Semne că animalul tău nu este fericit. Indicii prin care îți cere ajutorul, ce poți să faci pentru a-i îmbunătăți starea de spirit

Camelia Petrescu 12 octombrie 0 comentarii 6122 vizualizări
sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Semne că animalul tău nu este fericit. La fel ca oamenii, câinii trec prin perioade în care se simt triști. Spre deosebire de noi, animalele de companie nu pot comunica ce se petrece în sufletul lor. Însă, există o serie de indicii comportamentale ale melancoliei câinelui, trebuie doar să știm care sunt acestea și să le urmărim, notează Rover.

Cum îți dă de știre animalul tău că nu este fericit

Pentru majoritatea iubitorilor de animale, câinii și pisicile sunt mult mai mult decât niște simpli prieteni blănoși, ci fac parte complet din familia lor. Aceștia își doresc ca prietenii necuvântători să se bucure de o viață confortabilă și plină de fericire. Totuși, de multe ori, stăpânii nu pot interpreta semnele de disconfort sau nefericire ale câinelui lor. Comportamentele pe care le considerăm pozitive pot indica, de fapt, stres sau anxietate la animale. Iată câteva indicii subtile care ar putea arăta că animalul tău nu se simte bine:

Cască frecvent după ce a dormit

Deși un căscat poate indica oboseală, e posibil să fie un semnal de stres sau anxietate. Dacă observi că patrupedul tău cască în momente care nu implică relaxare, acest lucru ar putea sugera o stare de neliniște. Acest tip de căscat este denumit „căscat de stres” și este adesea însoțit de alte comportamente, precum linsul botului sau evitarea contactului vizual.

Se linge pe bot fără a fi în preajma hranei

Animalul tău își linge frecvent botul în absența mâncării? Acest gest poate însemna că e stresat. Patrupedul încearcă să se linștească atunci când se simte inconfortabil sau nesigur. Comportamentul poate apărea atunci când câinele este forțat să interacționeze cu altele animale sau oameni necunoscuți ori când este îmbrățișat într-un mod care îi provoacă disconfort.

Evită contactul vizual

Câinii și pisicile care nu mențin contactul vizual cu stăpânul lor nu o fac doar din timiditate. Acest comportament poate semnala și disconfort. Dacă observi că animalul tău își întoarce privirea sau evită să te privească în ochi, acesta ar putea fi un indiciu că se simte stresat. De multe ori, atitudinea patrupedului vine la pachet cu urechile plecate sau o postură corporală defensivă.

Își ascunde urechile sau le ține lipite de cap

Urechile au un rol crucial în comunicarea animalelor de companie. Atunci când câinii sau pisicile își țin urechile lipite de cap, acest lucru poate indica frică, stres sau disconfort. În astfel de situații, este important să analizezi contextul și să observi dacă animalul tău manifestă și alte semne de neliniște.

Se ridică și pleacă de lângă tine

Dacă patrupedul tău se ridică și se îndepărtează de tine des, este un indiciu clar că nu se simte confortabil. Chiar dacă îți dorești să-l îmbrățișezi sau să-l liniștești, e esențial să-i respecți spațiul personal. La fel ca oamenii, și animalele au nevoie de momente de liniște.

Linsul feței nu este mereu un semn de afecțiune

Mulți stăpâni de animale interpretează greșit linsul feței ca pe un gest afectuos din partea câinelui. Totuși, acest comportament poate semnala stres sau dorința de a încheia interacțiunea. Dacă se linge lent și repetitiv, câinele tău ar putea încerca să îți transmită că își dorește mai puțină interacțiune și mai mult spațiu personal.

Cum trebuie să procedezi la nefericirea câinelui tău

În fața acestor indicii subtile din partea animalului tău, este crucial să acorzi atenție contextului și stării lui de sănătate. Nu este necesar să te îngrijorezi imediat dacă observi unul dintre aceste comportamente, dar dacă ele devin frecvente sau repetitive, ar trebui să investighezi cauzele și să iei măsuri pentru a-i crea un mediu mai relaxant.

Ce poți să faci pentru a-i îmbunătăți starea de spirit

Acordă-i timp și spațiu adecvat pentru a se relaxa, amenajează-i un mediu liniștit și fără stres, respectă dorința animalului de a se retrage atunci când îți arată că nu vrea să interacționeze și asigură-te că beneficiază de o stimulare mentală și fizică pentru a evita plictiseala și anxietatea.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *