Tu știi unde se face primul vaccin la câini? Când aduci un nou cățel în familie, este esențial să te asiguri că acesta este protejat împotriva bolilor prin vaccinare. În unele cazuri, micul patruped poate primi prima doză de vaccin de la crescător. Este posibil și ca noul proprietar să fie responsabil de programarea următoarelor doze de vaccin la un veterinar. Într-o situație ideală, vaccinurile administrate de crescător și cele recomandate de veterinar ar trebui să fie compatibile, dar există cazuri în care se folosesc mărci diferite de vaccinuri, ceea ce poate necesita ajustarea planului de vaccinare, notează dogsfirst.
Când se administrează primul vaccin la câini. Vârsta recomandată
Cățelul tău se poate confrunta cu diverse boli ce îi pot pune în pericol sănătatea. Dintre acestea, parvoviroza, hepatita infecțioasă, rabia și leptospiroza sunt cele mai frecvente afeecțiuni și pot avea consecințe fatale. De aceea, vaccinarea este esențială pentru fiecare câine. Schema de vaccinare obligatorie include cinci vaccinuri, administrate la intervale specifice (6, 8, 10 și 12 săptămâni).
Primul vaccin la câini se administrează la vârsta de șase săptămâni, adică la aproximativ o lună și jumătate după fătare. Acesta este cunoscut sub numele de vaccin monovalent P, destinat protecției împotriva parvovirozei. E o boală virală extrem de contagioasă, ce poate fi fatală, afectând în special animalele tinere.
Parvoviroza se transmite atât prin contact direct cu un câine infectat, cât și indirect, prin obiecte contaminate. Virusul atacă stomacul, intestinul subțire, inima, măduva osoasă și alte părți ale organismului câinilor, slăbind astfel sistemul imunitar. Cățelușii cu vârste cuprinse între 6 săptămâni și 6 luni sunt cei mai vulnerabili la această infecție, motiv pentru care vaccinarea la o lună jumătate de viață este atât de crucială.
Vaccinul conține o doză mică din virusul inactivat sau mort, ceea ce ajută organismul să genereze un răspuns imun eficient. Prin acest proces, câinele tău va dezvolta anticorpi specifici care îl vor proteja de virusul parvovirozei. Eficiența vaccinurilor este maximă atunci când sunt administrate conform recomandărilor medicului veterinar, de aceea este vital să nu întârzii programarea la doctor.
Unele vaccinuri pot necesita rapeluri, în timp ce altele nu, așa că este important să discuți cu specialistul despre toți pașii pe care trebuie să-i urmezi, pentru a te asigura că patrupedul tău beneficiază de o protecție adecvată.
Schemă deparazitare și vaccinare căței
Potrivit A.N.S.V.S.A. (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), orice animal de companie necesită deparazitări interne și externe, precum și vaccinări conform unui program stabilit. Aceste tratamente sunt documentate în carnetul de sănătate al animalului, semnate și ștampilate de medicul veterinar. În același carnet se regăsește și codul numeric unic al animalului, atribuit prin microcipare, și care este înregistrat în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS).
Deparazitarea internă: Prima deparazitare internă se realizează când puii au între 4 și 5 săptămâni, urmând ca aceasta să fie repetată la intervale de 12-14 zile. Ulterior, deparazitarea se va efectua o dată la 3-4 luni, adică de 3-4 ori pe an.
Vaccinarea: Aceasta se face, de regulă, la fiecare 14 zile, începând cu vârsta de 6 săptămâni, și trebuie să fie întotdeauna precedată de o deparazitare.
La 6 săptămâni: vaccin monovalent
La 8 săptămâni: vaccin polivalent
La 12 săptămâni: rapel cu vaccin polivalent
La 6 luni: vaccin antirabic.
Schemă deparazitare și vaccinare câini adulți
Deparazitare internă: de 3-4 ori pe an
Deparazitare externă: lunar
Vaccinare: anual
Unde se face primul vaccin la câini
Vaccinul poate fi administrat oriunde subcutanat, cea mai frecventă zonă aleasă de medicul veterinar fiind lateralul burții.
De ce sunt necesare mai multe doze de vaccin pentru căței
Motivul pentru care cățelul primește două doze de vaccin este legat de posibila prezență a anticorpilor materni în organismul său. În primele săptămâni de viață, cățeii beneficiază de protecția anticorpilor mamei lor, care îi apără de boli, dar aceștia pot, de asemenea, împiedica eficiența primei vaccinări. De asemenea, există factori care pot influența eficacitatea unui vaccin, cum ar fi starea de sănătate a cățelului sau manevrarea necorespunzătoare a vaccinului. Astfel, a doua doză de vaccin asigură o protecție completă împotriva bolilor.
Tipuri de vaccin pentru câini
Vaccinurile de bază pentru câini includ protecția împotriva parvovirusului canin (CPV), ciurului canin (CDV) și adenovirusului canin (CAV), toate fiind extrem de importante pentru sănătatea câinelui. În plus, există vaccin pentru parainfluenza canină și bordetella bronchiseptica, care sunt opționale, dar utile în anumite situații.
Bolile împotriva cărora sunt vaccinați cățeii
Parvovirusul canin: O boală virală extrem de contagioasă ce afectează sistemul digestiv al câinilor, în special cățeii. Poate provoca diaree severă și deshidratare, fiind fatală dacă nu este tratată.
Jigodia canină: Această boală infecțioasă atacă sistemul respirator, digestiv și nervos al câinilor. E de asemenea, prezentă la alte animale, precum vulpi și ratoni.
Adenovirusul canin: Cunoscut și sub denumirea de hepatită infecțioasă, acest virus afectează ficatul și alte organe, fiind transmis prin fluidele corporale ale câinilor infectați.
Leptospiroza: O infecție bacteriană ce poate afecta câinii, de obicei răspândită prin contactul cu apă sau sol contaminate. Aceasta poate cauza simptome severe și necesită tratament imediat.
Când se administrează rapelul
Rapelurile sunt vaccinuri suplimentare administrate pentru a consolida răspunsul imunitar al câinelui. Animalul poate dezvolta un răspuns imun insuficient după prima doză, iar rapelul ajută la crearea unei protecții mai robuste. În plus, în funcție de zona geografică și riscurile locale, câinelui i se pot administra vaccinuri pentru alte boli, cum ar fi rabia sau coronavirusul canin, pentru protecție maximă.