Te-ai fi așteptat ca relația dintre tine și câinele tău să se deterioreze din cauza smartphone-ului? Ți s-a întâmplat vreodată să ieși cu câinele la plimbare și să ai momente în care te pierzi în scroll pe rețelele sociale în timp ce câinele tău, deși în lesă, te privește din depărtare și așteaptă interacțiunea cu tine? Ți s-a întâmplat vreodată să fii acasă, pe canapea, să pierzi noțiunea timpului navigând pe internet în timp ce câinele tău privește din tocul ușii așteptând o fărâmă de atenție? Fenomenul se numește „phubbing” și este începutul problemelor de atașament pe care le pot dezvolta animalele noastre de companie.
Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:
- articolul continuă mai jos -
Ce înseamnă phubbing?
Cuvântul „phubbing” este o combinație între „phone” (telefon) și „snubbing” (ignorare) și descrie un comportament asupra căruia specialiștii trag un semnal de alarmă. În timp, acest comportament poate afecta o relație, chiar și pe cea dintre o persoană și câinele său, scrie PetBook.
Se întâmplă adesea ca stăpânii să acorde mai multă atenție telefonului și rețelelor sociale decât prietenilor lor blănoși. Dresoarea Katharina Marioth de la „Stadthundetraining” explică pentru PetBook că acest fenomen este, din păcate, în creștere.
Cum sunt afectați câinii de phubbing?
Katharina Marioth spune că atunci când o persoană este absorbită de telefonul mobil „câinele începe să simtă acest lucru. Și asta duce la nesiguranță, frustrare și plictiseală pentru câine”.
„Văd adesea câini devenind neliniștiți, care latră, trag de lesă sau se retrag. Este ca și cum ai merge la restaurant cu cineva care stă pe telefon tot timpul: afectează relația. Iar câinii sunt foarte sensibili la asta”, a mai explicat dresoarea Katharina Marioth.
Katharina Marioth mai spune că din cauza phubbing-ului câinii pot dezvolta probleme de comportament.
„Phubbing-ul poate duce la dezvoltarea unor comportamente prin care câinii încearcă să obțină atenție. Unii latră, sar, trag de lesă, alții se retrag, devin nesiguri, iar pentru unii se transformă în cele din urmă în frustrare sau agresivitate. Nu pentru că sunt <<răi>>, ci pentru că pur și simplu nu se simt văzuți”, mai explică dresoarea.
Câinii își dau seama când nu suntem prezenți din punct de vedere emoțional
Câinii sunt extrem de sensibili la relația cu stăpânii lor.
„Câinii comunică prin limbaj corporal, expresii faciale, energie, nu prin cuvinte. Dacă nu suntem prezenți emoțional, câinele își dă seama imediat. Și este confuz pentru ei: stăpânul este fizic prezent, dar mental absent. Asta poate crea un fel de gol interior pentru câine. Pentru multe animale, acesta este începutul unor probleme de atașament”, atrage atenția dresoarea Katharina Marioth.
Legătura dintre câine și stăpân se formează prin experiențe comune – ca în cazul oamenilor, în mare parte.
„Nu doar trăind alături. Dacă mă plimb prin pădure și câinele trăiește lucruri interesante împreună cu mine, încrederea crește. Dar dacă mă plimb prin pădure și câinele mă vede în mare parte cu capul în telefon, în cele din urmă va începe să se întrebe: <<Sunt important pentru tine?>> Și asta afectează legătura. Suferă încet, dar sigur”, spune dresoarea.
Afectează phubbing-ul dresajul unui câine?
„Antrenamentul înseamnă comunicare. Dacă lipsesc într-un moment crucial, poate nu reacționez, reacționez prea târziu sau sunt neclar, risc să pierd încrederea câinelui. Mai ales în situații stresante, câinii au nevoie de conducere clară și atentă. Să te uiți în telefon e ca și cum un controlor de trafic aerian ar tăcea: nimeni nu mai știe încotro să meargă”, spune dresoarea.
Când se manifestă cel mai des fenomenul phubbing în relația cu câinele nostru?
„La cafenea, când câinele stă liniștit lângă masă, iar persoana nu-i aruncă nici măcar o privire. În timpul plimbărilor, când te oprești la fiecare cinci minute pentru a verifica Instagramul. Și pe terenul de antrenament, când este vorba despre învățare — atenția nu este opțională, este obligatorie. Întâlnirile cu alți câini sau oameni sunt, de asemenea, critice — ele necesită conducere, nu Facebook”, subliniază dresoarea Katharina Marioth.
Cum găsim un echilibru între smartphone și timpul petrecut cu câinele?
„Lucrez adesea cu ideea de «timp pentru câine» ca o insulă în viața de zi cu zi. O oră în care telefonul rămâne în buzunar. Cei care observă cât de intensă devine conexiunea când sunt cu adevărat prezenți nu mai vor să revină la vechiul obicei. Eu spun mereu: <<Câinele tău este cel mai bun exercițiu de mindfulness pe care îl vei face vreodată: nu cere nimic, doar te așteaptă>>”, mai spune dresoarea Katharina Marioth.