Din cauza superstițiilor, pisicile negre sunt cele care se adoptă cel mai greu în Europa, deși există și câteva țări în care ele sunt considerate norocoase.
Cum s-a ajuns aici?
Mitologia greacă asociază pisicile negre cu răul. Hera, soţia lui Zeus, s-a supărat atât de mult pe un slujitor încât l-a transformat într-o pisică neagră, care a ajuns apoi să o slujească pe Hecate, zeiţa vrăjitoriei. În mitologia celtică, există o pisică numită Sith, cu puteri magice. Tot în mitologia celtică, zânele luau întruchiparea unor pisici negre, iar sosirea lor într-o casă sau sat era semn de noroc.
În Europa Evului Mediu, unii oameni credeau că vrăjitoarele se transformau în pisici negre. La 13 iunie 1233, Papa Grigore al IX-lea a emis un decret în care se arăta că Satana era pe jumătate pisică și că uneori lua forma unei pisici. El cerea credincioșilor să ucidă toate pisicile pe care le întâlneau. Mult timp, pisicile negre au fost ucise, iar în lipsa lor, șobolanii s-au înmulțit și au răspândit ciuma.
În Anglia și Scoția, micile pantere sunt percepute pozitiv
Pe de altă parte, în tradiția navigației, se spune că o pisică neagră pe o navă calmează atât marea, cât și vântul. În Anglia, dacă o pisică neagră îți vizitează hotelul, e semn că va aduce mulți clienți; dacă o pisică neagră merge în fața ta, se spune că îți ia necazurile cu ea. O pisică neagră grasă este semn că vei avea o căsnicie fericită.
Scoțienii cred că o pisică neagră care stă pe terasă atrage binele și alungă ghinionul. În Japonia, pisica neagră este considerată aducătoare de noroc, mai ales pentru femeile necăsătorite, care își vor găsi mai repede alesul. În feng shui, pisica neagră protejează și respinge răul.
De ce ar trebui să adopți o pisică neagră
Cele mai controversate dintre pisici sunt și cele care se adoptă cel mai greu, spun reprezentanții asociațiilor de profil. „De ce să adopți o pisică neagră? Pentru că vrei să îi dai o șansă în plus, pentru că vrei să schimbi în bine o viață – două, de fapt, că o schimbi și pe a ta -, pentru că așa ai propria panteră în miniatură, pentru că nu adopți pentru culoare, ci pentru că îți dorești acasă o făptură iubitoare și pentru că vrei să demontezi miturile și superstițiile”, spune Geanina Petrea, președinta TNR, asociație care se ocupă de sterilizarea pisicilor în zona Capitalei.