți grijă ca pisica să fie hidratată;
Hidratarea este importantă pentru toate pisicile, iar unele pot fi foarte pretențioase în ceea ce privește consumul suficient de apă pe parcursul zilei. Cu toate acestea, în timp ce pisica este însărcinată, este și mai important ca ea să bea suficientă apă. Ea trebuie să rămână bine hidratată pentru a se menține sănătoasă și în siguranță, atât ea, cât și puii ei.
Dacă pisica este foarte pretențioasă și credeți că nu bea suficientă apă, încercați să amestecați puțină apă în mâncarea ei uscată pentru a vedea dacă o va mânca. De asemenea, îi puteți oferi supe speciale, găsite în magazinul de animale de companie, sau puteți trece la o dietă cu hrană umedă în timpul sarcinii.
- Reduceți stresul din gospodărie;
Pisicile gestante pot fi nervoase sau chiar agresive din cauza schimbărilor hormonale. Ele pot fi, de asemenea, foarte defensive, deoarece încearcă să se protejeze și să își protejeze puii nenăscuți. Toți acești factori vă pot determina pisica să devină stresată mai ușor în timp ce este gestantă.
Asigurați un mediu liniștit pentru pisică cât mai mult posibil în timpul sarcinii. Țineți-o într-o parte mai liniștită a casei, departe de agitație, dar asigurați-vă și că petreceți mult timp cu ea. Dacă aveți alte animale de companie în casă, luați în considerare separarea lor de ea, cu excepția cazului în care se înțeleg foarte bine.
- Țineți pasul cu îngrijirea veterinară.
În cele din urmă, dar cel mai important, țineți pasul cu îngrijirea veterinară a pisicii în timpul și după sarcină. Nevoile ei de sănătate se vor schimba în tot acest timp, iar medicul veterinar vă poate ajuta să fiți la curent cu tot ceea ce are nevoie.
La ce vârstă poate rămâne gestantă o pisică?
Medicii precizează că pisica poate rămâne gestantă începând cu vârsta de patru luni. Aceasta va aduce pe lume puii la vârsta de șapte luni, înainte ca propriul ei corp să se fi maturizat, ceea ce este periculos pentru felina-mamă. Oasele pisicii pot deveni slabe din cauza pierderii de calciu. În mod ideal, pisicile ar trebui să fie pe deplin dezvoltate și sănătoase înainte de a rămâne gestante – după 18 luni, potrivit thevetwhetstone.co. Dacă este mai tânără, există un risc pentru sănătatea animalului. Sterilizarea pisicii se poate face, de regulă, începând cu vârsta de 6 luni.
Pentru a evita sarcinile nedorite, pisicile femele trebuie ținute separat de motani, până la sterilizare.
Cât timp îi ia unei pisici să nască?
Pisicile sunt gestante timp de 63-65 de zile. Când pisicile intră în travaliu, de obicei se nasc puii, iar întregul proces de naștere se încheie în șase ore.
Semne că pisica este în travaliu
Pot exista schimbări în comportamentul pisicii gestante înainte de naștere.
De regulă, pisicile nu vor mai mânca cu o zi înainte de începerea travaliului și vor fi foarte nelinștie.
În a doua etapă a travaliului, pisica va prezenta semne active de încordare. Aceasta este etapa în care pisoiul trece prin pelvis. De obicei, este nevoie de cinci până la 30 de minute pentru ca un singur pisoi să fie adus pe lume. Pisoii se nasc în interiorul unui sac de membrane și, în mod normal, vin cu capul înainte.
A treia etapă a travaliului este mai pasivă, deoarece ies restul membranelor fetale și placenta pentru acel pisoi. Este normal ca aceste membrane să apară negre-verzui.
A doua și a treia etapă alternează adesea pentru fiecare pisoi, dar nu este neobișnuit ca un al doilea pisoi să se nască înainte ca această etapă să fie finalizată pentru pisoiul anterior. Este normal ca pisicile să mănânce aceste membrane.
Citește și: De câte ori intră pisica în călduri și cât durează perioada de împerechere. O poți steriliza în acest timp?