Sterilizarea câinilor și pisicilor este una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale realizate în cabinetele veterinare, fiind o măsură recomandată pentru prevenirea înmulțirii nedorite a acestora.
Totuși, ca orice intervenție medicală, sterilizarea poate implica riscuri și complicații care, dacă nu sunt gestionate corespunzător, pot pune în pericol bunăstarea animalului. Prin urmare, proprietarii trebuie să fie atenți la o serie de sfaturi pe care să le aplice atât înainte, cât și după intervenția chirurgicală prin care trece animalul.
Cum pregătim animalele de intervenție chirurgicală și sterilizare
Pregătirea unui animal pentru o intervenție chirurgicală este esențială pentru a asigura succesul procedurii și recuperarea fără complicații, explică medicul veterinar Mădălina Labeș.
„Recomand să se facă un consult preoperator, iar acesta poate consta în analize de sânge, gaze și electroliți, dar și consult cardiologic. Animalele să aibă la zi deparazitările și vaccinările. De asemenea, recomand post alimentar (doar hrana, apa o poate avea la discreție) cu cel puțin 12 ore înainte de intervenție, pentru a preveni riscul de aspirație în timpul operației”, a explicat dr. Mădălina Labeș pentru PetsCats.
În ziua procedurii chirurgicale, în cazul câinilor puteți face o plimbare scurtă, fără o activitate fizică intensă. Un aspect important în cazul pisicilor este să vă asigurați că aceasta este transportată în siguranță, adică într-o cutie specială pentru deplasări.
De reținut că este important să anuntați medicul veterinar dacă animalul se află sub tratament și care este medicația administrată. Asigurați-vă că aveți la îndemână fișa medicală a patrupedului, rezultatele analizelor recente și orice alte documente solicitate de specialist.
Care sunt posibilele complicații după sterilizare
„Sterilizarea și castrarea sunt intervenții chirurgicale frecvente și sigure, dar, ca orice operație, pot apărea complicații, de aceea ne bazăm pe grija ce o poartă petparents pentru animalul lor. Cel mai frecvent se întâmplă să apară complicații la femele, fiind vorba de o operație intraabdominală”, a mai explicat dr. Mădălina Labeș.
Potrivit specialistului, pot apărea complicații ce țin de starea generală, dar și complicații ce țin de plaga în sine.
„Printre complicațiile ce țin de starea generală a animalului putem întâlni: durere la locul inciziei (de aceea, recomand administrarea de analgezice câteva zile postoperator), animalul este mai apatic (durează o zi – două până când își recapătă comportamentul obișnuit) sau apetit scăzut. În privința posibilelor complicații ce țin de locul inciziei, pot apărea hematoame/seroame, reacție alergică la firul de sutură, infecții. De aceea, se recomandă purtarea gulerului elisabetan/cămașa pentru a evita linsul și suprainfectarea inciziei”, a mai explicat dr. Mădălina Labeș.
Cum prevenim problemele?
Ca sfaturi generale pentru prevenție, medicul veterinar are următoarele sfaturi pentru proprietarii animalelor:
- Monitorizare zilnică – verificați rana și comportamentul animalului pentru semne care arată posibile complicații.
- Programări postoperatorii – respectați vizitele de control la veterinar.
- Administrarea medicației – urmați tratamentul prescris exact cum a fost indicat.
- Odihnă – păstrați animalul într-un loc liniștit, fără a fi încurajat să sară sau să alerge.
„Majoritatea animalelor se recuperează rapid și fără probleme dacă sunt respectate instrucțiunile veterinarului. Dacă observați orice simptom îngrijorător, contactați imediat medicul”, mai subliniază dr. Mădălina Labeș.
Dupa sterilizare o pisicuta s a umflat si maraie cand vede alte pisici.Sterilizare s a facut niste incizi nu cea clasica.