Șase fapte interesante despre ochii pisicii tale. Cât de bine vede pe întuneric, de fapt

sursa foto: Unsplash sursa foto: Unsplash

Dacă citești acest articol, văzul este unul dintre cele mai importante simțuri ale tale. Însă, pentru pisici, lucrurile stau diferit. În timp ce noi credem că „știm exact la ce se uită pisica”, în realitate, este destul de greu să înțelegem cum percepe lumea. Iată câteva dintre cele mai interesante fapte despre ochii pisicilor.

Cum văd pisicile?

Unul dintre cele mai uimitoare aspecte ale ochilor pisicilor este capacitatea lor de a detecta mișcarea. Chiar și cele mai mici și mai rapide mișcări, pe care abia le observăm noi, sunt percepute de pisici cu multă claritate. Ochii lor sunt special adaptați să evalueze distanța și adâncimea, transmite Petmojo.

Totuși, în ceea ce privește vederea la distanță, pisicile nu se descurcă la fel de bine ca oamenii. De exemplu, dacă un om ar observa o pasăre aflată la 148 de metri distanță, o pisică ar trebui să fie la doar 7 metri pentru a o vedea clar.

În ceea ce privește vederea de aproape, pisicile nu se descurcă prea bine. Aproape de obiecte, vederea lor este destul de neclară, dar asta nu le afectează prea mult, având în vedere că se bazează pe mustățile lor sensibile și pe un simț al mirosului extraordinar.

Ochii pisicilor au un câmp vizual mai larg decât al nostru, având un câmp periferic de până la 30 de grade, față de 20 de grade cât este al nostru.

Văd în culori, dar nu la fel ca noi

Este un mit că pisicile văd doar în alb și negru. De fapt, ochii lor sunt capabili să perceapă culori, dar nu la fel ca noi, oamenii. Ele pot distinge nuanțele de gri, albastru și galben, dar nu pot distinge între roșu și verde. Deci, într-o lume a felinelor, un șoarece roșu într-un câmp verde ar fi mult mai greu de observat.

Cu alte cuvinte, pisicile pot vedea în culori, dar, din păcate, nu beneficiază de o gamă largă de nuanțe ca noi. Culorile pe care le percep nu sunt atât de intense pe cât le văd oamenii.

Sunt cele mai eficiente la amurg

Deși multe persoane cred că pisicile pot vedea pe întuneric, acest lucru nu este adevărat. Ele nu sunt animale nocturne, ci crepusculare, ceea ce înseamnă că sunt cele mai active la amurg, adică în timpul zorilor și al apusului. Ochii lor sunt special adaptați să funcționeze în condiții de lumină scăzută, având de șase până la opt ori mai multe celule fotosensibile decât ochii oamenilor. Astfel, pisicile pot vedea mult mai bine decât noi în condiții de întuneric parțial.

De asemenea, ochii lor sunt echipați cu pupile eliptice, care se dilată foarte mult în condiții de lumină slabă. Când se confruntă cu o sursă de lumină intensă, pupilele lor se contractă rapid, protejând retina.

Se pot holba fără un motiv evident

Te-ai întrebat vreodată de ce pisica ta se holbează la perete? De multe ori, se concentrează pe sunete pe care nu le putem percepe. Urechile sale sunt extrem de sensibile, iar felina își poate „fixa” atenția pe sunete prea subtile pentru noi.

În plus, poate fi vorba și de un fenomen vizual invizibil pentru ochiul uman, cum ar fi o reflexie ultravioletă a luminii sau o culoare pe care doar pisicile o pot distinge.

Mai mult, pisicile comunică adesea prin priviri. Dimensiunea pupilelor lor poate reflecta starea lor de spirit. Dacă pisica ta te privește cu pupile mari și dilatate și închide ușor ochii, înseamnă că îți transmite afecțiune. Dacă pupilele se contractă brusc, este semn că nu se simte confortabil.

Alte curiozități despre ochii pisicii

  • Pisicile au capacitatea de a percepe lumina ultravioletă, ceea ce le ajută să vadă în condiții de lumină foarte slabă;
  • Stratul de țesut optic numit tapetum lucidum, prezent în ochii pisicilor, reflectă lumina înapoi în retină, sporind capacitatea lor de a vedea pe întuneric;
  • Pisicile au o pleoapă suplimentară, numită membrană nictitantă, care le protejează ochiul și ajută la distribuirea lacrimilor pe cornee.

Așadar, vederea este doar unul dintre simțurile pentru care pisicile sunt atât de fascinante. Aceste creaturi minunate experimentează lumea într-un mod complet diferit de noi.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *