Pisicile pot răci, la fel cum răcim și noi: fie de la temperaturile scăzute, fie de la diferențele de temperaturi – mai ales în cazul pisicilor de curte. O întrebare care macină mulți posesori de pisici este dacă aceasta îți poate transmite răceala. Totuși, există câteva boli pe care pisica ta ți le poate transmite, una dintre ele fiind toxoplasmoza, scrie The Discerning Cat.
Care sunt simptomele unei pisici răcite
- Tuse;
- Letargie;
- Febră;
- Apetit scăzut;
- Probleme respiratorii;
- Ochi care lăcrimează;
- Nas care curge;
- Ganglioni limfatici măriți.
Poți lua răceala de la pisica ta?
Nu, pisicile nu pot transmite răceala la om, iar oamenii nu pot transmite răceala la pisici. Virușii care cauzează răcelile sunt diferiți în cazul oamenilor și pisicilor.
Pisicile, însă, pot transmite răceala altor pisici prin aer sau prin contact direct.
Ce boli îți poate transmite pisica ta?

Chiar dacă nu-ți va transmite o răceala, există totuși patru boli pe care le poți lua de la pisică:
1 – Boala Lyme
Boala Lyme este cauzată de mușcăturile de căpușe. Este puțin probabil, dar nu imposibil, ca pisica ta să contracteze boala Lyme. Dacă pisica ta ia bacteria de la o mușcătură de căpușă, s-ar putea să nu prezinte simptome. Totuși, pisica ta poate purta căpușe care pot transmite boala Lyme la oameni.
Boala Lyme la oameni este tratabilă, dar pacienții pot dezvolta o afecțiune numită sindromul post-tratament al bolii Lyme, care poate provoca simptome persistente timp de săptămâni sau chiar ani după diagnostic și tratament.
- Simptomele includ erupții cutanate, febră și oboseală.
Dacă nu este tratată, infecția se poate răspândi la articulații, inimă și sistemul nervos, cauzând probleme mai grave.
2 – Boala zgârieturii de pisică
Boala zgârieturii de pisică este o infecție bacteriană pe care oamenii o pot contracta de la o pisică infectată cu bacteria Bartonella henselae. Această boală poate fi transmisă printr-o zgârietură, o mușcătură sau dacă pisica linge o rană deschisă a unei persoane.
Dacă animalul tău de companie are purici, cel mai bine este să îi administrezi un tratament împotriva acestora, deoarece pisicile sau pisoii pot lua această bacterie prin intermediul lor. Simptomele infecției apar la 3 până la 14 zile după ce rana a fost produsă sau linsă.
- Aceste simptome includ umflături sau roșeață în jurul rănii, febră, dureri de cap și epuizare. După câteva zile, ganglionii limfatici din apropierea rănii pot începe, de asemenea, să se umfle, să doară sau să fie sensibili la atingere.
3 – Rabia
Deși este mai probabil să iei rabie de la o mușcătură de animal sălbatic, o poți contracta și de la animalul tău de companie.
Dacă pisicile de exterior sunt mușcate de un animal infectat cu rabie, pot lua boala. De aceea, cel mai important lucru când ai grijă de pisici este să te asiguri că au toate vaccinurile la zi.
Boala se transmite prin salivă, deci infecția apare cel mai adesea printr-o mușcătură. Este puțin probabil să iei rabie de la o zgârietură de pisică, dar deoarece acestea își ling frecvent lăbuțele, acest risc nu poate fi complet exclus.
Rabia afectează sistemul nervos central al gazdei și provoacă comportamente neobișnuite, precum agresivitate, pierderea poftei de mâncare și nervozitate.
4 – Toxoplasmoza
Toxoplasmoza este una dintre cele mai comune boli parazitare întâlnite la toate mamiferele. Este o afecțiune care poate fi vindecată și se tratează cu antibiotice și alte medicamente.
- Persoanele cu risc crescut sunt femeile însărcinate, bebelușii și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.
Pisicile pot contracta și transporta parazitul prin consumul de carne crudă infectată. Oamenii îl pot contracta, de asemenea, prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită, infectată cu acest parazit.
Pisica ta îți poate transmite toxoplasmoza și prin fecale – de aceea este indicat să cureți litiera pisicii temeinic și să porți mănuși de unică folosință când faci asta.
Cum poți preveni îmbolnăvirea pisicii tale

1 – Vaccinarea
Cea mai bună metodă de a-ți proteja animalul de companie de orice boală este prevenția. Asigură-te că pisica ta este la zi cu vaccinurile și controalele veterinare.
Ține-o departe de pisici infectate – Unele boli sunt extrem de contagioase și se pot răspândi prin picături microscopice sau strănuturi.
2 – Curățenia
Menținerea unui spațiu curat atât pentru tine, cât și pentru pisica ta este jumătate din lupta împotriva bolilor. Un spațiu curat nu permite microbilor și bolilor să se dezvolte.
Este, de asemenea, important să te speli pe mâini după ce interacționezi cu animalul de companie.
3 – Dieta echilibrată
O alimentație nutritivă este esențială pentru sănătatea pisicii tale. Deși bacteriile sunt responsabile pentru multe boli, o dietă nesănătoasă poate, de asemenea, să îmbolnăvească pisica, mai ales dacă lipsesc vitaminele esențiale pentru întărirea sistemului imunitar.