Unele gospodării din Scoția ar putea primi în curând interdicția de a deține o pisică, conform unor planuri extraordinare luate în considerare pentru protejarea faunei sălbatice a țării, transmite Daily Mail.
Un organism pentru bunăstarea animalelor, înființat pentru a consilia Guvernul Scoției, a avertizat că pisicile de companie provoacă daune considerabile populațiilor de mamifere și păsări native.
Comisia Scoțiană pentru Bunăstarea Animalelor (SAWC) discută, ca posibilă soluție, opțiunea extremă de a interzice deținerea pisicilor în anumite zone unde fauna sălbatică este cel mai expusă riscului.
Raportul Comisiei explorează, de asemenea, ideea controversată de a înființa „zone de restricție pentru pisici” – regiuni desemnate ale țării unde ar putea fi impuse restricții obligatorii pentru a preveni ca pisicile de companie să hoinărească și să vâneze.
Raportul subliniază că astfel de zone de restricție au fost deja implementate în mai multe părți ale Australiei, unde regulile stricte impun ca pisicile să fie ținute permanent în interior. Singurele excepții sunt în cazul în care proprietarii construiesc spații exterioare închise pentru animalele lor de companie sau își scot pisicile la plimbare în lesă.
În ultimele 24 de ore, asociațiile pentru protecția pisicilor din Scoția au luat atitudine și au criticat propunerile.
Alice Palombo, responsabilă cu relațiile guvernamentale, a declarat:
„Scoția este o națiune de iubitori de pisici. Pisicile sunt animale de companie foarte îndrăgite și, pentru mulți oameni, ele fac parte din familie. Sunt animale de companie minunate, fie că oferă companie persoanelor în vârstă sau celor care locuiesc singuri, confort pentru persoanele cu probleme de sănătate sau îi ajută pe copii să învețe lecții importante despre îngrijirea celorlalți. Credem că toți cei care pot avea grijă de o pisică ar trebui să se poată bucura de aceste beneficii.”
Ea a avertizat, de asemenea, asupra pericolelor la care sunt expuse pisicile care ar fi forțate să stea permanent în interior:
„În mod ideal, toate pisicile ar trebui să aibă posibilitatea de a avea acces la lumea exterioară. Pisicile trebuie să își poată manifesta comportamentele naturale pentru a duce o viață fericită și sănătoasă. Aceste nevoi, precum zgâriatul și cățăratul, sunt mai ușor de satisfăcut în aer liber, unde se pot bucura și de stimulii aduși de mirosuri, imagini și sunete noi. Deși unele pisici tolerează traiul în interior, lipsa acestor experiențe esențiale poate duce la probleme legate de stres, cum ar fi marcarea teritoriului prin stropire, îngrijirea excesivă sau chiar afecțiuni fizice.”
Într-un raport al SAWC, intitulat Deținerea responsabilă și îngrijirea pisicilor domestice în Scoția, organismul subliniază că pisicile „pot avea un impact semnificativ asupra populațiilor de faună sălbatică”.
Raportul citează cercetări care arată că, în Marea Britanie, aproximativ 57 de milioane de mamifere, 27 de milioane de păsări și 5 milioane de reptile și amfibieni sunt aduse acasă de pisicile de companie în fiecare an – numărul total al prăzilor ucise anual putând ajunge la 700 de milioane.
Raportul sugerează că o opțiune ar putea fi interzicerea completă a deținerii pisicilor în anumite zone unde trăiesc specii aflate în pericol.
Se menționează:
„Noile dezvoltări rezidențiale din zonele rurale ar putea include o stipulare conform căreia pisicile nu pot fi deținute în zone sensibile pentru conservare.”
SAWC discută apoi posibilitatea înființării „zonelor de restricție pentru pisici” în Scoția, care ar limita deplasarea acestora.
Se subliniază că:
„Unele țări impun deja ca pisicile să fie restricționate permanent sau sezonier pentru a proteja populațiile de animale sălbatice. Aceasta ar putea fi o opțiune pentru a reduce impactul negativ al pisicilor domestice asupra faunei.”
În Australia, de exemplu, multe zone impun o politică de restricție, cerând proprietarilor să se asigure că pisicile lor nu părăsesc proprietatea – fie ținându-le în interior, fie oferindu-le spații exterioare securizate, fie scoțându-le afară doar în lesă.
Guvernul Scoției a anunțat că va „analiza pe deplin” recomandările SAWC.
O prezentatoare din Scoția a reacționat rapid.
Auto-declarată iubitoare de pisici, Jackie Bird, prezentatoare TV și jurnalistă, are trei pisici acasă.
„Ca cineva ale cărui trei pisici îmi permit, cu generozitate, să locuiesc în casa lor, pot doar să sfătuiesc parlamentarii scoțieni care analizează acest raport să fie atenți la ceea ce își doresc”, a spus ea.
„Recunosc, nu toată lumea le place, sunt costisitoare de întreținut, greu de controlat și uneori le place să invadeze teritoriul altora – dar nici politicienii nu sunt interziși. Ca iubitoare de animale, mă îngrozește predilecția pisicilor mele pentru violență fără sens. Rareori știu dacă intru în holul casei mele sau într-o scenă din CSI: Miami”, a comentat jurnalista cu umor.
Ea a adăugat:
„În ceea ce privește sugestia ca Scoția să adopte modelele de restricționare a pisicilor din Australia, pot doar să spun că, dacă aș trăi într-o țară unde un păianjen mortal ar putea sări din sifon și să mă muște, aș avea alte griji.”
„Pentru a mă asigura că întreaga mea casă rămâne unită împotriva acestei încercări evidente și nedrepte de anulare a pisicilor, le-am dat lui Willow, Malin și domnului Bailey o copie a raportului, ca să-l studieze în voie – sau cel puțin până când va trebui să schimb iar litiera.”
În mai multe state din Australia, au fost deja introduse restricții pentru pisici, iar guvernul central analizează acum noi legi de control care s-ar aplica la nivel național.
Ca parte a unui plan de reducere a impactului pisicilor asupra faunei sălbatice, miniștrii explorează măsuri precum interdicții de ieșire pe timpul nopții, limitarea numărului de pisici per gospodărie – și chiar cartiere complet interzise pisicilor.
Ministrul Mediului, Tanya Plibersek, a descris anul trecut pisicile drept „prădători periculoși și nemiloși” și a avertizat că mai multe specii de animale sălbatice sunt împinse „pe marginea extincției”.
În Canberra, în 2022, a fost lansată o campanie strictă pentru protejarea faunei sălbatice, interzicând complet pisicilor să iasă afară decât dacă sunt ținute în lesă.
Proprietarii riscă amenzi de până la 300 de dolari australieni (aproximativ 180 de euro) dacă pisica lor este găsită afară fără lesă.
Pisicile sunt frumoase, drăgălașe, benefice omului. Contează cata fericire aduc. Cine vrea sa se înmulțească șoarecii și șopârlele și sa dispară pisicile ? Ecosistemele au logica lor și omul trebuie sa fie înțelept, ca parte din ecosistem, nu ca Dumnezeul lui.
Pai cineva politician are o firma de deratizare si are tot interesul să elimine pisicile că-i fac concurenta neloială
Retarzi
Cand ma duc intr-o tara dezvoltata (gen Viena) nu prea vad pisici. Dar in tari mai putin pretentioase (cu atat mai mult in zona de sud), e plin de ele si umbla nestingheriti.
Cred ca Scotland face un pas in directia corecta.