Topul raselor de câini cele mai expuse la probleme de sănătate

prim plan cu buldog francez Sursa foto: Pexels / Alexia Bianchini

Alegerea unui câine este de multe ori o provocare. Tot mai mulți specialiști recomandă adopția, pentru că rasa comună este mai rezistentă, spun ei. Însă, dacă vă doriți totuși un cățel cu pedigree, este important să țineți cont de câteva caracteristici ale raselor și mai ales de sensibilitățile unora dintre ei. Iată care sunt cele mai expuse rase de câini la probleme de sănătate, potrivit Le Figaro.

1. Pe locul 1 se află nimeni altul decât Bulldogul Francez. Cu toate că este un animal extrem de prietenos și jucăuș, dar și foarte simpatic, acest cățel are multe sensibilități. Obținută din încrucișarea Bulldogului Englez și a unui terrier, ca să fie de talie mică, rasa Bulldog Francez aparține celor brahicefalice, ceea ce înseamnă o formă particulară a feței, în care craniul este scurt și lat, iar nasul și botul sunt plate. Tocmai această figură turtită îi face pe oameni să se îndrăgostească de buldogii francezi. Însă tot ea le creează și problemele de sănătate. Din cauza botului deformat și a dimensiunii nărilor, această rasă are nenumărate probleme respiratorii, precum sforăitul, respirația greoaie, gâfâitul, sensibilitatea la valurile de căldură, incapacitatea de efort fizic susținut. Totodată, botul deformat poate să dea probleme gastro-intestinale, deoarece acești căței au dificultăți la înghițire, episoade de vomă și reflux gastric. Nu în ultimul rând, din cauza reducerii taliei Buldogului Francez prin încrucișarea raselor menționate mai sus, acesta are frecvente probleme cu coloana vertebrală, hernie de disc și discopatie intervertebrală.

2. Pe locul al doilea găsim cea mai căutată rasă în familiile cu copii – Golden Retriever. Inteligent și afectuos, această rasă este folosită adeseori drept călăuză pentru persoanele nevăzătoare sau cu dizabilități. Totuși, câinele, de talie mare, are nenumărate probleme de sănătate. Displazia de șold este o afecțiune frecventă la câinii de talie mare și care, în timp, provoacă artroză. Această afecțiune apare în momentul creșterii. În funcție de gravitatea simptomelor (incapacitatea de a se mișca, mers anormal, durere spontană), ea se tratează prin controlarea greutății, cu medicamente antiinflamatoare sau prin intervenție chirurgicală. O altă afecțiune cu care Golden Retrieverii se confruntă este displazia cotului, care se manifestă prin refuzul animalului de a se ridica. Boala Willebrand este o problemă de coagulare a sângelui, ereditară. Câinele purtător are sângerări spontane ale mucoasei, sângerări masive în urma traumatismelor și urină cu sânge. Din păcate, boala este incurabilă, așadar tratamentul doar ameliorează simptomele. Diabetul este tot o boală genetică în cazul Golden Retrieverilor, cel mai des întâlnit fiind diabetul zaharat. Simptomele constau în sete și foame excesive, urinare frecventă și pierdere în greutate. Tratamentul constă în schimbarea stilului de viață, a alimentației și exerciții fizice.

3. Pe locul al 3-lea se află Ciobănescul de Berna. Este tot un câine de talie mare, așadar are probleme cu displazia de șold și a cotului, tot pe fond ereditar, dar și din pricina unei alimentații necorespunzătoare sau a lipsei mișcării fizice. De asemenea, mulți câini din această rasă suferă de boala Willebrand, dar și de ocluzie intestinală. Totodată, această rasă este afectată de cancer de ficat sau de plămâni.

4. Pe locul 4 în topul raselor cu cele mai multe probleme de sănătate regăsim Cockerul Spaniel, un câine loial, care suportă cu greu singurătatea. Acest câine de talie medie este jucăuș și, per total, un animal robust. Totuși, din cauza urechilor sale lungi, este sensibil și trebuie curățat în mod cotidian, pentru a verifica lipsa paraziților. Și această rasă suferă de displazia cotului, dar și de o boală degenerativă a ochilor numită atrofie progresivă a retinei (APR), care provoacă o pierdere graduală a vederii, până la orbire. Din păcate, nu există un tratament care să vindece maladia. Cockerul Spaniel poate suferi și de o boală renală ereditară numită nefropatie, care apare între 6 luni și 2 ani și provoacă moartea animalului.

5. Locul 5 este ocupat de Sharpei, un câine originar din Asia, calm și ușor de educat. Ca particularitate, are cute ale pielii și, din acest motiv, este predispus la probleme dermatologice, precum eczeme, paraziți, mucinoză și leziuni cutanate. În cazurile mai grave, poate să apară Intertrigo, o dermatită a pliurilor, iar atunci câinele trebuie să meargă cu regularitate la medicul veterinar. Și ochii sunt un punct slab al acestei rase. Entropia este o afecțiune oculară care trebuie urmărită cu atenție. Aceasta provoacă iritarea corneei ca urmare a frecării genelor de globul ocular. Trebuie tratată cu multă seriozitate, în unele cazuri putând să ducă la orbire. Sharpeiul mai poate suferi de glaucom sau de conjunctivită.

Sursa foto: Pexels / Alexia Bianchini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *