Îți dorești să adopți un iepure? 12 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a-l aduce acasă

Foto: Canva Foto: Canva

Iepurii sunt pufoși, par inofensivi și topesc inimi. De aceea, nu este de mirare că mulți oameni decid să adopte un astfel de ghemotoc. De obicei, considerăm că iepurii sunt animale de companie ușor de întreținut, dar, se pare, că aceștia necesită mai mult timp și energie decât am crede, notează PetsRadar.

Iată câteva lucruri de luat în considerare înainte de a aduce un prieten urecheat în familie.

1. Iepurii trăiesc mult timp

Cât trăiesc iepurii? Mult mai mult decât ai crede! În timp ce majoritatea dintre noi înțelegem că adoptarea unui câine sau a unei pisici este un angajament pe termen lung, adesea subestimăm cât de mult timp poate fi prezent un iepure în viața noastră. Iepurii trăiesc în mod normal între opt și 12 ani, așa că este important să te asiguri că ești pregătit pentru asta înainte de a adopta unul.

2. Se comportă la fel ca iepurii sălbatici

Iepurii de companie se vor comporta exact așa cum o fac în sălbăticie. Asta înseamnă că vor fugi pentru a se adăposti de fiecare dată când se simt speriați. Din acest motiv, ei au nevoie de un adăpost în care să se retragă, astfel încât să se simtă în siguranță și protejați

3. Au nevoie de mult spațiu

Și în privința spațiului, iepurii au nevoie de o suprafață mai mare decât am crede. La prima vedere, iepurii par a fi animale destul de mici, dar suprafața de care au nevoie pentru a se simți confortabil trebuie să fie generoasă. Indiferent dacă animalul cu urechi lungi va locui în interior sau în exterior, acesta va avea nevoie de un spațiu închis de cel puțin 3 m x 2 m, iar înălțimea acestuia ar trebui să fie de cel puțin 1 m.

4. Sunt activi prin natura lor

Iepurii sunt creaturi active și pline de energie, care au nevoie de mult spațiu pentru a sări și a se juca. Poți atașa un spațiu pentru alergat la cușca lor sau poți folosi o cușcă mare pentru a le oferi acces la exerciții zilnice. Dacă ai protejat încăperea în care se află, le poți oferi libertatea de a se plimba liber. Oricare ar fi alegerea, asigură-te că se bucură de cel puțin patru ore pe zi în afara cuștii.

5. Au nevoie de multă stimulare mentală

Pe lângă exercițiile fizice regulate, iepurii au nevoie și de multă stimulare mentală în fiecare zi. Asigură-te că le oferi multe opțiuni pentru a se distra, cum ar fi jucării de ros, bile cu recompense și locuri în care pot săpa și căuta hrană.

6. Trebuie să le îngrijești blana

Da, îngrijirea iepurilor este ceva ce va trebui să faci regulat. Deși ei sunt foarte atenți la curățenia lor, perierea zilnică nu este doar un mod excelent de a le păstra blana fără noduri, ci și o metodă bună de a te conecta cu ei. Pe lângă periat, asigură-te că le tai unghiile și îi verifici pentru paraziți.

7. Unora nu le place să fie ridicați

Iepurilor nu le place să fie ridicați. Acest lucru se datorează parțial faptului că, în sălbăticie, multe animale îi consideră pradă, astfel încât manipularea lor îi poate face să „înghețe” de teamă. De asemenea, iepurii au temperamente diferite, așa că unii preferă să nu fie ținuți și mângâiați sau preferă să fie mângâiați doar în funcție de preferințele lor. Totuși, cu o socializare corectă atunci când sunt tineri, unii iepuri se vor bucura să fie mângâiați pe sol și alții ar putea chiar să vină pentru un pupic.

8. Va trebui să le curățați habitatul regulat

Iepurii au nevoie ca spațiul în care stau să fie curățat temeinic de una sau două ori pe săptămână pentru a avea un mediu igienic și fără mirosuri. Totuși, litiera murdară trebuie schimbată zilnic. Când vine vorba despre curățarea cuștii unui iepure, vorbim inclusiv despre schimbarea așternutului, măturarea cuștii și curățarea întregii zone cu un dezinfectant sigur pentru animale de companie

9. Iepurii pot fi costisitori

Deși sunt animale de companie mici, iepurii pot fi destul de costisitori. Pe lângă îngrijirea zilnică, provizii și vizitele anuale la veterinar, iepurii se îmbolnăvesc foarte repede. Asta înseamnă că, până ajungeți cu ei la veterinar, este posibil să aveți deja o factură destul de mare pentru tratament.

10. Iepurii pierd mult păr

Deși există probleme de sănătate care pot provoca o pierdere excesivă a părului, iepurii pot năpârli în mod natural la fiecare trei luni. Asta aduce mult puf pe podele. Perierea regulată a iepurelui va ajuta la limitarea cantității de blană pe care va trebui să o cureți. Totuși, merită să vorbești cu veterinarul pentru câteva sfaturi de îngrijire, deoarece iepurii au o piele sensibilă.

11. Pot distruge multe obiecte din casă

Dacă plănuiești să aduci un iepure în familia ta, cu siguranță vei dori să înveți cum să protejezi o cameră. Ei sunt foarte pricepuți la mestecat și săpat. Cu alte cuvinte, pot distruge mobilierul, covoarele, podelele și orice altceva pot ajunge să roadă și să apuce cu lăbuțele lor. Este, de asemenea, important de menționat că toate cablurile electrice și firele li se par bune de ronțăit, așa că asigură-te că le securizezi.

12. Iepurii se înmulțesc rapid

Veți fi surprinși să aflați că o singură iepuroaică necastrată poate naște până la 30 de pui pe an. Iepuroaicele pot rămâne însărcinate din nou la câteva ore după naștere. Prin urmare, sterilizarea este importantă.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Canva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *