Se pare că este adevărat, pisicile pot percepe sarcina stăpânei lor, deși nu există dovezi științifice clare în acest sens. Mulți proprietari susțin că pisicile lor își schimbă comportamentul când urmează să vină un copil pe lume, una dintre explicații ar simțul olfactiv foarte dezvoltat, scrie kinship.com.
Cât de devreme pot pisicile simți sarcina?
Trebuie menționat că pisica nu este „detector” de sarcină, dar nasul remarcabil – de aproximativ 14 ori mai puternic decât al oamenilor – le-ar putea permite să detecteze schimbări asociate cu sarcina timpurie.
Modificările hormonale pot apărea la viitoarele mame chiar la șase zile după ovulație. Cu toate acestea, reacția unei pisici la aceste schimbări fizice și hormonale depinde de personalitatea fiecăreia dintre ele. Unele ar putea simți diferențele foarte devreme, pe când altele pot rămâne complet indiferente.
Pot pisicile să simtă cu adevărat hormonii specifici sarcinii?
Deși câinii de terapie sunt antrenați pentru a detecta anumite afecțiuni de sănătate prin miros, nu același lucru este valabil la pisici. Asta înseamnă că simțul lor olfactiv nu este la fel de precis ca al câinilor. Totuși, câteva studii sugerează că și pisicile pot detecta anumite condiții medicale. În ceea ce privește sarcina, capacitatea pisicilor de a detecta schimbările hormonale subtile la oameni rămâne incertă.
Pisicile sesizează schimbările hormonale ale viitoarei mame
Organismul începe să se schimbe la doar șase până la zece zile după ovulație, ca urmare a modificării hormonale a viitoarei mămici. În plus, nivelurile de progesteron și estrogen cresc, aspect ce conduce la unele simptome timpurii ale sarcinii, precum balonarea.
În egală măsură, pisicile sunt sensibile la toate episoadele prin care trec femeile însărcinate și pot reacționa diferit, fie că devin mai afectuoase, fie că preferă să se retragă pentru a evita tensiunea din jur.
Cum pot reacționa pisicile la sarcină?
Pe măsură ce stăpâna trece prin aceste schimbări importante, este posibil să fie observate modificări și în comportamentul pisicii, în funcție de personalitatea lor, cum ar fi:
- Pisici anxioase sau sensibile – toaletare excesivă, eliminarea în afara litierei, scăderea apetitului, frecatul de stăpână sau de obiectele din casă pentru a marca teritoriul.
- Pisici protective – urmărirea constantă prin casă, preferința de a sta în poală, vigilență crescută.
- Pisici afectuoase – frământatul lăbuțelor, tors excesiv.
- Pisici dornice de atenție – nevoia crescută de joacă, cererea de afecțiune suplimentară.
- Pisici independente – evitarea interacțiunilor, distanțare de stăpână.